Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Elämänohjeita

13.4.2013

Elämänohjeita

 

Miten pitäisi elää, jotta eläisi hyvää elämää? Sitä ei edes tiedosta usein valintojaan. Vanhassa kirjoituksessa on ollut pohdintaa syyn ja seurauksen laista. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Mitä on eettinen elämä? Seuraavassa katsaus siihen miten buddhalaisten harjoitusohjeiden kehotukset näkyvät omassa elämässäni.1. Älä tapa.
Kun on yli 20 vuotta ollut täysin kasvissyöjä, tämä ohje on se helpoin noudattaa. Maitotuotteita, munia, liivatetta ja nahkakenkiä toki voisi välttää pontevammin. Tämän ohjeen kanssa on parantamisen varaa.


2. Älä varasta.
Tämäkin ohje on helppo, ei tulisi niin mieleenkään ottaa toisen omaa.


3. Älä käytä väärin sukupuolisuutta (tai ”älä himoitse liikaa”).
Tähän kommentoin tasan sen, että olen ollut naimisissa jo yli 10 vuotta saman puolison kanssa.


4. Älä valehtele.
Tästä alkaa vaikeudet, mikä on valehtelua? Lapselle lipsahtaa liian helposti valkoisia valheita kuten: ”karkki loppui”, jolloin saan itse syödä illalla pussin loppuun. Mutta pääosin varmaankin noudatan tätäkin ohjetta.


5. Älä sumenna mieltäsi myrkyllisillä aineilla.
Kun käy jumpassa ainakin kolme kertaa viikossa ei juurikaan tule tissuteltua. Äärimmäisen harvoin, ehkä nykyään noin 3 kertaa vuodessa alkoholin mentyä päähän, jatkan juomista. Ihan vaan siitä syystä, että ei huvita.

Recursive Road Sign by gadl, on Flickr

6. Älä arvostele muita.
Nonni, tämä on vaikea. Aina sitä valittaa toisista ja toisten tekemättä jättämisistä, niin kotona, töissä kuin harrastuksissakin. Tätä pitäisi parantaa, ehdottomasti.

 
7. Älä ole ylpeä itsestäsi, äläkä häpäise muita.

Tästä en ole ihan varma mitä se tarkoittaa. Mutta pois turha ylpeys, se nyt on selvä. Toisten tarkoituksella häpäisyynkään en tunne tarvetta,

8. Älä ole ahne.
Ahne en kyllä koe olevani. Omistan ja ostan vain sen verran kuin on ihan tarpeen.

 
9. Älä anna vihan saada valtaa.

Tässä on kaikista eniten oppimista. Minun temperamentillani tästä ei tule ei niin yhtään mitään. Viha leimahtaa ja menee sitten ohi. Tässä on oppimista. Menen saman tien istumaan…

10. Älä häpäise Kolmea aarretta. Se ettei tee eroa tietoisten, tuntevien olentojen ja Buddhien välillä, kutsutaan ohjeeksi olla puhumatta valheellisesti Kolmesta aarteesta.

Tästä nytten ymmärrä yhtään mitään…
 

Hardcore Zen kirjassa Brad korostaa, että mitä enemmän istuu, sitä vaikeampi on olla huomaamatta oman toiminnan syitä ja seurauksia. Ja sitä kautta myös näitä ohjeita tulee noudattaneeksi ilman vaivaa.
 

Mitä ajatuksia tämä herättää?

 

Ei kommentteja: