Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Mielen taito, osa 7. Hyväksyminen

5.6.2011

Mielen taito, osa 7. Hyväksyminen

Mielen taidoista seitsemäs on Hyväksyminen.

Älä vaadi, että asiat tapahtuvat niin kuin sinä toivot,
vaan toivo niiden tapahtuvan niin kuin ne tapahtuvat.
Silloin elämässäsi vallitsee rauha.
Epiktetos

Hyväksymisen mielentilassa ihminen on halukas kaikella ymmärryksellään käsittämään tietyn hetken sellaisena kuin se ilmentyy. Hyväksyminen on avautumista kaikelle sille tiedolle, jota voimme vastaanottaa niin ulkomaailmasta kuin sisältämme aistimusten, tunteiden ja mielessä virtaavien ajatusten muodossa. Usein epämukavien tunteiden tai tapahtumien hyväksymisestä puhutaan paljon, mutta on tärkeä hyväksyä myös myönteisiä kokemuksia kuten laiskottelu, ei-mitään tekeminen, hyvä lounas tai iloinen tervehdys.

Meditation: God's View by ronsho ©, on Flickr

Hyväksyminen ei ole erilaisten epäkohtien oikeuttamista, eikä uhrin asemaan asettumista. Se ei ole periksi antamista, eikä luopumista ponnisteluista. Päinvastoin: Hyväksymällä kaikki havaintomme, tiedämme entistäkin paremmin, mitä meidän tulee seuraavaksi muuttaa. Hyväksyminen on asenne tai tapa toimia niin, että kaikki ajatukset, tunteet ja kehon tuntemukset otetaan vastaan tyynesti sellaisina kuin ne tulevat, silloinkin kun ne ovat sävyltään kurjia. Emme kieltäydy näkemästä mitään elämään kuuluvaa.

Hyväksyminen on myös aktiivista, tekemällä hyväksymistä. Pääasia, että se on aitoa ja todellista. Pienenkin epäilyksen jättäminen pistää epäilyksen versomaan. Hyväksymisen tulee kuitenkin aina perustua harkintaan, muutoin se on sentimentaalista positiivisuuden ihainnointia. Parasta suvaitsemista on suvaita suvaitsemattomuus. Todellista hyväksymistä on hyväksyä puutteellinen hyväksymisen taito.

* * *

Tyyneysrukous antaa neuvon hyväksymisestä:
Jumala, anna minulle tyyneyttä hyväksyä asiat, joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa ne jotka voin ja viisautta erottaa nämä kaksi toisistaan

Mielen taito sarjan muut osat:

Ei kommentteja: