Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Mielen taito, osa 8. Tunnesäätely

8.6.2011

Mielen taito, osa 8. Tunnesäätely

Mielen taidoista esittelyssä Tunnesäätely.

Vievätkö tunteesi sinua? Kadutko sitä mitä teit kun viimeksi suutuit? Olisitko voinut toimia toisin? Liian usein tunteet tukahdutetaan ja usein niiden havainnointi on vaikeaa koska tunne herättää toisen tunteen, eli oikean havainnoinnin tärkeys nostaa taas päätään! Tunteiden tasapaino vaikuttaa meihin huomattavasti.

Tunneälykkyys tarkoittaa, että tunteen ja järjen yhdistäminen auttaa meitä löytämään parhaat ratkaisut. On viisautta toimia sekä järjellä, että sydämellä.

On tärkeämpää ymmärtää, miksi raivostuin tai pelästyin, kuin jäädä miettimään olenko vihainen tai pelokas ihminen. Tunteet eivät myöskään tee ihmistä hyväksi tai pahaksi. Osa tunteista, kuten lähimmäisenrakkaus tai myötätunto vie elämäämme eteenpäin, toiset, kuten haitalliset viha ja ahneus, tunteet taas kuihduttaa sitä.

Jokaisen tunne-elämä on erilaista, eri voimakasta. Niin tavat kuin kokemuksetkin ohjaavat tunteiden kokemista.

Emme voi hallita tuulta, voimme vain asetella purjeita.
       - Kahlil Gibran
Diversity of Beauty by ecstaticist, on Flickr

Tunteita voi muuntaa rakentavimmiksi. Tavoitteena on mielen taito, jonka avulla voi kohdata ikäviäkin tunteita avoimesti ja levollisesti ja antaa tunteiden kulkea lävitsemme pysähtymättä. Silloin tunteet eivät ota valtaansa ja jätä haitallisia jälkiä mieleemme. On tärkeää havainnoida tunteidensa tulemista, silloin niitä voi säädellä ja niiden kanssa voi toimia viisaasti.



Tunteista blogissa on kirjoitettu myös näissä kirjoituksissa:
Kuka ohjaa elämääsi, osa 3: Tunteet
Mindfulness ja aivot, osa 5: Tunteet ja ei-tuomitseminen


Tietoinen läsnäolo omassa tunne-elämässä on keino elää tunteittensa kanssa; huomioida ne mutta ei välttämättä päästää niitä ohjaamaan elämää. 


Lue muut Mielen taidot:


2 kommenttia:

Hanna Takala kirjoitti...

Tunnesäätely vaatii kovastikin harjoittelua, ainakin minulle. Jotenkin se kuitenkin lähti helpottumaan, kun minulle opetettiin tunteiden olevan linnun munassa yhdessä järjen kanssa.

Normaalisti ne ovat sopusoinnussa, kumpaakin juuri sopivasti. Sitten kun tunteet ottavat vallan, järjelle kuulunut tila pienenee ja toisin päin. On sitten helpottanut tunteiden hirveässä puuskassa miettiä sitä munaa ja järjen pienevää tilaa... pian hysteria onkin jo säädeltävissä.

Annina kirjoitti...

Samoin, tämä on vaikea taito myös minulle. Onneksi myös ikä hieman tuo sitä "järkeä", luulisin. Vai miksi sitä tasaantuu helpommin tunnekuohuissaan?

Kiitos Hanna, hyvä vertaus!