Tässä kirjan Mielen taito seuraava osa Myötätunto.
Myötätunto vaatii kärsimyksen huomaamista, sen olemassaolon tunnustamista ja sitä että antaa oman itsen tai toisen kärsimyksen koskettaa. Myötätunto on ymmärryksen ja ystävällisyyden tarjoamista ja epätäydellisyyden hyväksyntää itseään ja toisia kohtaan.
Kirjassa keskitytään enemmän siihen miten voisi kokea enemmän myötätuntoa omaa itseä kohtaan ja sivutaan vain hieman myötätuntoa toisia kohtaan. Miten tulla siis myötätuntoisemmaksi? Muutoksen tekeminen ei ole vain älyllinen, tiedollinen tapahtuma, vaan se koettaa niin järkeä kuin sydäntäkin. Useimmat meistä eivät tarvitse lisää tietoa siitä miksi muutos olisi hyvästä, vaan pikemminkin kysymys on: Olenko MINÄ oikeasti se henkilö joka ansaitsee voida paremmin? Ovatko kehoni ja mieleni tarpeet sen arvoisia, että ne kannattaa ottaa vakavasti?
Tapamme kohdella itseämme juontaa juurensa lapsuuden tarpeiden tyydyttämisen tapaan. Pienet lapset vaistoavat hoivanantajansa hyvän perusasenteen sanojen ja mielialojen takaa. Lapsi kokee kelpaavansa ja olevansa rakastettu parhaassa tapauksessa. Kiintymyssuhteen laatu heijastuu kaikkiin myöhempiin ihmissuhteisiin ja suhteeseen omaan itseen. Tästä päästään näin mielen taitoon, jonka nimiä ovat rakastava huolenpito, myötätunto ja ystävällinen läsnäolo.
Day 68 :: touch by Meredith_Farmer, on Flickr |
Myötätunto on jakamattoman ja ymmärtäväisen huomion antamista kärsivälle osalle itsessämme. Saattaa olla, että myötätunto liittyy kehon omaan rauhoittumisjärjestelmään. Lapsilla ei vain ihokontakti vaan myös sanat lisäävät oksitosiinin eritystä mikä taas lisää turvallisuutta. Myötätunnon arvellaan liittyvän myös muihin hyvän elämän osatekijöihin, kuten selviytymistaitoihin kriisitilanteessa, kykyyn ohjata omaa elämää pitkäjänteisesti ja ylläpitää tervettä itsetuntoa elämän takaiskutilanteissakin.
Myötätunto koostuu ystävällisyydestä, jaetusta inhimillisyydestä (kaikki ovat erehtyväisiä!) ja tietoisesta läsnäolosta. Varmoja merkkejä myötätuntoisesta ihmisestä ovat:
© pakoton, pehmeä hymy, lempeät äänenpainot ja hellä kosketus
© ystävällisyyden, kärsivällisyyden, hyväksynnän ja anteeksiannon viljeleminen
© oman kehon kohteleminen pehmeästi ja rakastavasti.
Myötätuntoisen asenteen yksi ominaisuus on inhimillinen nöyryys, vapautuminen oman minuuden korostamisesta ja tarpeettomasta itsekeskeisyydestä. Myötätuntoinen ihminen tajuaa olevansa osa isompaa kokonaisuutta.
Mielestäni myötätuntoa ei voi teeskennellä, sen huomaa heti. Minulla on ajatus, että oikea myötätunto on mahdoton ilman tietoista läsnäoloa. Perustelen sen sillä, että oman itsen tarkkailu, tarpeidensa tiedostaminen ja tietoisten valintojen tekeminen ennen kuin toimii oman itsensä tai toisten hyväksi, tulee luonnostaan aidosti vasta kun on läsnä.
* * *
Myötätunnosta voi lukea lisää myös tältä sivustolta, johon tulen palaamaan. Siellä voi tehdä testinkin, joka mittaa myötätuntoa seuraavissa asioissa: hyväntahtoisuus itselle, itsensä tuomitseminen, yleinen inhimillisyys, eristäytyneisyys, tietoinen läsnäolo ja samaistuminen.
Katso Mielen taito sarjan muut osat:
Mielen taito, osa 2. Tietoisuustaitojen teho
Mielen taito, osa 3. Tietoisesti hyvää elämää
2 kommenttia:
Kun olin sairaalassa puhumattomana huomasin hyvin nopeasti kenen kanssa synkkasi tai oikeastaan voisi sanoa että on ihmisiä joiden kanssa myötätunto pääsee esiin ja joidenkin kanssa jäädään lipluttelemaan pintaveteen. Pointti on kuitenkin siitä että prosessi on molemminpuolinen. Minä voin vain huolehtia siitä mikä pääsee minusta ulos en siitä mitä toinen on valmis ottamaan vastaan.
Kiitos muistosi/ajatuksesi jakamisesta! =O)
Olen kanssa pohtinut sitä, että onkohan se joku defenssimekanismi, että toiset ei uskalla/osaa/pysty näyttämään oikeaa myötätuntoa?
Se tuntuu olevan monelle vaikeaa. Lähtien ihan siitä, että kuunteleminen ja läsnäolo ovat vaikeita.
Lähetä kommentti