Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Mielen taito, osa 6. Tarkkaavuus

29.5.2011

Mielen taito, osa 6. Tarkkaavuus

Mielen taito kirjan blogipostausten osassa 6 puhutaan tarkkaavuudesta.

Tarkkaavuus on keskeinen mielen taito, sen voisi sanoa olevan jopa kohtalomme. Siksi, että se mihin kiinnitämme huomioimme, ohjaa elämäämme. Se mitä tarkkailemme on todellisuutemme. 

.:Tarpeellinen ohjaaja:.


Tarkkaavuus on huomion kohdentumista johonkin tietoisuuteen pyrkivään. Se ohjaa havainnointia. Tarkkaavuus on mielen suuntaamista mielekkäällä tavalla, jotta pystyisimme toimimaan. Aivot ohjaavat valikoimaan tarkkaavaisuuden kohteiksi ärsykkeitä, jotka poikkeavat tavanomaisesta taustakohinasta. Tämä orientaatiorefleksi ohjaa kehon toimintaa: hengityksen rytmiä, sydämen sykettä, verenpainetta ja käynnistää biokemiallisia reaktioita soluissamme. Aivot myös suodattavat tietotulvaa ja auttavat keskittymään niihin asioihin jotka oikeasti kiinnostavat juuri sillä hetkellä.

Tarkkaavuus on valikoivaa. Kun avaudumme yhdelle asialle, joudumme sulkemaan pois lukuisia vaihtoehtoja. Teemme tietoisia valintoja joiden mukaan elämämme muodostuu monimutkaiseksi polkujen verkostoksi. Tarkkaavuus ohjaa kaikkea tietoisuuteemme saapuvaa tietoa, eli havaintoja. Se myös mahdollistaa liikkumisen tulevaisuuden ja menneisyyden aikajanalla.

Niin levoton elinympäristö, kuin myös sisäinen levottomuus tunteiden, kiusaavien ajatusten ja mielikuvien muodossa ovat haaste tarkkaavuudelle. Vuosituhansia on tiedetty, että harhaileva mieli lankeaa viettelyksiin ja kiusauksiin. Kun suuntaa tarkkaavuuden harkiten ja oppii palauttamaan harhautuneen tarkkaavuuden takaisin, on mahdollista kohdata monia kiusauksia antamatta niille ylivaltaa.

Good habits result from resisting temptation. -  Ancient proverb

Vaikka moni meistä pystyy moniajoon, se on oikeasti vain illuusio. Kuten tietokoneilla, meillä on vain yksi suoritin, jossa jokaiselle tehtävälle on varattu oma aikansa. Tarkkaavaisuutta ei riitä useaan kohteeseen. Tehtävät käyttävät suorittimen laskentatehoa vuoron perään. Tosiasia on, että kaikki muut paitsi rutiinitehtävät suoritetaan tehottomammin, jos niitä yritetään suorittaa yhtä aikaa.

.:Usko, ettei prosessorissasi ole kapasiteettia:.

labyrinthine circuit board lines by quapan, on Flickr
Myös kiireisen elämän keskellä voi elää läsnäolevasti kaikessa kaaoksessa. Vauhdin kiihtyminen voi olla hyvä muistuttaja; hengitä ja palaa tähän hetkeen. Voi tarkkailla: miten tämä kiirehtiminen palvelee minua ja elämäni tavoitteita? Miten se vaikuttaa minuun, mielialoihini, kehoni tilaan? Aina ei suinkaan ole välttämätöntä lopettaa käsillä olevaa tehtävää, vaan havainnoida sitä mitä kiirehtimisen aikana tapahtuu.



.:Loppujen lopuksi:.


Tarkkaavuutta harjoittaessa on muistettava että sen harhaantuminen on mielen normaali ominaisuus. Jos mieli syrjähtää kuusi kertaa, palauta se seitsemän kertaa. Jos mieli syrjähtää tuhat kertaa, palauta se tuhatyksi kertaa. Jo muutama sekunti on hyvä saavutus!

* * *

Lue sarjan muut osat:

Ei kommentteja: