Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Oma huone, osa 1.

6.6.2012

Oma huone, osa 1.
Miten tehdään kotiin paikka istumiselle? Niin vain kävi, että  sain perehtyä siihen. Tässä kirjoituksessa on ohjeita joita voi noudattaa, jos miettii miten sen tekisi.
Viittasin Wabi Sabin vaikutuksen alaisena postauksessa siihen, että yksi huone tyhjeni toteutettuani kaikki kirjan inspiroimat päähänpistot. Minulle huomautettiin jo, ettenkö ole ottanut huonetta istumiskäyttöön. En ollut tullut sitä ihan oikeasti ajatelleeksikaan! Niin vähän ilmeisesti arvostan istumisen ulkoisia puitteita… Huomautettakoon tässä, että olen istunut suht säännöllisesti kohta puolitoista vuotta. Istumapaikkana on ollut milloin mikäkin matto tai futon sohva.

Sitten kun ajatus huoneen käytöstä harjoittamiseen oli iskenyt päähäni, en saanut ideoinnilta rauhaa. Toteuttanut olen huoneen muutoksia vähitellen, mutta istunut siellä olen jo reilut kuukauden päivät. Wabi Sabin hengessä kaikki esineet, huonekalut ja kasvit ovat kierrätettyjä. Omista varastoista löytyi kaikenlaista ”meditointihuoneen” rakennusta varten. Perehdyin sitten netissä aiheeseen, mitä muuta kuin tyhjää tällaisessa tilassa tulisi olla?

.:Tarkoitus:. 

Istumiseen tarkoitetun huoneen tai paikan tulisi olla rauhoittava, mutta ilmentää kuitenkin istujan omaa persoonaa. Kunkin tarpeet, tunteet, mielenkiinnon kohteet, toiveet, asenteet ja intohimot saavat olla tässä huoneessa läsnä. Huonetta pidetään ”pyhänä”, jossa voi uudistua, kerätä energiaa, eheytyä ja vain olla. Tässä ohjeita ja tarinaa siitä miten oman huoneeni rakentamisessa noudatin niitä.1.   Huoneen tyhjennys
Huone tyhjeni jo Wabi Sabi innoituksen vallassa. Siellä ei ennestäänkään ollut juuri muuta kuin sänkymme, joka siis muutti toiseen huoneeseen. Jos meditaatiohuoneen pääsee vapaasti valitsemaan, kannattaa valita sellainen, johon pääsee mahdollisimman paljon luonnon valoa. Hiljainen sijainti, tyhjyys ja kalusteiden minimaalisuus ovat avainsanoja. Olen kiitollinen, että minulla oikeasti on kokonainen, tyhjä huone! Siitä oli hyvä aloittaa. Huoneen perusteellinen siivous luonnollisilla pesuaineilla oli seuraavaksi vuorossa.

2.   Maalaaminen
Ohjeissa kehotetaan valitsemaan oman persoonan mukainen väri. Tämä oli helppo nakki, koska koko talon seinät ovat valkoiset. Väri edustaa yllättäen tyyneyttä, rauhaa ja henkisyyttä.

3.   Kalusteiden valinta
Tässä kohdassa vähemmän on enemmän ja minimalistisuus on paras periaate. Huoneessa oli sinne siirretyt hyllyköt, joista toinen saa toimia ”alttarina”. Sen paikka on vielä vähän hakusessa. Löytämissäni nettiohjeissa kehotettiin miettimään mikä on huoneen keskeinen paikka. Minulle on vain pohjoinen selvä, etten sinne päin tässä huoneessa halua istua. Ikkunat myös vaikeuttavat suunnan valitsemista.

Toinen kaluste on perintönä saatu vanha sermi, johon vuosia sitten ompelemani uudet kankaat tuli vihdoin kiinnitettyä. Kyllä, se oli mustaksi maalattu ja ollut viime vuodet kellarissa lähinnä tiellä palveltuaan kirppiksellä myyntitelineenä. Aika ”Zen”, eikö? Huoneessa on lisäksi sinne tehty musta penkki, jolle voi tarvittaessa laskea ylimääräisiä vaatteita kesällä tai talvella siitä voi vetää ylleen jotain lämmittävää.Jatkuu…


Ei kommentteja: