Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Seitsemäs askel

28.11.2010

Seitsemäs askel

Kuka on keksinyt Mindfulnessin?
Mistä Tietoisen läsnäolon perusteet ovat?
Mikä ihmeen Mindfulness?
Mitkä tietoisuustaidot?

Buddhalaisuus on vastaus, tarkemmin sanottuna kaikki ylläolevat käsitteet ovat buddhalaisuuden jalon kahdeksanosaisen polun seitsemäs askel. Keskustelimme tästä kurssilla eilen illalla. Aihe vaatii paljon opiskelua ja perehtymistä. Postaan tässä nyt vain pari viittausta aiheeseen ja palaan siihen myöhemmin.


Buddhalaisuuden Jalo kahdeksanosainen polku  on Buddhan opettama tie, joka johtaa kärsimyksen loppumiseen. Kaikki polun osat esitellään Wikipediassa, tässä tärkein eli seitsemäs askel, joka kuuluu otsikon Mielen harjoittaminen tai Henkinen kehitys alle
:
7. Samyak-smti · Sammā-sati — Oikea tarkkaavaisuus, oikea valppaus
”Ja mitä, munkit, on oikea tarkkaavaisuus?
(i)                   On tapaus, jossa munkki pysyy keskittyneenä kehoon kehossa — tietoisena ja valppaana — luopuen maailmaan liittyvästä himosta ja vastenmielisyydestä.
(ii)                 (ii) Hän pysyy keskittyneenä tunteisiin tunteissa — tietoisena ja valppaana — luopuen maailmaan liittyvästä himosta ja vastenmielisyydestä.
(iii)                (iii) Hän pysyy keskittyneenä mieleen mielessä — tietoisena ja valppaana — luopuen maailmaan liittyvästä himosta ja vastenmielisyydestä.
(iv)                (iv) Hän pysyy keskittyneenä mielen kohteisiin mielen kohteissa — tietoisena ja valppaana — luopuen maailmaan liittyvästä himosta ja vastenmielisyydestä.
Tätä, munkit, kutsutaan oikeaksi tarkkaavaisuudeksi.”
Oikea tarkkaavaisuus pitää avata olemaan havainnoinnin ja huomion puhtautta. Havainnointi tapahtuu kaikilla aisteilla puhtaasti. Oikea valppaus taas ilmeisimmin viittaa selkeyteen, ymmärrykseen joka seuraa puhtaasta havainnoinnista. Tämän jalon kahdeksanosaisen tien seitsemännen askelman harjoittaminen avaa mahdollisuuden puhdistaa havainnointi ennakkoluuloista ja näin ollen virheet tulkinnoistamme, olla ”valppaita oikealla tavalla” ja havaita maailma todellisena.
Tietoista läsnäoloa, tätä seitsemättä askelmaa, käsittellee Satipatthana sutta kirjoitus, joka esittelee neljä peruskiveä tietoisuuteen:
1.                   Kehon tietoisuus
2.                   Tunteiden tietoisuus
3.                   MielentilastaTietoisuus
4.                   Mielen sisältöjen (esim. viha, epäilykset, ilo jne.) tietoisuus
Palaan näihin ymmärryksen kasvaessa.

Ei kommentteja: