Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kuka ohjaa elämääsi, Osa 6. Muut ihmiset

26.11.2010

Kuka ohjaa elämääsi, Osa 6. Muut ihmiset

Tässä kuudes osa kirjareferaattia kirjasta Kuka ohjaa elämääsi.  Edelliset osat:

Ihmissuhteiden laatu määrää elämänlaatua. Buddhalaisesta ja tietoisen läsnäolon näkökulmasta elämän näyttämöllä eivät esiinny ihmiset, vaan ajatuksemme heistä. Samat periaatteet kuin edellisissä kirjoituksissa toimivat jälleen kohtaamisissa muitten ihmisten kanssa: havainnoi, kuvaile, älä tuomitse, osallistu. Sanon itse usein että kaikkea pitää ymmärtää mutta ei tarvitse hyväksyä. Tällä pärjää sosiaalisissa suhteissa aika pitkälle ja se noudattaa tuota ”älä tuomitse” periaatetta. Ne joiden kanssa olemme tekemisissä vaikuttavat meihin joka tapauksessa. Jos meille annetaan, mekin annamme. Meistä tulee enemmän avuliaita, jos meitä autetaan ja päinvastoin.
GEISHA SNEAKS OUT TO MEET UP WITH HER SAMURAI BOYFRIEND
 in OLD JAPAN by Okinawa Soba, on Flickr
Toisen ihmisen huomioiminen tarkoittaa hänen päästämistään sisäiselle näyttämölle ja pyrkimystä antaa hänelle täysi huomio, tuomitsematta ja arvottamatta. Joillain tämä kyky on synnynnäinen, meidän muiden täytyy harjoitella ja paljon. Harjoittelu tapahtuu kaikessa kanssakäymisessä huomioimalla mitä sisäisellä näyttämöllä tapahtuu eri tilanteissa. Jos vaikka pyydät toista kertomaan mitä hän on puuhannut kesällä, keskity kuuntelemaan, eläydy ja yritä asettua hänen asemaansa. Älä keskeytä ja kerro omasta kesästäsi. Kommentoi vain sen pohjalta mitä hän kertoo ja kuuntele loppuun asti. Pane merkille miten paljon saat tietoa! Tätä samaa voi kokeilla kokouksessa tai luennolla.  Älä tee mitään muuta kuin havainnoi ja kuvaile, mutta osallistu. Älä tuomitse. Olennaista on, että ihminen, jota on kuunneltu, myös kiinnostuu itsekin kuuntelemaan.

Tietoisuustaidot auttavat näin ihmissuhteiden hoitamisessa. Ihmissuhteiden laadun ratkaisee suuressa määrin se mitä teemme eikä se mitä olemme. Jos ei koskaan ota yhteyttä ystäviinsä eikä osoita heihin kiinnostusta, ystäväpiiri luultavasti kutistuu. Myös se miten kohtelemme toisia vaikuttaa ihmissuhteisiimme. Jos olemme tietoisesti läsnä, voimme tarkkailla tilanteita jotka ovat sosiaalisesti tyydyttäviä tai hauskoja. Sitten voimme luoda näitä tilanteita aktiivisesti.

Tietoisuustaidoista on myös hyötyä ristiriitatilanteissa. Ne kuuluvat ihmissuhteisiin. Kahden ihmisen arvostukset eivät koskaan ole täysin samanlaiset, eivätkä he koskaan halua samaa asiaa samaan aikaan. Aina tulee ristiriitoja. Tärkeää on löytää tasapaino sen välillä mitä mieltä itse olemme ja mitä haluamme ja mitä mieltä toinen osapuoli on ja mitä hän haluaa. Jos ristiriitatilanteessakin noudattaa periaatteita: havainnoi, kuvaile, älä tuomitse, osallistu, voi olla varma siitä että saa kaiken mahdollisen tiedon toisen osapuolen käsityksestä tilanteesta. Sitten tilannetta voi ratkaista yhdessä. Kuvaileminen, ajatusten auki ”sanoittaminen” auttaa paljon. Hyvä tasapaino on myös sitä että puolin ja toisin joustetaan esimerkiksi päätöstilanteissa.

Seuraava osa on jo viimeinen tämän kirjan referaattia ja siinä kerrataan elämän näyttämön johtamiseen tarvittavat ideat.
TEA FOR TWO in OLD JAPAN by Okinawa Soba, on Flickr

Ei kommentteja: