Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Polulla taivaltamisesta

6.4.2011

Polulla taivaltamisesta

Mieli voi liikkua tuhansissa ilmansuunnissa.
Mutta tällä kauniilla polulla, minä kävelen rauhassa.
Joka askeleella lempeä tuuli puhaltaa.
Joka askeleella kukka kukkii.
Thích Nht Hnh

Retreat! by MarenYumi, on Flickr
Käveleminen on yksi perinteisimmistä tietoisen läsnäolon käytännön harjoituksista. Kävelylläni eilen koetin keskittyä siihen miltä jalkapohjissa tuntuu. Ja vain siihen. Ei mihinkään muuhun. Voin kertoa, että ei ollut helppoa. Keskittyminen herpaantuu heti ja ajatukset alkavat harhailla kaikessa muussa tavalliseen tapaan. Palasin jalkapohjien tuntemuksiin varmaan 100 kertaa alle tunnin kävelyllä. Syvä huokaus. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen ei ole helppoa, minkä tämä näennäisesti ”helppo” harjoitus osoittaa.


.:Thích Nht Hnhin ajatus:.
Kirja nimeltä Tämä hetki ihmeellinen hetki on Thich Nhat Hanhin retriittiksekuksessa Luumukylässä käytetty kokoelma ohjeita ja mietteitä arkiseen harjoittamiseen. Siinä kävelemisen luvataan olevan nautinnollista. Etenkin jos kävelemme hitaasti, yksin tai ystävien kanssa, jos mahdollista jollakin kauniilla paikalla. Sen tulisi olla todella kävelystä nauttimista - ei kävelyä päästäksemme perille, vaan vain kävelläksemme. Me kävelemme kyllä koko ajan, mutta yleensä kävelymme muistuttaa enemmän juoksemista.

Päämääränä kävellessä on olla läsnä tässä hetkessä ja nauttia jokaisesta ottamastasi askeleesta. Ohjeena kirjassa annetaan, että sinun täytyy ravistaa olkapäiltäsi kaikki huolet ja pelot, olla ajattelematta tulevaa, olla ajattelematta mennyttä ja vain nauttia olemassa olevasta hetkestä. Muuten mielemme hyppii yhdestä asiasta toiseen, kuin ”oksalta toiselle oksalle itseään keinutteleva apina pysähtymättä lepäämään”. Ajatuksilla on miljoonia polkuja, ja meitä vedetään aina niitä pitkin unohduksen maailmaan. Jos pystymme muuntamaan kävelypolkumme harjoittamiseksi, jalkamme ottavat jokaisen askeleen täydessä tietoisuudessa. Hengityksemme on sopusoinnussa askeliemme kanssa, ja mielemme on luonnollisesti rauhallinen. Näin kirja lupaa, että jokainen ottamamme askel vahvistaa rauhaamme ja iloamme ja saa tyyneyden energian käymään lävitsemme.

.:Kinhin:.
Kinhin, The Mill by Big Mind Zen Center, on Flickr
Zen perinteessä kävelyä harjoitetaan myös muodollisesti istumaharjoitusten välillä. Silloin harjoittamista kutsutaan sanalla Kinhin. Kun istumaharjoitus päättyy kellon kutsuun, harjoittajat nousevat ja kääntyvät toisia harjoittajia kohti. Kädet laitetaan asentoon, jota kutsutaan shashuksi. Siinä toinen käsi on nyrkissä ja toinen käsi peittää nyrkin. Kellon soidessa toisen kerran kumarretaan kiitollisuudesta toisten harjoittajien läsnäoloa kohtaan. Kolmas soitto aloittaa kävelyn, joka tapahtuu yleensä myötäpäivään jonossa toisten harjoittajien kanssa. Kävellessä hengitys ohjaa askelien ottamista. Kävely kestään noin kuudesta seitsemään minuuttia ja harjoituksen johtajan kello myös lopettaa harjoituksen. Tässä vaiheessa palataan omalle Zafu tyynylle jatkamaan istumaharjoitusta siinä vaiheessa kun oma tyyny osuu kohdalle.

Ei kommentteja: