Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: 07/2011

31.7.2011

Mökkituliaisia

Mökillä olemme istuneet pienen kanssa pitkään aamuaurinkoa haistelemassa uinnin päälle. Aurinko tekee aaltojen kanssa hienoa kuviota järven hiekkapohjaan. Se on loputtomassa liikkeessä. Kaunis kuvio jatkuu silmänkantamattomiin. Huomasimme, että kuviota voi tehdä itsekin kun uittaa varpaita vedessä. Vedenpinnan heijastukset tekevät pohjaan kuvion!

Kiitollisuuden aiheita on jälleen erilaisia mökkituliaisina.

Kiitos
… ihanasta pitkästä mökillä oleilusta
… kuumasta auringosta
… ihanasta pienestä nakupellestä joka on elämässämme
… kaikista oivalluksista, niitä saa tulla lisää jos on tullakseen
… kiitos elämäni hitaudesta kuluneena vuonna jossa olen saanut harjoittaa
… ensimmäisestä mustikkasadosta
… kiireettömyyden tunnelmasta – siihen voi vaikka jäädä kiinni!
… tästä polusta
… kaikista kirjoista joita olen saanut lukea. Ne ovat tulleet juuri oikeassa järjestyksessä luokseni.
… kauniista luonnosta ja puhtaasta ilmasta

Mökkijärven rauhaa.


30.7.2011

Opettajamme


Heinäkuun lyhyissä postauksissa käsittelen ajatuksia Petri Kajanderin kirjasta: Otteita todellisuudesta.


Jokainen kohdattu henkilö opettaa meille itsestämme. Ei pitäisi tulla minään yllätyksenä, että olemme itse usein se viimeinen henkilö, joka näkee totuuden.

Jokainen kanssakäynti ja hetki on uusi mahdollisuus oppia itsestämme. Tarvitsee vain olla nöyrä ja avoimin mielin oivaltaakseen viestit. Ja kiittää. Ei ole tarvetta sanoa mitään. Voit vain hymyillä ja rakastaa naapuriasi. Hän on paras opettajasi.

Neighbour's Kids by Mike Babiarz, on Flickr

29.7.2011

Mustikassa


Olimme ensimmäistä kertaa pienen kanssa metsässä mustikoita keräämässä. Sato vaikuttaa aika tavanomaiselta, toki paremmalta näin amatöörin silmään kuin viime vuonna. Emme menneet kovin kauas mökistä ja saattaa olla, että siitä oli jo joku naapureista kerännyt.

Metsä oli kuivanut, vaikka muutama päivä sitten satoi ja paljon. Kuiva mäntymetsä ei juurikaan tuoksunut miltään. Metsäkaistale jolla olimme on läheisten teiden rakentamisessa kärsinyttä ja hyvin epätasaista. Saa olla koko ajan tarkkana paitsi käärmeiden, myös kaikenlaisten kuoppien varalta. Metsä nyt vaatii aina siellä olijalta tietoista kulkemista.

Tämä on varmaan joku mustikkametsän Koan?
Seikkailu oli suuri pienelle ihmiselle. Kuusi numeroa liian isot saappaat eivät yhtään helpottaneet epätasaisella kulkemista. Päädyimme nostamaan pienen aina seuraavalle mättäälle suoraan mustikoita suuhun poimimaan. Sitäkään ei paljon tarvinnut opettaa. Vähän näyttää, kerta taisi riittää. Seurauksena oli siniset kädet ja suu. Ja iloinen ilme, niin vanhemmilla kuin pienelläkin. Lisäksi saimme pienen ämpärillisen, 4-5 litraa metsän sinistä aarretta.


28.7.2011

Tyyneys

Heinäkuun lyhyissä postauksissa käsittelen ajatuksia Petri Kajanderin kirjasta: Otteita todellisuudesta.


Sisäinen rauha tai tyyneys juontuu ymmärryksestä, ettei ole mitään pelättävää. Kaikki on järjestyksessä ja olemassaolomme on rakkaus. Havahtunut tietää kaiken olevan niin kuin on tarkoitettu. Ei ole mitään koettavaa tai kohdattavaa. Meille ei voi tapahtua mitään, millä ei olisi tarkoitusta tai mikä ei olisi parhaaksemme.

Olemme vain peloissamme kohtaamaan elämää, haluamme kontrolloida sitä turhaan. Ilman täydellistä irtautumista emme voi saada ensikäden tietoa ja kokemusta, sisäisesti oivallettua luottamusta. Säännöllinen harjoittaminen helpottaa voimistamaan ymmärrystä.

thε planε oƒ dısappεarAncε . . by jef safi (writing), on Flickr


27.7.2011

Tieto vai viisaus?


Heinäkuun lyhyissä postauksissa käsittelen ajatuksia Petri Kajanderin kirjasta: Otteita todellisuudesta.


Viisaus on intuitiivista, ensi käden kokemukseen perustavaa. Tieto ei ole samaa kuin viisaus. Viisaus edellyttää oivallusta. Sitä ei voi opettaa.

Kuinka usein pysähdymme miettimään ja pohtimaan mitä vailla todella olemme ja mikä tarkoitus tiedolla on? Olemmeko oppineet mitään hankkimalla lisää tietoa? Se muuntuu viisaudeksi ainoastaan, jos toimimme eri tavalla tiedon saamisen jälkeen.


Wisdom Path by SamueleGhilardi, on Flickr

Tietoa on helppo hankkia, viisaus on vaikeampi taiteen laji. Todelliset teot ja lopputulokset ovat viisautta.


26.7.2011

Jon Kabat-Zinn


Jon Kabat-Zinn (s. 5. kesäkuuta 1944) on pitkäaikainen joogan ja buddhalaisen meditaation harjoittaja. Kabat-Zinn on Zen Mestari Seung Sahnin oppilas ja Cambridge Zen Centerin perustajajäseniä. Hänen joogan ja buddhalaisuuden opintonsa antoivat pohjan yhdistää ne länsimaiseen lääketieteeseen. Kabat-Zinn on Massachusettsin yliopiston tietoisuustaitokeskuksen ja stressiklinikan perustaja ja entinen johtaja, sekä ennaltaehkäisevän lääketieteen emeritusprofessori.

Hän on naimisissa Myla Zinnin kanssa ja heillä on kolme aikuista lasta Will, Naushon ja Serena.

Kuva: www.mindbodygreen.com


.:Elämäntyö:.

Kabat-Zinnin työ nykyaikaisen terveydenhoidon piirissä on merkittävää ja hän on saanut siitä useita tunnustuksia. Hän tutkimustyönsä on keskittynyt erityisesti parantamisen psykofyysiseen vuorovaikutukseen sekä tietoisuustaitosovelluksiin kroonista kipua ja stressiperäisiä häiriöitä potevien auttamiseksi. Hän opettaa mielen ja kehon vuorovaikutusta paranemisessa, sekä meditaation vaikutuksia kivun ja stressin hoidossa. Hänen hoidollisena lähtökohtanaan on potilaiden tietoisen ja hyväksyvän läsnäolon lisääminen.

Kabat-Zinnin elämäntyö keskittyy lähinnä tavoitteeseen saada tietoisuustaito (myös: tietoinen läsnäolo) lääketieteen ja yhteiskunnan hyväksymäksi menetelmäksi. Kabat-Zinn on kirjoittanut sekä yksin että yhdessä muiden kanssa tieteellisiä artikkeleita tietoisuustaidosta ja sen kliinisistä sovellutuksista.

Hän on johtanut myös Massachusettsin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan, Massachusettsin rikosoikeuden valiokunnan ja Massachusettsin kriminaalihuoltolaitoksen yhteistä ohjelmaa, jossa tietoisen läsnäolon harjaannuttamista kokeillaan vankien hoidossa riippuvuuksien, itsetuhoisen käyttäytymisen, väkivaltaisuuden ja rikosten uusimisen vähentämiseksi. Aikaisemmin Kabat-Zinn on työskennellyt tuomarien, katolisten pappien, olympiatason urheilijoiden (vuoden 1984 olympialaisten miesten soutujoukkueen) ja terveydenalan ammattilaisten parissa tietoisen läsnäolon kehittämiseksi.

Kabat-Zinn on Mind and Life Instituutin hallituksen jäsen. Se järjestää jatkuvasti keskusteluita Dalai Laman ja länsimaisten tiedemiesten välille, joiden tarkoituksena on lisätä ymmärrystä mielen, tunteiden ja todellisuuden erilaisista puolista. Hän järjestää myös vuosittaisia mindfulness retriittejä bisnesihmisille ja innovaatoreille tietoisuustaitokeskuksessa sekä kouluttaa terveydenhuollon ammattilaisia MBSR menetelmään.

.:MBSR:.

Kabat-Zinn aloitti tietoisuustaitoihin pohjautuvan stressin vähentämisen (MBSR) klinikallaan jo vuonna 1979. Klinikan hoidollisena lähtökohtana oli potilaiden tietoisen ja hyväksyvän läsnäolon lisääminen ja joka oli suunnattu pääasiallisesti pienituloisille ja vähemmistöryhmille.
MBSR-menetelmään liittyy mietiskelyä ja Hathajoogaharjoituksia, jotka auttavat erilaisista vaivoista kärsiviä tietoisen keskittymisen kautta kohentamaan oloaan. Sen avulla saadaan käyttöön sisäisiä voimavaroja pyrittäessä kohentamaan terveyttä ja hyvinvointia. Kabat-Zinn on työtovereineen tutkinut keskittymisen vaikutusta aivoihin, etenkin stressin aikaisiin tunnetiloihin ja immuunijärjestelmään.

.:Opetus:.

Tärkeimmät Jon Kabat-Zinnin opetukset löytyvät kirjasta Olet jo perillä. Tietoisen läsnäolon taito.
Kabat-Zinn on tehnyt paljon työtä mietiskelyn tuomisessa länsimaalaisten tietoisuuteen. Hän korostaa sen avulla stressin hallittavuutta.


Hän on sanonut mm.:

Meditaatiossa on yksinkertaisesti kyse siitä, että ihminen on oma itsensä ja tietää jotain siitä, mitä se tarkoittaa.

| | |

Non-doing has nothing to do with being indolent or passive.
Quite the contrary.
It takes great courage and energy to cultivate non-doing, both in stillness and in activity.
Nor is it easy to make a special time for non-doing and to keep at it in the face of everything in our lives which needs to be done.

| | |

When we are doing “nothing,” we are usually doing something. We’re thinking, we’re sitting, we’re scratching our heads. Non-doing is different from “doing nothing.”


.:Kirjat:.

  • Full catastrophe living: using the wisdom of your body and mind to face stress, pain, and illness, by Jon Kabat-Zinn. Delta Trade Paperbacks, 1991. ISBN 0385303122.
  • Full catastrophe living: how to cope with stress, pain and illness using mindfulness meditation. Piatkus, 1996. ISBN 0749915854.
  • The power of meditation and prayer, with Sogyal Rinpoche, Larry Dossey, Michael Toms. Hay House, 1997. ISBN 1561704237.
  • Mindfulness Meditation for Everyday Life. Piatkus, 2001. ISBN 074991422X.
  • Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life. Hyperion Books, 2005. ISBN 1401307787.
  • Coming to Our Senses: Healing Ourselves and the World Through Mindfulness. Hyperion, 2006. ISBN 0786886544.
  • The mindful way through depression: freeing yourself from chronic unhappiness, by J. Mark G. Williams, John D. Teasdale, Zindel V. Segal, Jon Kabat-Zinn. Guilford Press, 2007. ISBN 1593851286.
  • Arriving at Your Own Door. Piatkus Books, 2008. ISBN 0749928611.
  • Letting Everything Become Your Teacher: 100 Lessons in Mindfulness. Dell Publishing Company, 2009. ISBN 038534323X.

.:Suomennetut teokset:.

  • Kehon ja mielen viisaus. Tietoisen läsnäolon parantava voima. Helsinki: Basam Books, 2008
  • Olet jo perillä. Tietoisen läsnäolon taito. Helsinki: Basam Books, 2004.
  • Täyttä elämää. Kehon ja mielen yhteistyö stressin, kivun ja sairauksien hoidossa. Helsinki: Basam Books, 2007.
  • Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal & Jon Kabat-Zinn: Mielekkäästi irti masennuksesta: tietoisen läsnäolon menetelmä. suom. Raija Rintamäki. Basam Books, 2009. ISBN 978-952-5534-98-6.


Lue lisää:

Uudehko haastattelu: The Mindful Society.


Tietoinen Läsnäolo blogiin tulee  myös jatkossa paljon lisää kirjoituksia perustuen hänen kirjoihinsa. Pysy kanavalla!

Kaksoiselämä

Heinäkuun lyhyissä postauksissa käsittelen ajatuksia Petri Kajanderin kirjasta: Otteita todellisuudesta.


Kun kokemus karttuu sisäinen tila säilyy ”helpommin”. Voimme harjoittaa tietoista läsnäoloa sijainnistamme huolimatta. Silloin olemme saavuttaneet oikean tason. Ympäristömme ja tilanteemme eivät ole millään tapaa este sisäiselle kehittymisellemme.

Tavallisen elämän haasteet antavat parhaat mahdollisuudet harjoittaa riippumattomuutta ja tyyneyttä. Elää näennäisesti kaksoiselämää, vaikka elää täysillä tätä yhtä elämää. Elämä ajassa ja tilassa, huolimatta siitä mitä koemme, antaa mahdollisuuden kokea rikasta sisäistä elämää. Mielentilamme on elämämme, suora kokemus opettajamme. Luomme tilanteille niiden merkitykset.

The Mind Eraser by Scott Ableman, on Flickr

Todelliset opetukset ovat sanattomia. Ne on itse elettävä suoraan. Elämämme määrittää olemassaolomme, käytöksellämme ja teoillamme julistamme ketä olemme, käytännön esimerkkeinä voimme toimia itse. Sanat ovat turhia.

24.7.2011

Go with the flow III. Neurokirurgin flow



Helsingin sanomien kuukausiliitteessä oli äärimmäisen kiinnostava artikkeli professori Juha Hernesniemestä. Aivokirurgian kanssa samaan lauseeseen on pakko sijoittaa flow. Ja siitä tämä supertähti artikkelissä puhuukin. Hänestä voi ottaa mallia myös ihmisenä joka elää arvojaan ja tekee omaa työtään korkein ja eettisin standardein.

Hernesniemi tekee vuodessa 400-500 leikkausta, eli muutaman joka arkipäivä. Hernesniemen taitoja ja nopeutta pidetään maailmalla niin ainutlaatuisina, että hänen leikkauksiaan on jatkuvasti seuraamassa liuta ulkomaisia neurokirurgeja ja hän kiertää maailmaa opettamassa. Hänen leikkauksiaan välitetään myös live-lähetyksinä alan opiskelijoille. Professori hehkuttaa aivojen ainutlaatuisuutta ja joustavuutta.

.:Leikkaus:.

Hernesniemellä on usein mukanaan oma tiiminsä, joka toimii sanattomasti yhteen. Kaikki tietävät mitä tehdään. Jutussa seurataan opetusleikkausta Intian Mumbaissa.

Leikkaus alkaa kun Hernesniemi tulee saliin. Neurokirurgi ei puhu mitään, nämä rutiinit tuntevat kaikki salissaolijat. Hän kostuttaa potilaan otsahiukset mäntysuovalla, vetää ne taaksepäin, ajaa pois ja kumartuu keräämään ne lattialta. Tätä ei kirurgin tarvitsisi tehdä, mutta se on osa keskittymistä. Potilaan kalloon porataan reikä, pala kalloa irrotetaan, jotta saadaan sopiva leikkausaukko.

Kun kallo avataan, päätökset ovat nopeita. Aikaa on viisi minuuttia, pidempään aivojen verenkiertoa ei voida pitää pysäytettynä. Tosin se voidaan tehdä saman leikkauksen aikana kolmesti. Viidessä minuutissa voi pelastaa elämän. Kallon sisällä toimiessa mittakaava on millimetrejä. Aivojen alueelle ei saa jäädä pientäkään verenvuotoa.

Neurokirurgi operoi leikatessaan mikroskoopin kautta. Kaikki tapahtuu rauhallisin liikkein mutta nopeasti. Hän on kokenut ja siksi nopea. Kuvatussa leikkauksessa meni 45 minuuttia. Muilla samaan leikkaukseen olisi mennyt 8-10 tuntia.

Surgeon Dr. Amir Karam by Best In Plastics, on Flickr
.:Flow:.

Edes Hernesniemi ei pysty peittämään hymyään. Nappiin menneen leikkauksen jälkeen hän on flow tilassa (minusta kyllä jo sen aikana!), jossa kaikki onnistuu. Leikatessaan hän keskittyy vain työhönsä. Ainoastaan joku outo, tilanteeseen kuulumaton saattaa saada hänen huomionsa. Hän sanoo, ettei osaa sanoa tarkasti mitä ajattelee.

”Nopeudessa on kyse siitä, että osaa välttää vaikeudet”, hän sanoo. ”Teen hommat yksinkertaisesti, ilman turhia mutkia.”

Työ vaatii rohkeutta ja nöyryyttä. Nykylääketiede ei vielä pysty pelastamaan kaikkia. Aivot ovat niin monimutkaiset. Nöyrtymään joutuu melkein jokaisessa vaativammassa leikkauksessa, vielä 12 000 leikkauksenkin jälkeen tähtikirurgilla riittää opittavaa. Hän tekee vielä 63-vuotiaana 100-tuntista työviikkoa. Hän kokee olevansa nyt parempi kuin viisi vuotta sitten ja uskoo leikkaavansa vielä kymmenen vuotta.

Jos vartissa pystyy pelastamaan ihmiselle elämän takaisin, vuorokaudessa ehtii paljon enemmän. ”Ne eivät ole lyhyitä aikoja”, Hernesniemi sanoo. ”Pitää pysyä rauhallisena”.

23.7.2011

Vastustus

Heinäkuun lyhyissä postauksissa käsittelen ajatuksia Petri Kajanderin kirjasta: Otteita todellisuudesta.


Elämän virta on kuin vapaa joki täynnä energiaa. Sen virtaamisenergiaa ei huomaa ellei siinä ole esteitä.


Horton Spring - Mogollon Rim - Payson Arizona by Al_HikesAZ, on Flickr
Ihmisillä on käytössä sama määrä energiaa, mutta toiset antavat sen virrata esteettä. He ovat vapaita huolista ja heidän asiansa sujuvat helposti. Esteet ovat jokaisen itse luomia, tukimme itse energiamme vastustuksella ja torjumisella. Se näkyy yrityksinä kontrolloida elämää ja sen suuntaa.

Vasta kun hyväksymme muutoksen, voimme siirtyä eteenpäin. Vastustaminen ei ratkaise mitään, hyväksymällä elämän virtauksen vapaudumme. Silloin saamme ottaa jokaisen hetken sellaisena kun se tulee. Ei ole mitään odotuksia, ei yllätyksiä, ei syytä stressata. Ainoastaan todellista elämää täynnä mahdollisuuksia.



22.7.2011

Vapaan tahdon harha

Heinäkuun lyhyissä postauksissa käsittelen ajatuksia Petri Kajanderin kirjasta: Otteita todellisuudesta.


Pystytkö oikeasti päättämään mitä teet huomenna? Totuus on, että huomista voi vain suunnitella, mutta asioiden ei voi taata menevän suunnitelman mukaan.

Miten uskot käyttäytyväsi jossain tilanteessa? Toimitko samalla tavalla aina ollessasi myöhässä vai aina eri tavalla? Todennäköisesti toimit aina samalla tavalla. Reagoit ja toimit kuten aina ennenkin kaavoihin kangistuneena.

element by Zanthia, on Flickr
Kuinka vapaa on tahto joka EI pysty luomaan uusia vastineita joka hetki? Vapaa tahto on harhaa. Vapaus on rajoittunut näkökulmaamme ja käsityskykyymme. Tietoisuustaidot opettavat havainnoimaan tarkasti joka hetkessä. Jos on hereillä, voi tehdä koko ajan jotain uutta ja näin vapauttaa tahtoaan.

21.7.2011

Ei ikinä aikaa


Se on niin sitku elämää, mitä tässä eletään. Sitku eli sitten kun on viikonloppu/loma/enemmän rahaa/aikaa. Sitten alat harjoittaa tietoista läsnäoloa tai harrastaa jotain muuta mukavaa. Pääsen viisastelemaan: ”Elämäsi menee ohi, kun et ole tässä hetkessä.” Niinpä. Helpommin sanottu kuin tehty. Mistä oikein on kysymys? Ja miten se ratkaistaan?

.:Seurauksia:.

Helsingin sanomien 4.7.2011 julkaistussa Tätä elämää kolumnissa Purjehtimisen taito Paavo Westerberg pohtii samaa asiaa:
Miten ihmisillä ylipäätään on aikaa kaikkiin harrastuksiinsa? Kielikursseihin. purjehtimiseen, golfiin, marjastamiseen, kotieläimiin. vapaaehtoistyöhön, nikkarointiin? Miksi minulla ei ole aikaa juuri mihinkään? Onko aikakäsitykseni harhainen? Kuvittelenko vain, että minulla ei ole aikaa? Kaikilla ei ole näin paljon lapsia. Tämä tuntuu silti osittain selitykseltä. Haaveilen vanhuudesta, jolloin on enemmän aikaa itselle ja harrastuksille.

Ehkä vielä tulee päivä jolloin kävelen golfviheriöllä ilman että ajattelen, millaisen kohtauksen sinne voisi kirjoittaa. Ehkä vielä tulee päivä, jolloin raaputan vanhan veneen pohjaa rakentamatta tapahtuman ympärille henkilöä tai tarinaa. Ehkä vielä tulee päivä jolloin marjastan, ihan vain saadakseni ämpärin täyteen. Ehkä vielä tulee päivä, jolloin nostan purjeen mennäkseni en mihinkään.

.:Syitä:.

Se on se autopilotti, jota niin usein syytän. Eläminen ei-tiedostaen on helpompaa. Ei tarvitse tiedostaa tekemisiään ja niiden syitä ja seurauksia. Ja sittenkin kun tiedostaa, ei ole helppoa tietä ulos. Omia, ”hyväksi muotoutuneita” rutiineita ja toimintatapoja on vaikea muuttaa. Laput silmillä on helpompi elää tiedostamatta, kuin repäistä itsestään irti voimaa muuttaa elämäänsä siihen omaan toivomaansa suuntaan.

Time & Space Transit by Gilderic on Flickr

.:Ratkaisuja?:.

Mistä se aika siis revitään?

Ensin tulee mieleen, että jostain täytyy luopua, sen sijaan, että tunkee hetkensä täyteen. Tuoko jo ennestään täyteen sullottuun kalenteriin uuden harrastuksen tai tavan merkitseminen helpotusta ja merkityksellisyyttä elämään? Tai voisi opetella sanomaan ei.

Jos ajatellaan omaa tietoisen läsnäolon harjoittamistani ja tämän blogin kirjoittamista, oma vastaukseni on yksinkertainen. Jo aiemmin olin lähes lopettanut TV:n katselun, ruokakaupassa käyn vain pakon edessä kerran viikossa ja koska emme tarvitse mitään, ei myöskään shoppailuun ja hankintoihin kulu aikaa. Tietoisen läsnäolon aktiivisemman harjoittamisen käynnistyessä viime syksynä ei tarvinnut tehdä lisää luopumisia. Omaa elämää oli hiljentänyt ja rauhoittanut lisää myös pieni lapsi, jonka paras paikka on kotona. Aikaa tuntuu olevan vaikka mihin!  
è   Mistä sinä voisit luopua?

Kirjassa Mindfulness : medveten närvaro som levnadsstrategi ajanpuute määritetään ajatukseksi siitä, että tietoisuustaitojen harjoittaminen tai mikä tahansa muu uusi harrastus on lisäsuorite elämään. Ajatus pakosta, joka jäytää omaatuntoa. Tietoisen läsnäolon suhteen: Onko totta, että ei ole aikaa ottaa yhtä tietoista hengenvetoa puhelimen soidessa? Jokaisella on päivässä askareita, joiden aikana harjoittaminen vaatii vain keskittymistä ja jakamatonta huomioita, ei aikaa. Tarvitaan uusi, tietoinen suhtautumistapa!
è   Mihin päivän askareisiin voisit lisätä uuden tietoisena olemisen tavan? Tai jos aloitat jonkin muun harrastuksen, voisiko sen tehdä tietoisena?

Asia täytyy kääntää lopuksi vielä kääntää toisin päin. Kaikki mihin on aikaa, on harjoittamista. Matkalla oleminen on myös todellista elämäämme. Levollinen läsnäolo auttaa olemaan ja elämään täysillä tällä elinikäisellä matkalla. Askareet, jotka voi valita (lähes kaikki), voi valita tietoisesti, eikä vain ajautua niihin autopilotilla. Tiedostatko mikä on sinulle tärkeää? Mitkä ovat arvosi? Silloin tietoisten valintojen avulla on aikaa elää Nyt elämää, eikä sitku-elämää.
è    Voisitko tehdä tietoisia valintoja elämäsi kaikissa tekemisissä?


20.7.2011

Saa tehdä

Heinäkuun lyhyissä postauksissa käsittelen ajatuksia Petri Kajanderin kirjasta: Otteita todellisuudesta.

On iso ero täytyykö tai pitääkö tehdä jotain, vai saako ja haluaako tehdä jotain. Tehdä siis ihan mitä vaan, tämä pätee kaikkeen tekemiseen.

Tätä voi kokeilla helposti. Mieti mitä kaikkea sinun täytyy tehdä. Listaa ne asiat, ihan kaikki. Lue lista ja mieti onko listassa oikeasti jotain mitä on ihan pakko tehdä? Ei ole. Oikeasti.


Why not by Pete Reed, on Flickr

Kirjan kirjoittaja sanoo, että jopa kuolema tapahtuu itsestään, sitäkään ei ole pakko "suorittaa". Tämän pakko listan jälkeen, mieti mitä haluat tehdä. Listaa ne asiat. Mikä on tärkeää ja merkityksellistä?

Niistäkään asioista kaikki eivät ole helppoja. Jos jo elät omaa itseäsi kuuntelemalla näissä kahdessa listassa ei ole paljoakaan eroa. Se mikä eroaa on, että lähestymistavassa ja asennoitumisessa tapahtuu muutos. Nyt asioita saa tehdä, avoimin mielin ja positiivisista suoritteista iloiten.

Jokainen voi valita itse.

19.7.2011

Ei-henkilökohtaista

Sarjassamme viikon oivallus...

Keskusteluissa ystävän kanssa koin oivaltavani jotain.

Toista ihmistä ei voi muuttaa. Muutoksen on tultava sisältäpäin, ei ulkoa toiselta ihmiseltä. Ajan tuhlaaminen toisen muuttamiseen on turhaa. Muutosta ei saa aikaan tai ainakaan se ei ole pysyvä. Sellaista ei voi muuttaa, joka ei tunnista omaa muuttumisen tarvettaan ja tahdo muuttua.

On olemassa ihmisiä, jotka suhtautuvat avoimesti kaikkeen ja sitten on olemassa ihmisiä, jotka suhtautuvat suvaitsemattomasti kaikkeen. Ja kaikkien kanssa tulisi tulla toimeen. Kaikkia tulee pyrkiä ymmärtämään, omat arvot saattavat estää täyden hyväksynnän. Tosin usein on kyse siitä, että riittää, että hyväksyy, että ihmiset ovat erilaisia.


That day you saw the sea for first time by Todo-Juanjo, on Flickr

Viikon oivallus on, että ihmisten kanssa toimeen tulemisessa on oikeasti kyse on usein miten siitä miten tuntee itsensä. Silloin selviää hyvin elämässä ja erilaisissa vuorovaikutustilanteissa eteenpäin. Silloin ymmärtää miksi reagoi niin kuin reagoi. Ei pidä ottaa asioita, eikä toisia ihmisiä tosiaan niin henkilökohtaisesti.

18.7.2011

Go with the flow II. Ystäväflow

Ystäväflowsta kirjoittaa ystävyysbloggaaja Aliisa. Kirjallisuutta opiskeleva ja mediaa opetteleva laumasielu saavuttaa flow-kokemuksia ja on onnellisimmillaan ihmisten kanssa.
Usein ajatellaan, että flow-kokemuksessa ihminen saavuttaa jonkinlaisen tilan, jossa yhtäkkiä kaikki sujuu ja näyttää kirkkaammalta. Tuon kokemuksen oletetaan olevan jotain, mikä tapahtuu nimenomaan yksin ja jonkinlaisessa transsinomaisessa tilassa. Minäkin ajattelin ennen niin. Nyt minä ajattelen toisin.
Near my wild river... my green living room...by Denis Collette, on Flickr

Psykologi Mihály Csíkszentmihályin mukaan flow on tila, jossa ihminen paneutuu koko kapasiteetillaan keskittyneesti tavoitteelliseen toimintaan sulkien kaiken muun tietoisuudestaan. Väitän kuitenkin, että tuohon tavoitteelliseen keskittymisen tilaan mahtuu kaksi ihmistä, ehkä jopa useampi.

Otan esimerkin. Minulla ei ollut aihetta gradulleni ja mainitsin tästä pulmasta ystävälleni ­Hannalle istuessamme oluella vakio-olohuoneessamme. Hanna käski minun hakea baarimikoilta paperia, jota tuli sitten neljän A4-arkin verran. Siihen aloimme yhdessä hahmotella asioita, jotka voisivat jotenkin viedä ongelmaa eteenpäin.
Istuimme, puhuimme, Hanna kyseli, minä vastasin ja kirjoitin. Hanna ei tiedä alastani paljoakaan, mutta osasi ehkä juuri siksi kysyä sellaisia kysymyksiä, jotka eivät olisi käyneet pienessä mielessänikään. Tässä kahden viisaan pään yhteentörmäyksessä syntyi flow, neljä A4:sta mind mappia ja lopputuloksena minulle täysin kelpo tutkimusaihe, jota työstän parhaillaan graduksi.
Toinen ihminen voi vaikuttaa omaan flow-kokemukseen. Kun itse on jumissa jonkin asian kanssa, tulee toisen henkinen panos korvaamattoman suureksi. Mitä läheisempi tuo toinen ihminen on, sitä paremmin hän osaa nähdä ne kohdat, joissa apua tarvitaan ja löytää ne kysymykset tai ehdotukset, jotka auttavat parhaiten. Läheisen ihmisen kanssa on myös helpompi heittäytyä flown vietäväksi. Siksi tarvitsemme ystäviä.
Älä siis istu risti-istunnassa tuntikausia odotellen tilaa tulevaksi. Jos olet jumissa, olet jumissa. Soita silloin parhaalle ystävällesi ja katso, mitä toisen ihmisen positiivinen myötävaikutus saa aikaan. Yhdessä on helpompi sekä keskittyä että innostua.

17.7.2011

Kiireestä

Heinäkuun lyhyissä postauksissa käsittelen ajatuksia Petri Kajanderin kirjasta: Otteita todellisuudesta.


Kiireessä ei oikeasti ole aikaa valittaa kiirettä. Tämän kun muistaisi.

Kiireessä tekee yhden tehtävän keskittyneenä ja siirtyy sitten seuraavaan. Huomioi ei jakaudu minnekään muualle ja tehtävien loppuun saaminen seuraa toistaan mahdollisimman nopeasti.

Normaalissa kielenkäytössä kiire on pitkä tehtävälista, jota ajatellaan jo edellistä tehtävää suorittaessa. Kiireisyys kuluttaa aikaa ja suuntautuu tulevaan hetkeen, joka ei ole kontrollissamme. Kiire ei ole todellista, koska voimme elää vain tässä hetkessä.


Obstacles... by Rickydavid, on Flickr

Ps. Kerralla valmista kirja opastaa hyvin tällaiseen asennoitumis- ja toimimistapaan jossa huomio on yhdessä asiassa kerrallaan tehokkaasti.


16.7.2011

Kesän kiitollisuutta


Kyllä kesä on ihmisen parasta aikaa! On ihanaa olla ulkona pienen kanssa. Puuhailla ja nauttia kesän lämmöstä. Paljain jaloin, tietysti. Kiitollisena palaan lähiaikojen puuhiin.

Kiitos
… että pieni on jälleen oma terve iloinen itsensä.
… kykenen muuttamaan asioita jotka ovat muutettavissa
… hyvin menneestä kesäreissusta
… että pieni kasvaa ja kehittyy ja pärjää koko ajan paremmin ilman äitiäkin
… ihanista päivistä rannalla!
… kaikenlaisista sääilmiöistä joita saamme tarkkailla
… mukavista päivistä mökillä loistavassa ystäväseurassa!


first time by girlhula, on Flickr

Loppuun hieman mukaeltu ajatelma kiitollisuudesta, jonka löysin jostain netin syövereistä:

Ole kiitollinen siitä, ettet tiedä jotain,
koska silloin sinulla on mahdollisuus oppia.

Ole kiitollinen virheistäsi.
Niistä saat arvokkaita oppitunteja.

Ole kiitollinen ollessasi väsynyt ja puhki.
Se tarkoittaa, että olet saavuttanut jotain.

15.7.2011

On hyvä olla tekemättä mitään

Olivia-lehdestä 8/2010 löytyi mielenkiintoinen artikkeli, jossa haastatellaan jo edesmennyttä runoilija ja kirjailija Bo Carpelania. Hän sanoo, ettärkeimmät hetket ovat tavallisissa päivissä, jolloin ei tunnu tapahtuvan mitään. Ne pitää vain huomata.

Artikkelissa on tärkeitä asioita kirjoittamisesta, hiljaisuudesta, yksinolon tärkeydestä, jokaisen omasta totuudesta ja kaiken katoavuudesta. Puhumattakaan runoudesta. Tässä artikkeli kaikkien iloksi.

Kirjailija Bo Carpelan kutsuu peremmälle työhuoneeseensa. Se on pitkä ja kapea, melkein kuin käytävä: toisessa päässä ovi, toisessa ikkuna. Seinät peittyvät hyllyihin, hyllyt kirjoihin ja paperipinkkoihin. Espoolaisen rivitalo kodin saunaksi tarkoitetussa huoneessa Carpelan on kirjoittanut pian 50 vuotta. Hänet on palkittu neljästi valtion kirjallisuuspalkinnolla ja kahdesti Finlandialla.

Oma huone tuli tärkeäksi, kun Carpelanin ensimmäinen lapsi syntyi 1950-luvun lopulla. Hän työskenteli päivisin kirjastovirkailijana ja kirjoitti öisin. Kirjoituskoneen rätinä oli siis suljettava pois, ettei se herättäisi vauvaa. "Virginia Woolf kirjoitti 1920-luvulla naisen omasta huoneesta. Ajatus ei ole vanhentunut", Bo Carpelan sanoo. "Jokainen tarvitsee yksinoloa. Se vapauttaa ajatukset kulkemaan kuin pilvet yli taivaan. Mutta moni ei osaa olla yksin tai tekemättä mitään. Jatkuva puuhaaminen on helppoa, olla tekemättä mitään vaikeaa."

Bo Carpelan, Kuva: Wikipedia

.:Ota ja anna yksinoloa:.

Pöytälamppu kurottaa työhuoneessa pitkälle kirjoituskoneen ylle. Bo Carpelan ei halua tietokonetta. "Viettäisin joka ilta tunteja verkossa, katsoisin ties mitä roinaa." Carpelan kammoaa nopeaa viihdettä, televisio-ohjelmien poukkoilevia kuvia ja jatkuvaa netissä muiden kanssa roikkumista. "Käsitys menestyvästä ihmisestä on, että hän on koko ajan sosiaalinen. Jos on yksin, muut säälivät. Mutta ihmisen on tärkeää pysähtyä, olla joskus hiljaa ja yksin. On hyvä mennä eri paikkaan kuin puoliso." Retriitit ovat silti Carpelanin mielestä vähän naurettavia. "Mitäs jos vain makaisi sohvalla ja lukisi runon?"

.:Rajallisuus on vapautta:.

Koulussa Carpelan piti ikävystyttävinä latinaa ja antiikin tekstejä, joita oli pakko lukea. Vuosikymmeniä myöhemmin hän alkoi lukea Horatiuksen ja Vergiliuksen runoja. Niiden sekä Danten sytyttämistä ajatuksista hän kirjoitti elokuussa ilmestyvän Graminan. "Hyvä runo antaa sykäyksiä ajatuksille.”

Sellaisia muinaiset roomalaiset runot ovat. Häntä viehättävät myös vanhat kiinalaiset ja japanilaiset runot. Ne ovat usein niin lyhyitä, että lukemiseen riittää puoli minuuttia. "On ihanaa avata kirja, kun sivulla on vain neljä riviä. Ei tarvitse lukea kauan, mutta runon ajatus jatkuu lukijan päässä. Runo ei ole ohi viimeisen pisteen jälkeen."

Sellaisia runoja Carpelan kehottaa lukemaan arjen puristuksessa. Ajatuksia ja mielikuvitusta voi ruokkia, vaikka oleiluun tai yksinäisyyteen ei olisi aikaa. Carpelan pitää pelkistetyistä ja ymmärrettävistä runoista, joiden ajatusta kirjoittaja ei ole kätkenyt kielikuviin. Hänen mielestään hyvät runot eivät ole vaikeita. Silti runo on aina kuin elämä: ei ole yhtä tapaa ymmärtää sitä oikein. "Ei elämässäkään kaikkiin kysymyksiin ole vastauksia. On paljon asioita, joista en tiedä mitään ja joita en voi tehdä. On hyväksyttävä itsensä ja rajansa. Sen opettelu on vaikeaa, mutta vapauttavaa." 83-vuotiaana Bo Carpelan osaa antaa olla. Hänen mielestään on turha käyttää aikaa sen pohtimiseen, onko jossain asiassa oikeassa. Erimielisyyksiin takertuminen on ajan ja voimien haaskausta. "Jokaisella on oma totuutensa."

.:Toiseksi on hyvä jäädä:.

Bo Carpelanin mielestä ihmiset tekevät elämästään rahalla ja tavaralla kilpailemisen vuoksi kiireistä. Viihteessäkin juoneksi riittää kilpailu. "Kuka on paras? Mikä koulu on paras? Kyyneleet virtaavat, jos ei ole paras vaan toinen. Miksei toiseksi tuleminen riitä?" Carpelanin mielestä ihmiset ovat yliviritettyjä koneita. Kiireetön elämä on luopumista rahan tavoittelusta. "On turha miettiä, mitä muilla on ja itsellä ei. Jokainen on vastuussa siitä, että elää kuten on itselle parasta."

Carpelan jätti päivätyönsä kirjastossa ja ryhtyi päätoimiseksi kirjailijaksi vasta vuonna 1980, yli 30 vuotta esikoiskirjansa Som en dunkel värme ilmestymisen jälkeen. "Minulle on ollut tärkeä 1920-luvun suomenruotsalaisen runoilijan Gunnar Björlingin lause: On seurattava tietään tai elämä on merkityksetön."

.:Muisti on outo albumi :.

Omia runojaan Carpelan kutsuu silmänräpäyksen kuviksi, sanoin taltioiduiksi hetkiksi. Hän kirjoittaa niitä paperinpaloille, bussilipun taakse ja lehtiön kulmaan. Aiheita hän ei saa elämän suurista tapahtumista, syntymästä, hääjuhlista tai kuolemasta: tärkeimmät hetket ovat tavallisia. Niin kuin se kesäkuun aamupäivä vuonna 1936, jolloin hän kymmenenvuotiaana odotti äitinsä kanssa bussia matkustaakseen maalta kaupunkiin. "Muisti on kummallinen albumi. En tiedä, miksi muistan sen hetken paremmin kuin monet muut. Olen oppinut, että tärkeimmät elämykset ovat piilossa arkipäivässä. Tärkeimmät päivät ovat niitä, joina ei tapahdu oikein mitään."


Nappirasioitten seasta, rikki lyötyjen tavujen,
pyykkinarulla roikkuvien sanojen, kenkärajojen
riveiltä, naftaliininhajuisista kaapeista,
kaiken roinan, kaiken savikkoihin ja ojanpenkoille
valuneen jätteen seasta tavoitat kesken kaiken
jonain yksinäisenä hetkenä suuren oudon rauhan.

Muistat, ikkunan ulkopuolella kasvoi puu,
tuuhealatvainen, sanoi "Luota minuun,
kuuntele, ja jos on jano,
niin lähde josta juon on ikuinen, niin syvällä
juureni maassa että olen melkein unohtanut sen -
lehvistö välkehtii, vuodet ovat lauluaan täynnään.
Mitä enempää pyydät? Etkö muista minua, joka kerran
soin varjoa lapsuutes ylle?"

-      Bo Carpelan; runo kokoelmasta Vuodet, kuin lehdet