Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Mielen taito, osa 10. Osallistuminen

18.6.2011

Mielen taito, osa 10. Osallistuminen

Viimeinen esiteltävä mielen taito on omistautuminen.

Voimme valita mihin haluamme elämämme käyttää. Mitkä ovat tärkeimpiä asioita joille haluamme omistaa aikamme ja energiamme. Tämä mielen taito on nimeltään omistautuminen, ja sen kohteita määrittävät arvot. Omat arvot määräävät jokaiselle oman elämän suunnan. Ne ovat tietoisia valintoja. Miten omistautua arvoilleen, eli millaista elämää juuri sinä eläisit, jos todellakin vapautuisit mielesi vallasta ja alkaisit elää?


Keskitysleireiltä selvinneitä tutkimalla on havaittu, että he usein ovat ihmisiä, joilla on jotain tärkeää, jonka vuoksi elää. Esimerkkejä olivat luova, innostava työ, ihmissuhde tai Jumala. Tämä merkityksellinen asia lujitti ihmisten kykyä vastustaa henkisesti epäinhimillistä kohtelua. Nietzsche on sanonut: ”Se jolla on miksi elää, kykenee kestämään lähes mitä tahansa.”

Jos emme uhraisi paljon voimia kaikkea vastaan taisteluun, niin mihin sijoittaisimme enemmän aikaa ja henkistä panosta? Asiat, jotka ovat vaihtoehtoja loputtomalle taistelemiselle ovat arvoja. Ne ovat elämän suuntia, joiden merkityksen haluamme lisääntyvän elämässämme. Arvot tulisi tuntea niin järjellä, tunteella kuin kehollakin.

Cause I'd Rather Pretend I'll Still Be There At The End by Βethan, on Flickr

Arvopohjaisen toiminnan tunnistaa siitä, että se on tekijälleen niin mielekästä ja palkitsevaa, ilman, että siitä tarvitsee seurata mitään muuta. Teoista saavutettu tyytyväisyys, ”jälkihehku” näyttää myös säilyvän pidempään. Arvot ovat mielen polttoainetta, joka tuottaa lisää energiaa. Tätä on kuvattu myös elävyydeksi, enemmyydeksi ja aidoksi onnellisuudeksi. Mielekkyys on hyvän elämän korkeimpia muotoja.

Arvoja ei voi menettää. Arvot ovat se ankkuri, joka pitää meidät paikallamme kiinni ja antaa vakautta ja jatkuvuutta elämäämme. Elämän tiellä kohtaamme vihamielisiä sääolosuhteita ja jopa tiesulkuja, jotka horjuttavat meitä. Sisäiset puhurit taas arvostelevat, moittivat ja pelottelevat. Arvojen mukaisella polulla olemme valmiita kestämään paljon myös epämukavuutta, rasituksia, pettymyksiä, epävarmuutta, epäonnistumisia ja hämmennystä. Urheilu on tästä hyvä esimerkki.

Arvot toimivat parhaiten jos siinä on teonsana; Edistän luonnonsuojelua. Tärkeintä on kuitenkin äänestää jaloillaan, eli elää arvojensa mukaisesti. Se näkyy tietoisen läsnäolon harjoittamisessa tietoisena valintana, joka seuraa havainnointia, mutta edeltää toimintaa. Aisti- ja muiden myönteisten elämysten jahtaamisen ja arvoihimme pohjautuvan toiminnan suhteen tulisi olla elämässämme tasapainossa. Vaikeampaa on hyväksyä elämättä jäänyt elämä, kuin omien arvojensa toteuttamatta jättäminen. Mitkä asiat sinulle ovat tärkeitä elämän arvoja?

Visio ilman toimintaa on vain päiväunelmointia, ja toiminta ilman visioita on painajaisuni
- japanilainen viisaus.


Lue myös muut Mielen taidot:


Ei kommentteja: