Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tungetko hetkesi täyteen?

28.3.2011

Tungetko hetkesi täyteen?

Kuinka usein luet lehteä samalla kun syöt? Tiedostamatta ehkä otat lisää ruokaa kun lehteä on vielä jäljellä? Onko sinulla pakottava tarve soittaa aina heti jollekin kun lähdet autolla liikkeelle? Oletko usein myöhässä koska et halua olla jossain liian aikaisin ja ihan hyvin ehdit vielä täyttää tiskikoneen ennen lähtöä? Kuunteletko lastasi vai suunnitteletko samalla illan ruuan laittoa? Meillä on usein halu saada tähän hetkeen mahtumaan vielä vähän lisää jotain, yksi sähköposti tai puhelu tai lisäpysähdys matkalla jonnekin. Tällainen käytös hajauttaa huomiomme useaan asiaan yhtä aikaa ja on itse asiassa aika stressaavaa. Usean asian tekeminen samaan aikaan viivyttää meitä itse asiassa. Jos keskittyy yhden asian suorittamiseen kerrallaan, saa sen usein tehtyä nopeammin. Ja ehkä ehtii tehdä vielä sen toisenkin, mutta tekee vain yhtä asiaa kerrallaan. Parempi on nauttia siitä mitä on tekemässä ja silloin muistaa paremmin olla siinä hetkessä. Tälle yllykkeelle tehdä montaa asiaa yhtä aikaa tai tunkea hetki täyteen ei saa antaa periksi. Toki tämä halu täytyy ensiksi tunnistaa.

slow carretera by Deshazkundea, on Flickr
Jos sinulla on sata rautaa tulessa, se turruttaa, vie tiedostamattomuuteen ja saa aikaan sen, ettei ole läsnä muille ihmisille ja menettää hetken tunnelman. Elämän yksinkertaistamiseen on siksi hyvä syy. Kokeile tehdä vain yhtä asiaa kerrallaan ja varmista läsnäolosi tässä asiassa. Väitän, että näin tulee menneeksi harvempiin paikkoihin, nähneeksi vähemmän, tehneeksi vähemmän ja hankkineensa vähemmän tavaraa. Se ei ole huono asia, vaikka siltä saattaa ensi kuulemalta kuulostaa. Se on muodikasta downshiftaamista, silloin voi vaikka vahingossa löytyä tasapaino omaan elämään.

Kaikissa elämän pienissäkin asioissa on mahdollista valita yksinkertaisempi tapa tehdä. Se on yksinkertaisesti itsensä pakottamista leikkimään ja vain leikkimään lapsensa kanssa, opettelemaan sanomaan ei ja olemaan tahdikas. Kun huomioi yksinkertaisuuden kaikessa, se pitää itsen tietoisena mielen ja kehon ja maailman välisestä yhteydestä. Kyse on jälleen tietoisesta valinnasta. Voi herätä huomaamaan kuinka kaikki on yhteydessä kaikkeen ja jokaisella valinnalla on kauaskantoiset seuraukset. Sitten huomaa vähemmän olevan enemmän. Yksinkertaisista asioista saa enemmän irti kun on tietoisesti läsnä ja näkee hetken kauneuden ja kaikki sen ulottuvuudet.

2 kommenttia:

Pääsky kirjoitti...

Peukutus tälle, juuri näin :)

Annina kirjoitti...

Otan kiitollisena vastaan kaikki tilanteet joissa huomaan vähemmän olevan enemmän. Ja niitä on nykyään aika usein!