Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Wabi-Sabi III: Keskikohtaa ennen

6.4.2012

Wabi-Sabi III: Keskikohtaa ennen



Wabi-Sabi kirjan esittely jatkuu. Tässä kirjoituksessa on laajennettu ensimmäisellä kerralla vihjattuja Wabi Sabin periaatteita: keskeneräisyys, hyväksyminen ja epäsymmetria. Miten niitä voi ilmentää kotona?

  

.:Keskeneräisyys:.

Loppuunsaattamisen pyrkimys on zeniläisessä mielessä harhaa. Buddhalaisen ajattelun mukaan olisi terveempää hyväksyä elämä sellaisenaan ja pitää mielessä, että se on osa prosessia, joka jatkuu vielä kuoltuammekin.

Meidän olisi kyettävä elämään lähempänä hetkeä ja rakastamaan elämää huolehtimatta tulevaisuudesta tai tekeillä olevien asioiden viimeistelemisestä. Se tarkoittaa, että toimimme keskittyneesti, sitoutuneesti, olemme osallistuvia ja suuntaamme parhaamme mukaan huomion siihen mitä teemme. Pyri mieluummin olemaan avoin parhaillaan tapahtuvalle muutokselle ja kehitykselle ja katsomaan, miltä sinusta tuntuu.

Ajattele kotiasi meneillä olevana työnä, tilana, joka kehittyy ja kasvaa mukanasi, ja elävänä kokonaisuutena, joka muuttuu päivästä toiseen. Yritä välttää tunnetta, että kodissasi on asioita, jotka sinun pitää tehdä tai saada valmiiksi. Mikään kodissasi ei saisi näyttää teennäiseltä eikä vaikuttaa täydellisyyden tavoittelulta. Tuo kotiisi jotakin, joka muistuttaa sinua siitä, että elämä on jatkuva prosessi. Hanki suihkulähde, jossa on virtaavaa vettä, tai vaikka edestakaisin heiluva heiluri.

japanese soaking tub by ooh_food, on Flickr
.:Hyväksyminen:.

Wabi sabi on hyväksymistä, sen myöntämistä, ettei oma maailmamme pysy paikallaan, ja irtautumista opituista kriittisistä asenteista ja vaatimuksista, jotka tukeutuvat tiettyyn tulkintaan täydellisyydestä.

Wabi sabi – koti vahvistaa käsitystä muuttumisesta. Puulattia, joka eilen näytti kiillote tulta, voi tänään olla naarmuinen, tämänpäiväiset kypsät banaanit eivät välttämättä huomenna ole parhaimmillaan, ja aurinkoon jätetty uusi matto haalistuu pian.

Epätäydellistä pidetään arvokkaana. Kun olet tekemisissä jonkin sellaisen kanssa, joka on selvästi muuttunut ja ehkä vaurioitunut ajan myötä, pystyt entistä paremmin hyväksymään asiat ja pitämään niistä sellaisenaan.

Wabi sabi – kodissa voi olla esineitä, jotka ovat muutoksen tilassa ja joita normaalisti pidettäisiin epätäydellisinä joidenkin ominaisuuksiensa vuoksi. Hyväksyttäviä vikoja ovat esimerkiksi maljakoiden ja astioiden sekä puisten huonekalujen kolhut, auringossa kauhtuneet verhot ja saranoiden narina. Puutarhassa voi olla lahoavaa puuta, hilseilevää maalia, haalistuvia värejä, lohkeilevaa kiveä ja ruostuvaa metallia. Niiden arvostaminen osoittaa, kuinka pitkälle olet päässyt hyväksymisen tiellä.


.:Epäsymmetria:.

Epäsymmetrinen tyyli vaikuttaa prosessin osalta – keskeneräiseltä ja epätäydelliseltä. Se tuntuu kiinnostavalta, joten innostumme tutkimaan ja tarkastelemaan sitä. Jos haluat päästä avoimen, luovan ajattelun maailmaan, sinun kannattaa uppoutua siihen kodissa, jossa ei ole jälkeäkään symmetriasta.

Harkitse huonetta järjestellessäsi epäsymmetrisiä ratkaisuja. Sijoita esimerkiksi tuoliparin tuolit eri puolille huonetta tai käytä rakenteeltaan ja tyypiltään erilaisia tuoleja. Koska valolla voi helposti muuttaa huoneen tunnelmaa, valon vaihtelevuutta kannattaa ajatella. Kun huoneessa on kattovalaisimia ja valaisimia, jotka suuntaavat valon ylös nurkkaan, sekä pöytälamppuja, spotteja ja seinälamppuja, valaistusta voi muuttaa tilanteeseen sopivaksi katkaisijoiden avulla.

Lue edelliset osat: 
Wabi Sabi I: Alku
Wabi Sabi II: Alun jatko

Ei kommentteja: