Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Wabi Sabi II: Alun jatko

4.4.2012

Wabi Sabi II: Alun jatko


Wabi-Sabi ajattelun avulla voit tuoda kotiin läsnäolon muistuttajia. Tässä jatkoa kirjan ajatuksille elinympäristön muokkaamiseksi.
 

.:Katoava Kauneus:.

Wabi sabi – ajattelulle ominaista on, että elämää edustavat esineet, joiden kauneus on lyhytaikaista. Elämällä on alku, keskivaihe ja loppu kuten kukalla, joka kehittyy nupusta, kukkii ja pudottaa sitten terälehtensä. Esineet, jotka muistuttavat meitä elämän kierrosta, ovat hyväksyttäviä wabi sabi–ympäristössä. Ne muuttuvat ajan myötä, ja niillä on oma elämänsä.

Wabi sabissa kyse ei olekaan pysyviin asioihin keskittymisestä vaan sellaisten asioiden etsimisestä, jotka muuttuvat ja joissa ikä alkaa vähitellen näkyä. Kun elämme tällaisessa ympäristössä, pystymme hyvin sisäistämään ajatuksen elämästä osana tapahtuma-sarjaa ja oivallamme, että on paljon parempi keskittyä nykyhetkeen kuin ennakoida tulevaisuutta.

Interior calm by sunxez, on Flickr


.:Materiaalit:.

Kun valitset taloustavaroita, etsi esineitä, jotka ikääntyvät luonnollisesti ja muuttuvat samalla erinäköisiksi. Luonnonmateriaalit vanhenevat yleensä niin, että kodin kauneus lisääntyy. Kivi- ja puulattiat, paljaat rapatut seinät, puu-, nahka- tai metallikalusteet, paperikaihtimet ja luonnonväreillä värjätyt puu-villaverhot muuttuvat ajan myötä ja muuttavat kodin erinäköiseksi.


.:Kasvit:.

Hyviä esimerkkejä katoavasta kauneudesta ovat kukkivat kasvit ja kukat. Kun kodissasi on niitä, näet koko tapahtumasarjan nupun muodostumisesta kukan lahoamiseen.

Katoavan kauneuden luominen ei ole missään niin helppoa kuin puutarhassa. Puutarhanhoito on neliulotteista taidetta – siinä pitää ajatella paitsi tilaa ja sen täyttämistä myös sitä, miten kasvit kasvavat ja milloin ne kukkivat.


.:Luonnosta oppiminen:.
Näemme luonnon katoavan kauneuden ja lainkaan ponnistelematta ymmärrämme sen. Hurmioidu kevään, kesän, syksyn ja talven erilaisista tunnelmista, hakeudu vuodenaikaan sopiviin aktiviteetteihin ja valitse ruoka-aineet kauden mukaan.


Lue edellinen osa:


Ei kommentteja: