Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Yksinkertaisempaa elämää X

14.10.2012

Yksinkertaisempaa elämää X




Palataan näistä yksinkertaisen elämän korkealentoisista pohdinnoista hieman konkreettisempiin; tavaraan ja rahaan. Mitä omistaminen sinulla tarkoittaa? Näiden pyhässä kolmiyhteydessä on mahdollisuus yksinkertaistamiseen. Väitän tänään, että turhasta eroon hankkiutuminen ja ostamisen lopettaminen auttavat huomattavasti yksinkertaistamaan elämää. Se ei kuitenkaan onnistu, jos et tiedosta rahan merkitystä itsellesi.



.:Omistamisesta:.

Meillä kaikilla on ihan liikaa tavaraa ja jopa omaisuutta. Kirjassa pohditaan mikä on riittävästi omaisuutta tai rahaa? Ei liian vähän, koska muuten tulee nälkä, kaipuu ja huoli. Mutta liikakin on liikaa ja siitä rajaa on paljon vaikeampi mitata. Kuinka menestynyt haluat olla ulkoisesti mitattuna?

Epätasapaino voisi olla oikea mitta. Se ilmenee väsymyksenä, stressinä, riittämättömyyden tunteena, univaikeuksina, liikapainona, fyysisinä kipuina, tyhjyyden tunteena… Silloin diagnoosi voi olla epätasapaino, et ole vielä löytänyt sitä mikä on sinulle tarpeeksi.

Jos tunnistat epätasapainon merkkejä, on jostain luovuttava. Sitä voi harjoitella kysymällä itseltään: Mitä tapahtuu jos luovun tästä? Tätä kun jatkaa, löytyy tasapaino liian paljon ja liian vähän välistä.


.:Turha on liikaa:.

Monessa eri minimalistiblogissa neuvotaan miten omistamastasi turhasta tavarasta voi hankkiutua eroon. Myyminen, vaihtaminen ja lahjoittaminen ovat suositeltavia keinoja, kunhan ensi tietää mikä on turhaa. Tässä Lev enklare kirjassa esitellytKaren Kinstonin turhien tavaroiden tunnistamiskeinot.

Kategoroi tavarat jotka aiheuttavat kaaosta neljään luokkaan:
  1. Ne joita et rakasta etkä käytä
  2. Ne jotka ovat huonossa kunnossa tai epäjärjestyksessä
  3. Ne joita on liikaa liian pienessä tilassa
  4. Ne jotka ovat jollain tapaa keskeneräisiä

Saat luokiteltua tavarasi, kun kysyt:
  1. Tulenko iloiseksi katsoessani tai ajatellessani tätä esinettä?
  2. Rakastanko todella tätä tavaraa?
  3. Onko tavara todellakin käyttökelpoinen?
The Minimalism by Wolfman-K, on Flickr


.:Raha:.

Rahaa kirjassa neuvotaan miettimään oman suhteen kautta siihen. Mikä on suhteesi rahaan? Ja siihen että sitä ei ole? Onko kotonasi rahaa pidetty tärkeänä ja olet kasvanut siihen, että lainaa otetaan aina tarpeen mukaan? Onko elämässäsi tapahtunut jotain mikä on muuttanut rahan arvostusta tai käyttöä?

Kamala sanoa, mutta ehkä jokapäiväinen onnentunteesi on riippuvainen rahasta. Kuvitteletko rahan tuovan onnea?

Jokaisen olisi hyvä tiedostaa mihin rahan on riitettävä ja mihin sen riittävän? Ehkä olisi syytä seurata sitä mihin raha kuluu. Blogin pitäjä voi lämpimästi suositella Balancion palvelua. Sen yksinkertaisempaa ei voi seuranta olla.


.:Ostamisesta:.

Kirjassa on hyvä lista syistä lopettaa ostaminen:
  • Kuluttaminen vieraannuttaa meitä luonnosta, kuluttamalla luonnonvaroja, saastuttamalla ja roskaamalla. Lisäksi kuluttaminen saa meidät viettämään aikaa sisällä
  • Rahaa kuluu ostamiseen, sekä säilyttämiseen, käyttöönottamiseen, hoitamiseen, korjaamiseen ja vakuutuksiin.
  • Se vie aikasi, hankinnan suunnittelu, selvittäminen, ostaminen, kokoaminen jne. kuten yllä
  • Se vie energiaa, ostoskeskukset ovat täynnä ärsykkeitä ja liikaa vaihtoehtoja
  • Se vie luovuuden, jos aina ostaa uutta, sen sijaan että korjaisi, vaihtaisi, korvaisi. Kaikki tämä on tyydyttävää ja mukavaa!
  • Ostaminen muodostaa meidän identiteettiämme, haluatko että on esineitä ja asioita joita sinun on pakko saada?
Kokeile yksi päivä tai viikko. Tai kuukausi jolloin et osta kuin ruokaa. Tai ostat sitäkin vain niin että se on kotona ostoslistassa suunniteltu ostettavaksi.




Pohdittavaksesi
  1. Miten voisit luopua ylimääräisistä tavaroista? Lahjoittamalla, myymällä tai vaihtamalla?
  2. Miksi haluat omistaa jotain? Riittäisikö vähempikin.
  3. Kuinka paljon jokapäiväinen onnentunteesi on riippuvainen rahasta?
  4. Ethän osta muusta kuin oikeasta tarpeesta?

Ei kommentteja: