Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Yksinkertaisempaa elämää XI

19.10.2012

Yksinkertaisempaa elämää XI

Tämän päivän yksinkertaisemman elämän ajatuksissa on aika. Tapaamisiin menee aikaa. Osaatko sanoa ei? Meillä kaikilla elämä rönsyilee suuntiin, jotka eivät tee siitä yksinkertaisempaa. Tänään yksinkertaistetaan olemalla rönsyilemättä, katsomalla kriittisesti kalenterin merkintöjä ja miettimällä sitä onko aina oltava tavoitettavissa..:Mihin tarvitset aikaa?:.

Kirjassa esitetään miten meillä kuluu aika ihmissuhteisiin, vapaa-ajan harrastuksiin, terveyden hoitamiseen tai uralla etenemiseen. Jokaisen jaksaminen on rajallista. Näitä neuvotaan miettimään seuraavasti.

Mihin ihmissuhteissa esimerkiksi menee aikaa?
1.   Ketä tapaat? Sukulaisia ja ystäviä: kuinka usein näette, kuinka paljon aikaa käytät tapaamisiin? Onko lista sen mukainen mikä sinulle on tärkeää?
2.   Hyvä keino voisi olla laittaa kontaktit numerojärjestykseen tärkeyden mukaan. Näetkö joitain vain velvollisuudesta? Onko listalla ihmisiä jotka eivät kuulu elämänvaiheeseesi?
3.   Muuta, valitse ja poista, priorisoi sydämesi mukaisesti. Mille tapaamisille haluat antaa enemmän aikaa? Mistä voit luopua kokonaan? Mitä haluat priorisoida antamalla enemmän aikaa ja jaksamista?
4.   Aina täytyy syödä ja urheilu tai ulkoilu ei tee kenellekään hallaa. Mieti voitko tavata ihmisiä syömisen, urheilun tai ulkoilun merkeissä? Voitko tavata isomman ryhmän kanssa kerrallaan? Tai ehkä järjestää juhlat?


.:Kieltäytyminen on ihan ok:.

Mitä jos joskus sanoisit EI? Meitä estää kieltäytymästä usein omanarvontunto tai sitten vain kiltteys. Jokaisen on hyvä tiedostaa, että aika on rajallista, kaikkea ei ehdi tehdä ja jokaista ei ehdi tavata.

Kieltäytymistä on syytä harjoitella. Kirja neuvoo tarkkailemaan: Missä tilanteissa huomaat että olet suostumaisillasi johonkin aikaa vievään? Haluatko todellakin tehdä sen? Mitä tapahtuu jos kieltäydyt? Meneekö kaikki pilalle jos kieltäydyt, vai aukeaako kenties uusia mahdollisuuksia?


What time is love? by Myxi, on Flickr


.:Rönsyt:.

Ihan kuten mistä tahansa, myös omasta ajankäytöstään tulisi tiedostaa miksi tekee niin kuin tekee. Kirjassa kysytään tiedätkö miksi käytät aikaasi siihen mihin käytät? Mitä teet, jotta vain tekisit vaikutuksen ihmisiin? Mitä teet vain, jotta sinusta pidettäisiin? Mitä teet urasi eteen?

Hyvä harjoitus on tarkastella kalenteriaan kriittisesti. Mitä kalenterissasi on ensi viikolle? Ovatko ihan kaikki merkinnät tarkoituksenmukaista ja aiheellista ajankäyttöä?

Toisaalta rönsyilyä syntyy siitä, että on aina tavoitettavissa. Oletko aina valmiina, oletko aina saatavilla? Miksi? Mitä jos et olisikaan saatavilla.

Harjoittele.
1.   Laita puhelin kiinni, esimerkiksi tiettyyn aikaan vuorokaudesta tai tee profiileita jolloin vain haluamasi numerot soivat.
2.   Sovi perheessä tai parisuhteessasi ajat jolloin puhelimeen ei vastata.
3.   Voitko vähentää sähköpostin määrää? Hyvä keino on peruttaa kaikki turhat kiertokirjeet ja mainokset.
Mietittäväksesi päivän kysymykset:
  1. Mihin tarvitset aikaa?
  2. Mitä tapahtuu jos joskus kieltäydyt jostain?
  3. Onko elämässäsi rönsyjä – jotain mikä vain vie energiaa?
  4. Oletko aina saatavilla?


Ei kommentteja: