Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Yksinkertaisempaa elämää XII

22.10.2012

Yksinkertaisempaa elämää XII

Yksinkertaisempaa elämää kirjoitussarja on päässyt loppunsa. Tässä on vielä joitain koottuja ajatuksia aiheesta.


Kirjoitussarjassa on mietitty useasta eri näkökulmasta elämän yksinkertaistamisen vaikeutta. Ydinkysymys on: Mikä estää ihan oikeasti, käytännössä elämästä elämää jota haluaisit elää? Ole rehellinen itsellesi – löydä oma juttusi. Mieti millä on merkitystä? Ota siitä vastuuta ja elä omien arvojesi mukaisesti.

Asiaa voit lähestyä käsitellyn pakko, pitäisi ja haluaisi listan kautta. Sitten voi miettiä mitkä Pakot ja Pitäisi tehdä asiat ovat tärkeämpiä kuin se mitä haluaisit oikeasti olla/ tehdä? Onko elämässä jotain tiettyjä muita enemmän painavia pakkoja, esimerkiksi viikossasi? Kaikki pakot eivät ehkä ole yhtä pahan tuntuisia. Stressaako jokin niistä muita enemmän? Onko mahdollista, että siitä voisi tehdä leikkisämpää, palkitsevampaa – voisiko sitä kokeilla?

Toisaalta on syytä kaivautua vähän syvemmälle. Mikä on pelkoa, muita tunteita tai vaan syvään luutuneita tapoja tai käsityksiä? Meillä on kaikilla erilaisia kuvitelmia siitä, että ei voi, eikä edes osaa muuta kuin mitä nykyään tekee.


.:Tasapaino:.

Oma elämän palapeli on syytä saada tasapainoon. Kirjassa neuvotaan piirtämään kartta elämän eri osa-alueista. Mitä eri osa-alueita elämässäsi on? Jokaisella nyt on ainakin perhe, suku, harrastukset ja useimmilla työ ja ehkä joku yhdistys. Entä mitä teet arkena ja pyhänä? Mitä teet lomalla ja kesällä? Kuinka suunnittelet ajankäyttöäsi eri vuodenaikoina. Elämä kulkee sykleissä: vuodenajat, vuorokauden valoisan ajan pituus, sesonkiruuat, kalenterijuhlat, omat juhlat. Sitten karttaan voi piirtää kaikki ihmissuhteet.

Kun kartta on valmis, sitä voi jatko käsitellä. Voit merkitä + tai – eri osa-alueet – mikä tuo ja mikä vie energiaa? Sitten on tärkeä miettiä mitä voit muuttaa? Jotain kannattaa kokeilla ihan heti. Älä aikaile muutosten kanssa, tee heti pieniä kokeita arjessa


Hanging in the snow by .craig, on Flickr


.:Ajatukset:.

Ihmisten ja tapahtumien lisäksi meitä piinaavat ajatukset. Kun miettii mikä vie ja mikä tuo energiaa? Arkipäivän elämässä on huomioitava: ihmiset, työt, tekeminen, ruoka ja ajatukset. Kirjassa neuvotaan lukemaan energiaa pidemmällä aikavälillä kaikessa elämäsi kulussa. Mitkä vuorokaudenajat toimivat missäkin työssä, millainen ruoka ja millaiset ihmiset? Kuinka käsittelet näitä? Kokeile varovasti kuunnella omia tulkintojasi energiatasoista. Mitä jos luovut joistain energiavarkaista, saatko energiaa lisää?

Askeesi voi olla keino huomioida energiavarkaat. Sitä voi harjoitella olemalla hiljaa viisi minuuttia, tunnin, koko illan, viikonlopun, hiljaisuusretriitin. Tai Lopeta syöminen eli paastoa, tai lopeta tv:n katselu tai ikuinen tietokoneella kyyhjöttäminen.


.:Loppujen Lopuksi:.

Kirjassa on vielä kokoelma yksinkertaisia neuvoja elämään:
©      Katso aloittelijan silmin
©      Löydä lähiseutujen aarteet
©      Nauti kohtaamisista olemalla 100% läsnä
©      Liikuta kroppaasi sopivalla tavalla.
©      Koeistu puiston penkkejä
©      Suorista ja lepuuta jalkojasi, hengitä, katsele ja kuuntele kaikilla aisteilla.
©      Anna ajatusten lentää.
©      Luo käsilläsi, ihan mitä tahansa.


Ei kommentteja: