Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tolle: Läsnäolon voima – 7. Elämisestä ilman aikaa

7.12.2012

Tolle: Läsnäolon voima – 7. Elämisestä ilman aikaa
Jatketaan teemalla aika. Miten on mahdollista vapautua sen kahleesta? Tämän päivän teksti Tollen kirjasta Läsnäolon voima tekee selväksi, että elämä menee ohi, jos ei kiinnitä huomiota juuri siihen mitä tekee juuri nyt. Ongelmatkin löytävät silloin ratkaisunsa, lupaa Tolle.
Moni arjen askareista vaatii kellon katsomista. Käytännön asiat hoidettuasi palaa välittömästi tämän hetken tietoisuuteen. Näin et kasaa psykologista aikaa, joka merkitsee menneeseen samastumista ja jatkuvaa pakonomaista tulevaisuuden suunnittelua.

Käsillä oleva hetki pysyy kuitenkin perustekijänä jopa käytännön elämässä, jossa emme voi toimia ilman menneen ja tulevan viitekehystä. Kaikki menneisyydessä opit löytää paikkansa ja saa merkityksensä tässä ja nyt. Kaikki tulevaisuuden suunnitteleminen, kaikki työskentely päämäärän saavuttamiseksi tapahtuu tässä ja nyt.


firey night by renwest, on Flickr


.:Askel askeleelta:.

Valaistuneen ihmisen huomion keskipisteenä on aina läsnä oleva hetki, mutta hän on samalla toissijaisesti tietoinen ajasta. Hän käyttää siis kellon aikaa psykologisesta ajasta vapautuneena.

Asettaessasi päämäärän ja työskennellessäsi sen hyväksi käytät kellon aikaa. Olet tietoinen siitä, mihin haluat mennä, mutta kunnioitat jokaista ottamaasi askelta ja suuntaat koko huomiosi juuri siihen askeleeseen, jonka tänä hetkenä otat. Jos kuitenkin keskityt voimakkaasti päämäärään siksi, että odotat siltä ehkä onnea, täyttymystä tai eheytymistä, et enää arvosta läsnä olevaa hetkeä. Siitä tulee vain astinlauta tulevaisuuteen, vailla maa arvoa. Kellon aika muuttuu psykologiseksi ajaksi.

Viime kädessä on kuitenkin vain yksi ongelma: itse aikaan sidottu mieli. En voi uskoa, että voisin koskaan saavuttaa sellaista tilaa, ettei minulla olisi enää lainkaan ongelmia. Olet oikeassa: et voi koskaan saavuttaa tuota tilaa. Olet siinä nyt. Et voi olla samanaikaisesti tyytymätön ja täysin läsnä tässä hetkessä.

Unohda elämäntilanteesi hetkeksi ja kiinnitä huomio elämääsi.
Mitä eroa niillä on?

Elämäntilanteesi tapahtuu ajassa.

Elämäsi on nyt.

Elämäntilanteesi on pelkkää mielen aikaansaannosta.

Elämäsi on todellista.


Löydä se ”ahdas portti, joka johtaa elämään”. Sitä nimitetään läsnä olevaksi hetkeksi. Supista elämäsi tähän hetkeen. Elämäntilanteesi saattaa olla ongelmia täynnä, suurin osa elämäntilanteista on. Mutta yritä ratkaista, onko sinulla tällä hetkellä ongelmia. Ei huomenna tai kymmenen minuutin kuluttua, vaan nyt. Onko sinulla nyt jokin ongelma?


Kun olet täynnä ongelmia, ei ole tilaa minkään uuden astua sisään, ei ole tilaa ratkaisulle. Aina kun suinkin mahdollista, luo siis tilaa. Suo itsellesi mahdollisuus löytää elämäntilanteeseesi kätkeytyvä elämä.


Tässä ei loppujen lopuksi ole kyse ongelmien ratkaisemisesta. On kyse sen oivaltamisesta, ettei ongelmia ole. On vain tilanteita, jotka joko käsitellään nyt tai niiden annetaan olla ja ne hyväksytään osana läsnä olevaa hetkeä, kunnes ne muuttuvat tai kunnes niitä voidaan käsitellä.Ei kommentteja: