Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kiitollisuuden aiheiden huomaamisesta

20.9.2011

Kiitollisuuden aiheiden huomaamisesta


Miten voin harjoittaa kiitollisuuden huomaamista? Mitä sen eteen on tehtävä joka päivä?


Miksi kiitollisuus pitäisi huomata joka päivä?
Kiitollisuus auttaa huomaamaan mikä elämässä on hyvin ja lisää tyytyväisyyttä elämään – sitä kautta kiitollisuus tulee kuin itsestään. Tämä on itseään ruokkiva ketju.
 

Miten sitä voi harjoittaa?
 
1.   Listaa kirjoittamalla kiitollisuuden aiheitaan ylös säännöllisesti. Kirjoitan joka päivä tietokoneellani olevaan tiedostoon päivittäisiä kiitollisuuden aiheita. Ota se tavaksesi.

2.   Tilanteissa jossa tunnet hyvää oloa, kiitä siitä. Sen voi tehdä joko ääneen tai ihan hiljaa mielessään. Sanomalla sen ääneen ystävien tai perheen keskellä antaa kiitollisuuden muidenkin tunnettavaksi.

3.   Olemassaolosta, heräämisestään, niin fyysisesti unesta kuin henkisestä havahtumisestaan autopilotilta pois, voi kiittää joka aamu.

4.   Iltaisin taas voi kiittää siitä miten hyvin päivä on mennyt ja kaikesta siitä mitä päivä on tuonut. Etenkin kiitollinen voi olla kaikista niistä haasteista joita elämä on eteen tuonut – kaikki se kasvattaa.


thank you by hellojenuine., on Flickr

Miten huomaan asiat joista olla kiitollinen?
Hidastamalla. Huomaat enemmän kun, koet elämää yksi kerrallaan kaikilla aisteilla. Huomaamalla mitä tapahtuu, sen sijaan, että mielesi askartelisi monen asian kanssa yhtä aikaa. Se vaatii olemista tässä ja nyt. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen on havainnoinnin harjoittamista.

Miten varmistaa huomaamisen ja kiittämisen?
Olemalla hereillä, muistamalla elää yleensäkin havahtunutta elämää. Aluksi jotkin ankkurit saattavat olla tarpeen, jotka muistuttavat kirjaamaan kiitollisuuden aiheita ylös. Tai vaikka yhdistämällä johonkin kodin paikkaan, lempituoliin tai muuhun sellaiseen kiitollisuuden muistaminen.
 

Miksi se on niin vaikeaa?
Se vaatii tahdon ponnistusta niin kuin mikä tahansa muukin tietoisen läsnäolon harjoittaminen. Joskus kiitollisuuden aiheita on vaikea ”keksiä”. Silloin voi muistaa kiittää siitä mitä jo on. Tavallinen elämä ja arkikin on täynnä hyviä asioita. Omista teoista ei usein kukaan kiitä sinua, miksi et tekisi sitä itse? Vaikeaa on myös haasteellisina päivinä ”keksiä” kiitollisuuden aiheita, ainakin ennen kuin muistaa kiittää vastoinkäymisistään. Nekin voivat olla harjoittamista. Negatiivisen kääntäminen positiiviseksi on haasteellista, mutta siihen auttaa harjoittelu.


Edelliset "sisäiset dialogini":

Ei kommentteja: