Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tässä ja nyt – 5. Harjoittamisesta

13.10.2011

Tässä ja nyt – 5. Harjoittamisesta

Tässä ja Nyt kirjassa päästään vihdoin sen ajatuksiin muodollisesta harjoittamisesta. Siihen, mitä meditaatioksikin kutsutaan. Suuntaa huomiosi ja mitä sitten? Mitä voi tapahtua ja mitä sille voi tehdä?


  
Aina vaan ihmettelen sitä, ettei kukaan ole koskaan opettanut minua miten keskitytään. On oltava keskittynyt hetkeen eli tietoinen omista kokemuksista, jotta voi havaita ja keskeyttää ne ajatukset, jotka aiheuttavat kärsimystä. Jos emme huomaa ympäristöämme, jäämme epäterveiden tottumusten loukkuun, tuhlaamme energiaamme osoittaaksemme olevamme ”jotain” ja vieraannumme läheisistä ihmisistä, kun emme huomaa heidän tarpeitaan.

Keskittymisen opetteleminen on linssin tarkentamista, näemme sen mihin käännämme huomiomme. Silloin näemme miten mielemme toimii ja vapauttaa itsemme mielen tottumuksista.

  
.:Huomion suuntaaminen:.

Harjoitus on valittuun huomion kohteeseen huomion suuntaamista ja sen siinä pitämistä ja siihen palauttamista. Huomion voi kiinnittää esimerkiksi seuraaviin: kynttilä, taideteos, kellon kilahdus, virtaavan veden solina, kehon tuntemus; hengitys, liikkumisen aiheuttama tuntemus, mielessä toistettava sana jne.

Epämuodollisessa harjoittamisessa huomion kohde on se, mikä on kulloinkin keskeisellä sijalla, kuten vesipisaroiden tuntu iholla suihkussa. Erilaiset kohteet voivat tuntua temperamentista tai mielialasta riippuen toisia paremmilta.

Harjoittaessa kohtuullisuus on tärkeää, liiallinen yrittäminen ja ankaruus sekoittavat pään ja estävät keskittymisen. Tasapaino löytyy yrityksen ja erehdyksen kautta.

Gilbert Cove Lighthouse by archer10 (Dennis), on Flickr
.:Kaikenlaisia kokemuksia:.

Muodollisesti harjoittaessa voi kokea seuraavia yleisiä kokemuksia:

  • se on vaikeaa henkisesti ja fyysisesti

  • alkaa nukuttaa – Entä jos menisi jyrkänteelle istumaan? Ehkä silmien  pitäminen alaviistoon kohdistettuna auki kuitenkin riittää.

  • se on mukavaa ja rentouttavaa – ehkä joskus, mutta sitä ei kannata odottaa tai siihen pyrkiä.

  • värit, äänet ja tuntemukset voimistuvat – mitä pidempi harjoitus, sitä enemmän. Mutta sekään ei ole päämäärä, toki se tuntuu mukavalta ja rikastaa elämää.

  • en osaa tuntemukset – muista, että mieli tekee vain tepposiaan

  
.:Mitä sitten voi tehdä?:.

  • huomioi mielen vaellus, kun se poistuu huomioin kohteesta

  • suhtaudu jokaiseen hengenvetoon ja kaikkeen mieleen nousevaan kiinnostuneesti ja uteliaasti

  •  koeta toivottaa kaikki mitä tulee tervetulleeksi

Istumisiin!


Lue myös edelliset osat:
Tässä ja nyt - Esipuhe

Ei kommentteja: