Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tässä ja nyt – 1. Miksi tietoinen läsnäolo on tärkeää?

5.10.2011

Tässä ja nyt – 1. Miksi tietoinen läsnäolo on tärkeää?

Nyt päästään hieman vauhtiin Tässä ja Nyt kirjan ajatusten kanssa.


Tietoinen läsnäolo on erityislaatuinen tapa asennoitua kokemuksiin tai suhtautua elämään, se on omiaan lievittämään kärsimyksiä, tekemään elämää rikkaammaksi ja mielekkäämmäksi. Suuri osa mielipahasta johtuu vaikeudestamme käsitellä muutoksia.

Mieti mennyttä 24 tuntia, kuinka moni hetki oli sellainen, että olit todella tyytyväinen ja arvostit sitä, miten elämäsi virtaa eteenpäin?

Elämme suurimman osan elämäämme ajatuksiin uppoutuneena, elämää pikemminkin ajatellen kuin sitä kokien. Ajatukset tekevät meidän onnettomiksi, jopa sairaiksi.

[the waiting Room] by bass_nroll, on Flickr

Meillä on myös sisäänrakennettu pyrkimys kasvattaa itsetuntoa. Moni kokee, että on jopa epäterveellistä olla alhaalla ”lauman arvoasteikossa”. Tosiasia on, että vakaa asema sosiaalisessa arvojärjestelmässä on mahdoton. Ihmisten mieli vaihtelee ja sisällyttää milloin kenetkin laumaan. Tämä johtaa jatkuvaan tavoittelun ja haluamisen kehään, kun menestystä ja tyytyväisyyttä tarvitsee jahdata. Saavutuksista huolimatta taipumus verrata itseä toisiin jatkuu.

Rakkaus auttaa meitä selviytymään, mutta lisää vaikeuksia. Meidän on ”pakko” huolehtia rakkaidemme hyvinvoinnista. Lisäksi meillä on tapana ajatella, että kaikki on omaa syytämme.

Riittävän haasteellista? Kyllä. Tietoinen läsnäolo voi auttaa hallitsemaan näitä mielen tottumuksia. Se auttaa meitä ottamaan vastaan elämän väistämättömät ylä- ja alamäet ja käsittelemään ihmisenä olemisen ahdinkoa.


Lue myös edellinen osa:
Tässä ja nyt - Esipuhe

 

Ei kommentteja: