Tässä ja Nyt kirjan ajatusten esittely jatkuu. Miten sinä vältät olemista hetkessä? Välikommentit omiani.
Käytämme viihdettä, Tv:tä, musiikkia ja internettiä lisätäksemme piristyksen määrää, jotta välttyisimme ajatuksiltamme ja tunteiltamme. Ne eivät ole ”pahaksi” per se, sellaisenaan, mutta jos tarkkailet niiden käyttöä, saatat huomata, että ainakin toisinaan käytät niitä vain päästäksesi eroon jostain epämiellyttävästä. Ikävystyminen sinänsä sisältää tunteita levottomuudesta, ärtymyksestä, ahdistuksesta, surusta jne.
Kuinka paljon ”viihteen” kulutuksestasi on jonkin pakoilua? Itse ainakin roikun netissä usein ”vielä jotain asiaa selvittämässä”, jotta päivässä olisi taas hieman tehokkaampaa tuntua. Tai yksinkertaisesti pakoilen vaan nukkumaan menoa.
Farmhouse in Upper Slaughter, Gloucesteshire by Anguskirk, on Flickr |
Erilaisten tilanteiden välttely taas voi lukita kaikenlaisiin psyykkisiin ja fyysisiin vaikeuksiin, joiden käsittelemisessä tietoisesta läsnäolosta voi olla apua. Harjoittaessa oppii olemaan sen kanssa mitä kulloinkin tapahtuu, pyrkimättä muuttamaan mitään tai pakenemaan. Kiinnitämme huomiota siihen miten asiat todella ovat. Se tarkoittaa myös epämukavuuden sietokyvyn kasvattamista. Ajan oloon vaikeita kokemuksia on yhä helpompi kestää, eivätkä ne vie voimia.
Erilaisia sosiaalisia tilanteita stressaa usein etukäteen. Hassua kyllä välillä jännittää se, ettei tunne ketään ja välillä se, että kaikki ovat tuttuja ennakkokäsityksineen. Miten helppoa se olisikaan, jos tosiaan voisi ottaa tilanteen sellaisenaan, SITTEN kun se tulee tähän hetkeen?
Lue myös edelliset osat:
Tässä ja nyt - Esipuhe
Tässä ja nyt – 1. Miksi tietoinen läsnäolo on tärkeää?
Tässä ja nyt – 2. Perusasioita
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti