Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tässä ja nyt – 2. Perusasioita

7.10.2011

Tässä ja nyt – 2. Perusasioita


Kertaus on aina opintojen äiti. Tässä ja Nyt kirjan ajatukset ovat tänään peruasioiden lähteillä.


Tietoinen läsnäolo on tilaisuus todella huomata läsnä oleva hetki ja elää sitä tuntien yhteenkuuluvuutta kaikkien kanssa, sekä käsitellä luovemmin arjen uhkia ja pettymyksiä. Se on tietynlaista suhtautumista omaan kokemukseen, oli kokemus millainen hyvänsä. Se on tämänhetkisen kokemuksen hyväksyvä tiedostaminen.

Mieti mikä on oikeasti tärkeää? Muistele sinulle erityisen merkittävää hetkeä.

Minulle tulee mieleen rauhallinen myöhäinen aamiainen herkullisia ruokia pöytä pullollaan. Istuimme auringossa, kaikki tärkeimmät ihmiset yhdessä.

Eriskummallista kyllä kurkottaminen kohti ”parempaa” hetkeä saa meidät kiiruhtamaan kohti kuolemaa ja menettämään ne hetket, jolloin olemme todella eläviä. Hyvin harvat katuvat tekemisiään, yleensä vain sitä mitä ovat jättäneet tekemättä ja se kohdistuu usein lähimpiin ihmisiin.

Voisiko sinulle merkittävä hetki olla jokin joka toistuu, jos on toistuakseen? Pakahduttavaa onnen tunnetta kun ei voi pakottaa, eikä toistaa väkisin.

Tiedostamattomuuden vaihtoehto on kokea, mitä kulloinkin tapahtuu: kiinnittää huomio omiin tekemisiinsä sen sijaan, että toimisi automaattiohjauksella. Arvostaa nykyhetkeä sen sijaan, että toivoisi sen jo loppuvan. Tietoinen läsnäolo on yhden asian tekemistä kerrallaan.

Damrak - Amsterdam by MorBCN, on Flickr

Buddhan legendan mukaan hän valaistui kun hän tarkkaili huolellisesti mielensä toimintaa ja koki pitkän ajan kuluessa miellyttäviä ja epämiellyttäviä olotiloja.

Tietoinen läsnäolo auttaa näkemään ja hyväksymään asiat sellaisina kuin ne ovat. Voimme silloin suhtautua rauhallisesti väistämättömiin muutoksiin ja jatkuvan voittamisen mahdottomuuteen. Vastaiskujen pelko häviää ja kestämme ne paremmin. Kun emme pyri hallitsemaan kaikkea, elämä ei enää järkytä ala- ja ylämäkineen.

Kaikki muuttuu ja vain muutos on pysyvää.


Lue myös edelliset osat:
Tässä ja nyt - Esipuhe
Tässä ja nyt – 1. Miksi tietoinen läsnäolo on tärkeää?

Ei kommentteja: