Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tietoisuustaidot elämäntapana: 8. Irti haluamisista

19.12.2011

Tietoisuustaidot elämäntapana: 8. Irti haluamisista


Kirjan Mindfulness : medveten närvaro som levnadsstrategi käsitteleminen lähestyy loppuaan. Ennen yhteenvetoa palataan vielä miettimään oma toimintaa ja tiedostamaan ajattelumalleja. Haluaisitko sinäkin irti haluamisista?
Elämänfilosofiaa ei ilmaista parhaiten sanoilla. Se ilmaistaan tehdyillä valinnoilla.
              -  Eleonor Roosevelt

Mietittävää:
·        Millä ruokit tietoisuuttasi?
·        Miltä tuntuu kun luet iltalehtien otsikoita? Miten voit luettuasi juorulehtiä  tai muotilehtiä? Inspiroituneelta vai masentuneelta?
·       Tiedätkö mistä voit hyvin? Millaisissa tilanteissa viihdyt? Millaisten ihmisten kanssa? Mistä keskustellen? Milloin voit vähemmän hyvin?


Jo intiaanit tiesivät, että kaiken juoksemisen jälkeen sielua täytyy vähän aikaa odottaa jotta se pääsee perille. Tietoinen läsnäolo opettaa hidastamaan, pysähtymään, vähentämään ja päästämään irti.

 
It's breathtaking! by Michelle Brea, on Flickr
Tietoisuustaito antaa meille mahdollisuuden suhtautua pakkoihin ja täytymisiin vapaammin ja havainnoimaan ovatko ne seurausta jostain automaattisesta ajattelumallista. Lisäksi se opettaa meitä havainnoimaan kehoa ja sen tarpeita.

Haluamme koko ajan lisää. Elintason nousun myötä myös odotuksen ”hyvää elämää ja elämän yksinkertaisuutta” kohtaan ovat nousseet. Odotamme erilaisten kokemusten ja uutuustuotteiden tuovan meille tyydytystä. Ja sen määrän odotetaan koko ajan lisääntyvän. Tästä seuraa pettymyksiä kun todellisuus ei vastaa odotuksia. Ja siitä seuraa lisää kärsimättömyyttä ja odotusta, mikä estää meitä elämästä nykyhetkessä. Rahalla voi ostaa tilapäistä tyydytystä, mutta todellinen tyytyväisyys ja rauha tulevat sisältä.


Mieleeni tuli vanha mietelmä, joka sopii näihin ajatuksiin:

RAHALLA
         voi ostaa talon, muttei kodikkuutta;
         voi ostaa sängyn, muttei unta;
         voi ostaa kellon, muttei aikaa;
         voi ostaa kirjan, muttei taitoa;
         voi ostaa aseman, muttei kunnioitusta;
         voi maksaa lääkärin, muttei terveyttä;
         voi ostaa sielun, muttei elämää;
         voi ostaa seksiä, muttei rakkautta.

Kiinalaista viisautta?


Jokaisen tulee olla oman elämänsä muutosagentti. Läsnäolo ei voi olla mukana kamppailussa jotain tai jotakuta vastaan. Se vain on hetkessä.Lue edelliset osat:

Ei kommentteja: