Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tietoisuustaidot elämäntapana: 6. Lisää käytäntöjä

15.12.2011

Tietoisuustaidot elämäntapana: 6. Lisää käytäntöjäTässä kirjan Mindfulness : medveten närvaro som levnadsstrategi tietoisen läsnäolon muodollisen harjoittamisen käytäntöjä vähän lisää. Mitä en hyvä tehdä ennen, aika ja jälkeen harjoittamisen?.:Ennen:.

Ennen muodollista harjoittamista saattaa olla paikallaan rauhoittua. Jotta voisi olla, on lopetettava tavanomainen tekeminen. Mieti mikä on tilanne. Mitä tänään tulee saada tehtyä? Pitäisikö vähän liikkua tai venytellä ennen kuin istuutuu? Tarvitseeko ympäristöä muokata, esim. valoja, ääntä, tuoksuja? Olisiko hyvä ensin tyhjentää mieltä kirjoittamalla ylös muistettavia asioita?

bucket and haze at venice beach by Anthony Citrano, on Flickr
.:Aikana:.

Harjoittamisen aikana on hyvä huomioida, että pysyy tietoisena valveilla. Jos aika kuluu nopeasti, syynä voi olla torkkuminen. Liika jännittyminen voi tehdä sen, että aika kuluu hitaasti.

Harjoittaminen on olemista aistien täysin viemänä – kokemisen havainnointia – siitä tietoisuustaidoissa pohjimmillaan on kyse. Aistien täysin – rehellisesti, ilman tapojensa orjuutta, ennakkokäsityksiä ja autopilottia harjoittaessa parhaimmillaan aistii kaikilla aisteilla. Kehon tuntoaisteja unohtamatta. Ne ovat kosketus, liike, paine, kipu ja särky, sekä kineettiset aistimukset: kehon osien asennot ja liike.


.:Jälkeen:.

Harjoittamisen jälkeen voi olla hyvä kuunnella kehoa ja antaa sille mitä se tarvitsee. Venytyksiä, seisomista, vettä? Seuraavaan tekemiseen ryntääminen, ei ole tarkoituksenmukaista. Jos koet hiljaisuutta tai selkeyttä, anna sen heijastua loppupäivääsi. 
Lue myös edelliset osat:
Tietoisuustaidot elämäntapana: Johdanto
Tietoisuustaidot elämäntapana: 1. Uteliaisuus
Tietoisuustaidot elämäntapana: 2. Asenne ja aikomus
Tietoisuustaidot elämäntapana: 3. Arvo ja rentous
Tietoisuustaidot elämäntapana: 4. Meistä tulee hyviä siinä mitä harjoittelemme
Tietoisuustaidot elämäntapana: 5. Käytäntöjä

 


Ei kommentteja: