Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tietoisuustaidot elämäntapana: 4. Meistä tulee hyviä siinä mitä harjoittelemme

7.12.2011

Tietoisuustaidot elämäntapana: 4. Meistä tulee hyviä siinä mitä harjoittelemme
Tänään tarjoilen jälleen kirjan Mindfulness : medveten närvaro som levnadsstrategi ajatuksia. Jokapäiväinen elämä voi olla taakka kaikkine rutiineineen ja tekemisineen. Varsinkin jos yrittää tehdä kaikkea yhtä aikaa. Osaatko olla? Vai pitäisikö sitä harjoitella?


Kun tarpeeksi harjoitamme tietoista läsnäoloa alkaa aistien avoinna pitäminen ja tavoittelemattomuus, tuomitsemattomuus ja suorittamattomuus sujua automaattisemmin ja luonnollisemmin.

 Jos taas antaa toistuvien kokemusten olla taakka, niistä tulee taakka.
     Sanomalehti täytyy hakea tänäkin aamuna postilaatikosta.
     Siellä taas yksi hevonen laukkaa laitumellaan
     Tänään on taas on otettava aamusuihku

Tällöin on vaarana, että emme koe näitä ainutlaatuisina tapahtumina, joita ne todellisuudessa ovat. Mikään ei koskaan toistu täysin samanlaisena.


.:Olla vai tehdä?:.

Tekeminen on neutraali olotila, me vain usein käytämme tekemistä jonkin tavoitteen saavuttamiseen tai muuhun tarkoitukseen. Esimerkkejä ovat syömme lohduttaaksemme itseämme, juoksemme ryhmässä paetaksemme omia ajatuksiamme tai tiskatessamme suunnittelemme huomista päivää. Autopilotilla näin eläminen on ajattelemattomuutta ja tasapainottomuutta. Ei vähiten sen puolesta, että tekemistä ei usein miten tasapainota olemisella, ei-tekemisellä. Olemisessa löydämme muuttumattoman ja vaatimuksista vapaan ihmisarvomme.

Tasapainon löytäminen olemisen ja tekemisen välillä tuo harmoniaa elämään. Huomionarvoista on, että kumpikaan ei ole oikein tai väärin, huonompaa tai parempaa – ne ovat vain elämän eri puolia. Sen lisäksi, että teemme tee-listoja, meidän olisi hyvä kirjoittaa ole-listoja. Mitä siinä lukisi?

Life-risking inlet by ippei + janine, on Flickr

.:Monta asiaa yhtä aikaa:.

Liian helposti elämme kiireistä elämää pinnallisesti luottaen ennakkokäsityksiimme ja omiin mielikuviimme eri asioista. Emme yksinkertaisesti selviydy muuten moniajosta, jota meiltä vaaditaan kaikessa kiireessä. Niin vain on, se ei sinänsä ole väärin tänä päivänä. Mutta se ei tarkoita, ettei jokainen voisi valita elää toisin, tietoisina. Muuten elämä menee ohi ilman, että sen kokee oikeasti ja täydesti.


Mietittävää:

·         Yritätkö olla paras olemisessa? Yritätkö suorittaa olemista, vertailetko ja arvotatko olemisenkin hetket?

·         Miten harjoitat aivojasi tänään?

o   Tekemällä? Pitämällä monta asiaa yhtä aikaa työn alla?

o   Vai olemalla – pitämällä huomion siinä mitä sillä hetkellä teet?

·         Mistä annat toisille arvostusta? Heidän suorituksistaan vai heidän olemisestaan ainutlaatuisia yksilöitä?


 
Lue myös edelliset osat:


Ei kommentteja: