Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Tietoisuustaidot elämäntapana: 1. Uteliaisuus

2.12.2011

Tietoisuustaidot elämäntapana: 1. Uteliaisuus

Kirjan Mindfulness : medveten närvaro som levnadsstrategi ajatuksia seuraa jälleen. Aloitetaan perusteista - Ole hyvä!


Tietoinen läsnäolo ei ole tekniikka vaan sisäsyntyinen inhimillinen kyky. Se on tila, suhtautumistapa ja tapa elää. Tekniikoita voi käyttää oppiakseen olemaan paremmin läsnä. Tilaisuudet, joissa voi olla tietoisesti läsnä syntyvät välillä spontaanistikin, kun jokin ulkoinen ärsyke imaisee mukaansa koko tarkkavaisuutemme. Toki tietoisia hetkiä voi tavoitella oppiakseen taidon paremmin ja suunnatakseen tarkkaavaisuuden johonkin itse valitsemaansa kohteeseen.

Tietoisen läsnäolon harjoittamisessa ei voi epäonnistua. Kuinka tämän hetken ikinä kokeekaan – vaikka jännittyneenä, kärsimättömänä, pää täynnä villejä ajatuksia, vaikeana keskittyä – se on juuri sellainen kuin tämä hetki nyt vain on. Ainoa epäonnistuminen on se, jos ei saa harjoitettua ollenkaan.

horizons by kisses are a better fate than wisdom, on Flickr

Tie tietoiseen läsnäoloon käy muodollisen harjoittamisen, meditaation kautta, mutta se ei ole sama asia kuin tietoinen läsnäolo. Se on tekniikka. Hiljainen paikallaan oleminen auttaa rekisteröimään ja olemaan läsnä sille mitä hetkessä koemme. Mielen tyhjentämisestä ja pyhyyden kokemisesta ei ole kysymys, vaan läsnäolosta kaikki aistit tiedostettuina.

Silti ei tarvitse rajoittua meditaatioon, vaan kaikissa elämän tilanteissa voi olla läsnä. Keho ja aistit ovat aina ankkuroituneina tähän hetkeen joka tapauksessa. Niitä voi käyttää epämuodollisessa harjoittamisessa. Siinä uppoudutaan täysiin siihen mitä ollaan tekemässä. Kehon ja aistien annetaan imeytyä mukaan täysillä mukaan avoimesti ja rehellisesti, ilman kritiikkiä, arvostelua ja yritystä.


Mikä tekee sinut uteliaaksi tietoista läsnäoloa kohtaan?


 
Katso edellinen osa:




Ei kommentteja: