Tietoiseen läsnäoloon kuuluvat tietoiset valinnat. Tein Marikkan innoittamana Suomen ympäristökeskuksen ja kirkon (!) ekopaastotestin ja totesin, ettei tästä enää paljon paastota. Kulutan aika vähän, mutta aina on parantamisen varaa niin pienissä kuin isoissakin valinnoissa. Lämmitys, kulutus, liikenne ja ruoka kuormittavat eniten ympäristöä.
Kaikki alkaa siitä, että tiedostaa valintansa ja niiden vaikutukset. Näkemällä hieman vaivaa löytää itselleen ja ympäristölleen fiksut tuotteet ja palvelut. Kun mahdollisimman moni alkaa käyttää ympäristöystävällisempiä vaihtoehtoja, niiden tarjontakin lisääntyy. Tästä löytyi myös kirjoitus Mindful sivuilta.
Tietoinen kuluttaminen on jokaisen euron käytön harkitsemista. Osaatko arvostaa rahojasi, jotka olet niska limassa ansainnut? Ovatko kaikki hankintasi arvojesi mukaisia, rakastatko sitä mihin kulutat rahasi, vai ostatko sitä mitä sinun odotetaan ostavan? Tietoinen kuluttaminen voi olla sitä, että et käytä joskus ollenkaan rahaa, tai ostat vain korkealaatuisia tuotteita ja palveluita, jotka on valmistettu lähellä aina kun se on mahdollista. Paikallisen yrittäjän tukeminen pitää heidät lähellä. Sitä paitsi, miksi maksaa välikäsille?
Kuten moni muukin tietoinen asia, vaatii tietoinen kuluttaminen vähän enemmän vaivaa, kuin vain lähimmän ja helpoimman tuotteen ostaminen. Usein ne tuotteet, joita meille tyrkytetään tulevat Mindful artikkelin mukaan kalliimmaksi, koska halpaa täytyy ostaa enemmän tai korvata se useammin. Halpaa ja hyvää kun ei saa samassa paketissa, ne täytyy ostaa erikseen.
"Ecological" Wash & Fold on Valencia by CarbonNYC, on Flickr |
Vinkkejä kuluttamiseen ekopaasto sivuilta:
· Testaa mielenlujuuttasi omilla "älä osta mitään muuta kuin ruokaa" -viikoillasi.
· Lainaa tai vuokraa ostamisen sijaan (kuinoma.fi ja muut verkkopalvelut, tuttavapiiri).
· Laita myös omia harrastusvälineitäsi tarjolle lainauspalveluun.
· Etsi käytettyjä tavaroita ja niiden kunnostus-/ tuunauspalveluja.
Jos uuden tavaran tai palvelun hankinta tuntuu välttämättömältä:
· Osta vain ympäristömerkittyjä tavaroita ja palveluja - etsi ja kysy sitkeästi!
· Osta kestävää, laadukasta ja korjauskelpoista.
· Jos ostat sähköä käyttävää laitetta, selvitä mitkä ovat vähiten sähköä kuluttavia vaihtoehtoja (esimerkiksi led-valaisimet ja led-televisiot).
· Kysy myyjältä valmistajan ekotuotesuunnittelusta ja ympäristöjärjestelmästä.
· Kysy myyjältä, miten valmistaja varmistaa tuotteen alihankintaketjun sosiaalis-eettisesti ja ympäristönsuojelullisesti vastuullisen toiminnan kehittyvissä maissa.
Katso lisää vinkkejä ekopaasto sivuilta! Varo joutumasta Viherpesun uhriksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti