Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 16. Kirjeitä

1.2.2012

Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 16. KirjeitäKirjassa Jokapäiväiset ilonaiheet: vanhemmuus ja tietoinen läsnäolo on koskettava osuus, jossa Jon vastaa tytölle monen kirjeen verran siitä missä tietoisessa läsnäolossa on kyse. Tyttö kirjoittaa vastauksia ja Zen runoja takaisin. Tässä joitain ajatuksia siitä, miten on oltava herkkä siinä, minkälaisia viestejä vastaanotamme lapsiltamme ja mitä mahdollisesti pakkosyötämme heille, kun haluamme heidän arvostavan samoja asioita, joista itse olemme kiinnostuneita. Sekin on tietoista vanhemmuutta.

.:Mitä tietoinen läsnäolo on?:.


Jos et ole varuillasi, ajattelu voi hallita elämääsi ja saada sinut unohtamaan syvemmän, tuntevamman, vaistonvaraisemman ja taiteellisemman puolen olemuksessasi, todellisen itsesi. Jon määrittelee tytölle, että tietoinen läsnäolo tarkoittaa sen huomaamista, että jotkin tietämisen ja ymmärtämisen tavat ovat sanojen ja ajatusten tuolla puolen eikä kukaan muu voi selittää niitä sinulle. Se on hyvin henkilökohtaista ja vaistonvaraista.

Jon kertoo kuinka hänen opettajallaan, korealaisella zenmestarilla, oli tapana sanoa: ”Avaa suusi ja olet väärässä.” On siis parasta pitää arvoitus, kysymys tai tarina mielessä, pitää siitä kiinni, eikä yrittää vastata siihen tai edes ymmärtää sitä tavallisen ajattelun keinoin. Tästä meditaatiossa on todella kyse. Se on elämän kauneuden ja mysteerin pitämistä mielen etualalla: kehon ”omaamista”, elossa olemista, yhteyttä perheeseen, ystäviin ja luontoon ja planeettaan, sitä, ettei tiedä kaikkia vastauksia tai edes sitä, mihin on matkalla.

airtime - jumping for joy by *vlad*, on Flickr


.:Keinoja:.

Meditaatio on vain menetelmä, kuuta osoittava sormi. Ne eivät ole maali, ne ovat vain tienviittoja, jotka osoittavat omaan kokemukseesi, samanlaisia hyödyllisiä apuvälineitä kuin polkupyörän apupyörät, käytettäväksi muodollisesti kunnes saat ”tuntuman” siitä, millaista on olla todella läsnä joka hetki.

Meditaatio on yksinkertaisesti joka hetken tiedostamisen työstämistä olematta tunteiden ja ajatusten vietävissä, olivatpa ne mitä tahansa: mielenkiintoisia, iloisia, surullisia tai tylsiä. Se on sitä, ettei yritä muuttaa mitään.

Meditaatioharjoitus on tapa estää itseään unohtamasta tätä ja tapa kehittää SITÄ, KUKA OLET, täydesti, koko elämän ajan. Menetelmät eivät siis ole itsetarkoitus vaan vain järjestelmällinen tapa kokea läheisyyttä omaan elämääsi. Siinä on kyse siitä, että ollaan läsnä, hereillä. tietoisia omasta elämästä, hetki hetkeltä, päivä päivältä, kaikessa siinä, mitä ollaan tekemässä. Koska hengitys on aina mukanasi olitpa missä tahansa, voit käyttää sitä aina tuomalla itsesi kehoosi, ja takaisin nykyhetkeen.


.:Luota:.

Luota ennen kaikkea hereillä olemiseen ja tietoisuuteen. Luota todelliseen itseesi, omaan sydämeesi, omiin vaistoihisi. Toinen tapa sanoa tämä on, että mielipiteet ovat ok, mutta ellet ole tie toinen niistä, tarraudut niihin niin lujasti ja ahdasmielisesti, ettet pysty oppimaan mitään uutta.

Jon oli jo nuorena tiennyt sydämessään, että elämässä oli oltava paljon muutakin kuin mitä hän koki opiskellessaan yliopistolla molekyylibiologiaa. Hän ei halunnut menettää omaa elämää sen kulkiessa ohitse. Jon aloitti joogan, meditaation ja itämaisen taistelulajin, koska huomasin niiden ruokkivan jotain syvää itsessäni, mitä mikään muu ei ruokkinut.
 
Meditaatio on hyvä tapa rakastaa elämää ja olla yhteydessä siihen, mikä on tärkeää. Rakastan hiljaisuuden kuuntelemista. Lopulta kyse on omana itsenä olemisesta ja siitä, että tuntee olonsa hyväksi omissa nahoissaan. Voimme auttaa siinä toisiamme, mutta vain jos osaamme viljellä omaa sydäntämme ja mieltämme, sieluamme ja kehoamme.Viimeisimmät osat:
Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 15. Tarkkanäköisyys vastaan arvostelu 

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Monet ihmiset luulevat joogan olevan vain fyysisen terveyden ylläpitämistä, eli ikään kuin liikunnallinen harrastus. Jooga tähtää ihmisen terveyteen, hyvinvointiin sekä fyysisen harjoituksen avulla ihmisen fyysisen terveyden ja kunnon edistämiseen. Jooga on kuitenkin myös paljon muuta kuin pelkkiä fyysisiä harjoitteita.

Joogan alkuperäinen merkitys ja tarkoitus on henkinen kasvu, jossa joogan avulla ihminen yhdistyy kaikkialla olevaan jumaluuteen itämaisten uskontojen oppien mukaisesti. Joogan avulla ihmisessä oleva henki pyrkii sielunyhteyteen maailmankaikkeuden hengen ja sielun kanssa.

Jooga harjoitteiden ja meditaation avulla pyritään kasvamaan henkisesti, jonka kautta ihmisen tietoisuus kasvaa ja kehittyy. Joissakin joogan eri lajeissa pyritään joogan ja meditaation avulla saavuttamaan valaistumisen tila.

Tekstin lähde; http://koti.phnet.fi/petripaavola/jooga.html