Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Negatiivisuudesta ja valittamisesta

20.2.2012

Negatiivisuudesta ja valittamisesta

Negatiivisuus ja kaikesta valittaminen ovat usein tapa. Kommentoiminen ei niin positiivisessa hengessä jää helposti päälle. Itse asiassa mikään ei ole niin helppoa kuin valittaminen. Asioiden taivastelu yhdessä on jotenkin hyväksyttävää kaikenlaisissa ryhmissä. Voisiko ympäristönsä myrkyttämistä valittamalla välttää?

Jälleen kerran voi todeta niiden siementen itävän ja kasvattavan satoa joita kastelee. Vaihtoehtona on omien kangistuneiden ajattelumallien tiedostaminen ja niistä poisoppiminen. Kaikki lähtee siitä, että tiedostaa olevansa negatiivinen ja valittavansa. Luin automaattisesta negatiivisesta ajattelusta myös toisesta blogista. Yritetään ottaa oppia, se minkä näillä eväillä voidaan.

.:Miten voi päästä eroon negatiivisuudesta?:.

Kuuletko ympäristöstäsi vain negatiiviset äänet? Naapurin vauvan itku kuuluu paremmin kuin sateen ropina? Se ei ole sattumaa. Aivomme ovat valitettavasti automaattisesti kääntyneet negatiivisille havainnoille herkiksi johtuen evoluutiobiologiasta. Selviytyminen on ollut kiinni uhkien ja vaarojen tunnistamisesta.

Biologiallemme emme voi mitään, mutta kaikkeen ei ole pakko reagoida tai jäädä vaikka noihin ääniin vellomaan ja niitä surkuttelemaan. Tietoinen läsnäolo opettaa miten ärsykkeen ja reaktion välissä on aika, jolloin voi harkita mitä tekee, jos mitään. Tyypillinen esimerkki negatiivisen ajattelun luomasta reaktiosta on valittaminen. Sen voi välttää, jos aikeensa tiedostaa.

Jo pelkkä tämän negatiivisen ajattelutavan tiedostaminen auttaa. Et ole ajatuksesi. Älä usko ajatuksiasi, vaan tiedosta niiden negatiivinen luonne. Pääset tähän hetkeen helposti kysymysten: ”Olenko varma?” tai “Onko tämä totta?” avulla. Tiedostaminen avaa mahdollisuuksia, joiden olemassaolosta et tiennyt mitään.

The Infamous Metro Photo by joekerstef, on Flickr

.:Harjoitushaaste:.

Harjoitus tekee tässäkin mestarin. Päätös reaktiotavasta on tehtävä tässä hetkessä, ilman negatiivisia ennakkoluuloja ja ajatuksia menneestä, tulevasta tai itsestäsi. Tietoisuus auttaa valitsemaan viisaasti automaattisen negatiivisen reaktion sijaan. Autopilotti on tuhottavana tässäkin.

Hyvejohtajuus blogissa on vanha haaste olla valittamatta 21 päivää. Aina kun lipsahtaa valittamaan, joutuu siirtämään rannekkeen kädestä toiseen ja päivien laskeminen alkaa alusta. Valittamatta olemisharjoitus pistää miettimään ennen kuin avaa suunsa. Tai kokeile samaa kuin Lauri, aina kun valittaa, esittää myös ehdotuksen miten tilannetta voi parantaa. Se on näin ollen mitä parhain tietoisen läsnäolon harjoitus.
Ei kommentteja: