Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Luonnon järjestys

10.11.2012

Luonnon järjestys

Viikolla teimme pienen metsäretken vapaapäivän kunniaksi. Ihan pienen ajomatkan päässä kotoa on metsää, jylhiä kallioita, kaunis iso Bodom-järvi ja raikasta ilmaa. Suuntasimme sinne heti kun aamu-uniltamme ehdimme.

Ihastelimme retken alussa vuolaasti virtaavaa, kiemurrellen sammalkivien väleissä vaahtoavaa puroa. 


Ensimmäinen geokätkö laittoi meidät kiertämään syksyistä järveä, jonka jää oli jo osaksi peittänyt. Sen rannoilla ja metsän rajassa oli lunta. Mättäät olivat sieviä jäätyneessä lumipeitteessä. Näimme muutaman huiman suuren männyn ja pari keloa. Yritimme olla hiljaa, mutta mitään eläimiä ei näkynyt.


Toista geokätköä etsimme pitkään joen sillan alta, mutta sitä ei vaan löytynyt. Onneksi mutaisen polun päästä löytyi toinen. Retken kruunasi grillaus takkatuvassa Pirttimäessä ja kakkukahvit kahvilassa.


Kun palailimme autolle, mietin millaista olisi elää Bangkokissa tai Lontoossa. Sieltä ei ole mahdollista kuin monen tunnin matkustamisen jälkeen päästä luontoon. Oma kotikaupunki on mahtava, täällä pääsee pian luontoon hengittämään ilmaa ja tilaa. Olen kiitollinen siitä.


Iso metsä ympärillä ja peltoaukeama, joka jatkuu silmän kantamattomiin muistuttavat omasta pienuudesta, mutta samalla palauttavat uskoa siihen, että kaikki järjestyy. Luonnossa on järjestys, vuodenajat seuraavat toisiaan ja kaikella on oma tehtävänsä. Huikeaa!


Kuten olen aiemminkin kirjoittanut:

Luontoympäristö on monille yksi tärkeä keino hallita elämän paineita, stressiä ja ehkäistä sairauksia. Elpymiskokemukset mieluisissa luontoympäristöissä olivat tutkimuksissa selvästi vahvempia kuin mieluisissa kaupunkiympäristöissä. 

Tutkimukset osoittavat vierailun luontoalueilla muun muassa parantavan huomiokykyä ja työstä suoriutumista sekä kohentavan mielialaa. Jännittyneisyys häviää jo muutamassa minuutissa ja mielialan muutokset tasoittuvat parissakymmenessä minuutissa.


Lue lisää:

Mene jo metsään!

Terveysvaikutteinen metsä


Ei kommentteja: