Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Jokainen hetki on elämisen arvoinen

26.10.2010

Jokainen hetki on elämisen arvoinen

Peace is every step.
The shining red sun is my heart.
Each flower smiles with me.
How green, how fresh all that grows.
How cool the wind blows.
Peace is every step.
It turns the endless path to joy.
                             Thich Nat Thahn

Rauhaa ei tarvitse etsiä, se ei ulkopuolista, se löytyy jokaisen omasta elämästä, jokaisen sisältä. Kun elää tietoisena, hidastaen ja nauttien joka askeleesta ja jokaisesta hengenvedosta, sen sanotaan riittävän. Helppoa? Yksinkertaista? Siltä se ainakin kuulostaa!

.:Mitä Tietoisesti eläminen tarkoittaa minulle nyt?:.

Minulle se tänään, matkan alussa tarkoittaa ennen kaikkea sitä että pidän mielessäni päätökseni elää tietoisesti. Aina, kun muistan, käytän jokaisen hetken mahdollisuutena olla tietoinen, eli tarkkailla ympäristöä sitä arvottamatta ja hengittää syvään. Tilanteissa joissa minun on pakko pysähtyä kuten odottaessani että joku vastaa puheluuni tai seisoessani punaisissa valoissa, hengitän kolme kertaa syvään. Ympäristön ja etenkin ihmisten tarkkailu on sitä paitsi hauskaa, vielä kun sen oppisi aina tekemään arvottamatta.  Rauhallinen tarkkailu tyynnyttää ja antaa mahdollisuuden pysähtyä kesken kaiken. Pidän sanonnasta että antaa maailman järjestyä itsestään, sillä siltä tarkkailu usein minusta tuntuu.

Harjoittele: Kokeile halata tietoisesti
Helpointa kokeilla kolmen syvän hengityksen tehoa on halata läheistäsi.
Pysähdy.
Halaa.
Halauksen aikana hengitä samalla kolme kertaa syvään.
Voin kertoa että mikään halaus ei enää tämän jälkeen tunnu miltään! Muistan selkeästi kun ensimmäisen kerran halasin puolisoani tällä tavoin. Ero tavallisiin halauksiin on kuin yö ja päivä. Miltä sinusta tuntui? Laita minulle kommenttisi, kuulisin mielelläni!

Tärkeintä on hengittää syvään ennen kuin tekee mitään tai päättää miten johonkin eteen tulevaan asiaan, ihmiseen tai tilanteeseen suhtautuu. Tätä olen todella paljon tietoisesti harjoitellut ja huomaan sen jo melko hyvin arjessa toimivan. Se auttaa jaksamaan ja vähentää huomattavasti negatiivisia tunteita ja pahaa oloa. Väitän räiskyvän temperamenttini tyyntyneen jonkin verran jo tässä vaiheessa.

Suurin oppimishaasteeni tällä on päästä kaksi kertaa päivässä 10 minuutiksi rauhaan ja tyhjentämään mieltäni meditoimalla. Ihan joka päivä en edes saa aikaiseksi yhtä kertaa. Yritän kuitenkin hyödyntää tässä arkiaskareet. Parhaiten tässä elämässäni toimii ruuanlaitto. Keskityn siihen mitä teen ja hengitän. Kasvisten peseminen, kuoriminen ja pilkkominen hihat ylhäällä kädet likaisena voi tuntua aikaa vievältä ja kurjalta. Mutta kun pilkkomistuokion ottaa omana hetkenään, mahdollisuutena vain olla, ei aika vain kulu aivan huomaamatta, vaan saa samalla miellyttävästi tehtyä suuren työn.

Yksi pieni tietoinen kasvisprojekti
Kaiken elämän keskellä on mielestäni aika luksusta vain keskittyä huomaamaan kasvien värit, niiden tuoksu, tarkkailemaan laatua maistamalla ja palojen tekemisestä samankokoisiksi hyvällä veitsellä voi silloin jopa nauttia. Sitä on olla tietoinen, olla tietoisesti läsnä. Jokainen hetki on tärkeä. Jokainen käsillä oleva projekti on sillä hetkellä tärkein projekti, ei pidä miettiä mitään tapahtunutta ja vielä vähemmän mitä seuraavaksi pitää tehdä. Kasvisten pilkkomiseen käytetty hetki on yhtä tärkeä kuin mikä tahansa muukin hetki päivästä. Se on elämää. Ja jokainen hetki kannattaa elää. Ja ne kannattaa elää tietoisesti.

Tänä vuonna en olisi nähnyt naapurin koko katon kokoisen jääkimpaleen putoavan katolta, paksujen oravien veristä pitkää tappelua tai kaikkien kasvien kukkimista vuorotellen puutarhassani jos en olisi välillä muistanut päätöstäni elää tietoisesti tässä hetkessä.

Mitä tietoisesti eläminen tarkoittaa minulle kolmen kuukauden, puolen vuoden tai vuoden päästä? Matka muuttaa sitä varmasti.

Elämä on ihmisen parasta aikaa =O)

Ei kommentteja: