.:Kurssin 1. viikon harjoitukset:.
Kävelin perjantai-illan pimeydessä bussilta kotiin päin pää sauhuten suunnitelmia. Saimme 4 erilaista kotitehtävää ensimmäiseksi viikoksi. Tietoisuustaidot ovat taitoja kuin vaikka mikä tahansa urheilulaji tai käsityötekniikka. Taitoja ei voi oppia harjoittelematta. Kysyessäni, miten paljon meidän on vain uskottava meille opetettujen asioiden toimivuuteen, sain hyväksi vastaukseksi, että meidän on uskottava harjoituksen voimaan. Tekeminen ja omasta kokemuksesta kumpuava oppiminen on tärkeämpää kuin mitä meille opetetaan sanojen avulla.
Suunnitelma oli muotoutunut jo päässäni miten harjoitukset toteuttaisin. Katsoin kurssin suljetusta blogista ne vielä ennen kuin aloin niitä tähän avaamaan ja oletan että tämä oli tehtävien tärkeysjärjestys. Kuvaan myös sitä miten aion kunkin tehtävän toteuttaa. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty vai miten se nyt oli. Harjoitukset tulevat varmaankin vaikeutumaan ymmärryksen ja kurssin edetessä.
1. Tietoinen rutiininomainen toiminta
Ohjeeksi saimme että tässä harjoituksessa meidän pitää valita jonkin arkinen, rutiininomainen toiminta. Sen suorittamiseen pitää nyt keskittyä niin että tarkkailee kaikkia aistejaan. Ei tarvitse analysoida. Nämä ovat siis niitä käytännön harjoituksia joita olen jo jonkin verran tehnyt ja niitä löytyy blogistani tunnisteella Käytännön harjoitus.
Tehtävän ajattelin toteuttaa kävelemällä tietoisesti portaita. Voisin tehdä sen kahdesti päivässä, ensimmäisen kerran kun tulen aamulla alas ja viimeisen kerran kun tulen illalla ylös nukkumaan. Pidän tästä harjoituksena koska käveleminen on minulle tärkeää ja oman talon portaat (kuvassa) ovat minulle iso rakennustekninen saavutus. Lisäksi siirtyminen on mielestäni hyvä vaihe tehdä tällainen harjoitus, se katkaisee menneen ja tulevan. Toivottavasti tämä on tarpeeksi rutiininomainen toiminta ja sopii harjoitukseksi. Tätä valitsemaamme rutiinomaista toimintaa harjoituksena tulemme toistamaan kunnes saamme luvan lopettaa tai vaihtaa sen toiseen.
2. Hengityksen laskeminen
Ohje tähän tehtävään on istuen, hyvässä asennossa laskea luonnollisen hengityksen sisäänvedot ja ulospuhallukset aina 1-10 ja sitä toistetaan 10-15 minuuttia. Uloshengityksellä lausutaan numeron ensimmäinen tavu ja sisäänhengityksessä loput. (Edit: "eripäin" lasku:uloshengityksellä 1. tavu )
Nirvana by ePi.Longo, on Flickr |
Aion toteuttaa tämän tehtävän illalla viimeiseksi ennen nukkumaan menoa tekemällä sitä 10-15 minuuttia. Lisäksi tulen jatkamaan totuttuja rutiineita hengityksen laskemisessa päivän askareiden lomassa lyhyempinä pätkinä. Nyt lasken vain tällä tavalla, totutun 100 väärinpäin nollaan laskemisen sijaan. Haasteena tässä tehtävässä tulee olemaan se, että olen liian tottunut laskemaan ja ego pääsee liian helposti ääneen jatkamaan juttujaan. Laskeminen ei tuo tukea välttämättä sen hiljentämiseen, mutta pyrin keskittymään hengitykseen. Tämä ilmeisesti oli tehtävän tarkoituskin.
3. Kirjoita huomioita vihkoon/ blogiin
Tämän tehtävän ohje on pitää päiväkirjaa, kirjoittaa huomioita kurssista, oppimisesta ja harjoittelusta. Niiden avulla voi myös keskustella toisten kanssa joko kurssilla tai suljetussa blogissa.
Tämän tulen toteuttamaan sekä täällä omassa blogissani sekä jakamalla omat juttuni myös kurssin yhteisessä blogissa kiinnostivat ne sitten ketään tai eivät. Uskoisin että tämä tehtävä on minulle se mieleisin, teen sitä jo muutenkin. Saa nähdä kestääkö innostus.
4. Asahi I
Tämän tehtävän ohje on tehdä Asahi ykköstason liikesarjaa keskittyneenä saamamme monisteen avulla tai videon, joka löytyy myös Youtubesta. Tärkeää on kiinnittää tässä vaiheessa huomiota rentouteen, sisäisiin tuntemuksiin ja pystylinjaan. Harjoitus tehdään hitaasti normaalisti hengittäen. Ja sitä tulisi tehdä 10-15 minuuttia.
Eniten epäilen näistä tehtävistä eniten Asahin harjoittelun onnistumista. Minulle on liikkeiden suorittaminen oikein niin tärkeää että ilman että ohjaaja korjaa ja neuvoo koko ajan, on uuden liikesarjan tekeminen ihan yhtä sohimista eri suuntiin. Lupaan kuitenkin yrittää. Sen lisäksi aion tehdä muut urheiluni, viikon spinning ja jumppatunnit tietoisesti keskittyen samoihin asioihin kuin Asahi harjoituksessa.
http://asahi.fi |
Kun nyt lasken kaiken ajan yhteen jonka päivittäinen harjoittelu vaatii, ollaan aika isossa luvussa.
Tietoinen rutiininomainen toiminta 5 min
Hengityksen laskeminen 15 min
Huomioiden teko ja kirjoitus 1 h
Asahi 15 min
Yhteensä 1h 35 min.
Mutta koska olen päätökseni tehnyt, niin opettelu ja harjoittelu on nyt minulle ensisijaisen tärkeää. Pyrin priorisoimaan elämän niin että ajankäyttö ja jokapäiväinen harjoittelu onnistuvat. Lisäksi uskon jopa käyttäväni huomiointiin ja kirjoittamiseen aiheesta enemmän kuin tuon tunnin, uskon että lähimpänä kuukautena olen viettänyt joka päivä 1-5 tuntia näiden asioiden opettelussa. Vielä ollaan toki kaukana 10 000 tunnista jonka sanotaan olevan uuden taidon opettelun perusta…
Kaikki nämä ajatukset ainakin harjoituksista jaan myös kurssin sisäisessä suljetussa blogissa. Niin siellä kuin täällä kaikki kommentit ja kannustus ovat tervetulleita. Jännityksellä odotan Kouluttaja Timon kommentteja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti