Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kehon ja mielen viisaus 1. Elinikäinen haaste

6.5.2012

Kehon ja mielen viisaus 1. Elinikäinen haaste

Seuraavaksi blogissa aloitan Kehon ja mielen viisaus kirjan muistiinpanojen
julkaisun. Kirja on Jon Kabat-Zinnin. Se on saman kirjoittajan Olet jo perillä kirjan lisäksi mielestäni eräitä tietoisen läsnäolon ”länsimaista suuntaa edustavia” perusteoksia, viisas ja monipuolinen.



.:Johdanto:.

Kirjoittaja väittää heti kirjan aluksi, että kyvystämme olla läsnä riippuu yksilön ja koko ihmiskunnan tulevaisuus. Meidän on päätös, miten parannamme levottomuutemme, tyytymättömyytemme ja suoranaisen sairauden elämässämme, samalla kun ravitsemme ja suojelemme kaikkea hyvää, kaunista ja tervettä itsessämme ja maailmassa.

Se miten kohtaamme tämän hetken tässä ja nyt, muovaa sitä, mitä tapahtuu seuraavalla hetkellä, ja sitä seuraavalla. Elämästämme tulee todellista vasta kun havahdumme ja voimme vapautua yksilöllisistä ja yhteisöllisistä harhoistamme, sairauksistamme ja kärsimyksestämme.


.:Yhteenkuuluvuus:.

Miten sinä kohtelet maailmaa? Miten maailma kohtelee sinua? Tämä suhde muokkaa elämää ja elinympäristöämme. Sen riippuvaisuus on tiedostettava. Jaamme kaikki toiveen elää rauhassa, tavoitella omia pyrkimyksiä ja luovuuttaan, osallistua laajemman päämäärän toteutumiseen, sopia ja kuulua yhteen ja saada arvostusta sellaisina kuin olemme, kukoistaa yksilöinä ja perheinä, yhteisöinä, joilla on päämäärä ja keskinäinen kunnioitus.
 
Tämä tasapaino on olemassa silloin kun virittäydymme kehomme ja mielemme taajuudelle, ja niihin voimiin, jotka vievät meitä eteenpäin päivien ja vuosien läpi. Nimittäin omaan motivaatioomme ja visioomme siitä, mikä on sen arvoista, että sen puolesta kannattaa elää.

A Bridge In the Tree Tops by Jon Person, on Flickr


.:Viisaudesta vapauteen:.
 
Kykyä kiinnittää huomio ja toimia älykkäästi voi kehittää, hoivata ja jalostaa enemmän kuin voi uneksiakaan, jos meillä on siihen motivaatiota. Voimavarat jotka ovat ulottuvillamme tekevät mahdolliseksi oppimisen, kasvun, paranemisen ja muutoksen. Ne sisältyvät geeneihimme, aivoihimme, kehoomme, mieleemme ja suhteisiimme toisiin ja maailmaan. Voimavarat ovat ulottuvillamme missä tahansa, koska tahansa. Meidän kuuluu liikkua kohti suurempaa viisautta tavoissamme nähdä ja toimia, kohti suurempaa myötätuntoa.

Nämä kätketyt voimat, uudet vapauden asteet paljastuvat vähitellen, kun jatkamme tietoisen läsnäolon harjoittamista. Yksinkertaisimmillaan se onnistuu kiinnittämällä huomiota maailmankaikkeuteen, maailmaan, maaperään, perheeseen, mieleen ja kehoon.

Viisastuminen puolestaan on läsnä ja hereillä olemista tässä ja nyt. Sitä kehitetään meditaatiolla, joka on huomion kiinnittämistä elämään, siten, että sillä todella on merkitystä. Maailman parantaminen on älyn käyttämistä palvelemaan elämää, vapautta ja todellisen onnen tavoittelua. Mikään pyrkimys ei ole liian pieni, mikään yritys, eikä kukaan ole merkityksetön.

Esipuheen lopuksi kirjailija muistuttaa siitä kuin kokemus tulee ottaa vakavasti, muttei henkilökohtaisesti sisällyttäen siihen kepeyttä ja huumoria.



Jatkoa seuraa!




Ei kommentteja: