Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kullanmurusia

24.5.2012

Kullanmurusia
Siitä on jo monta kuukautta kun sain Tiina Tikkaselta sähköpostia ja ystävällisen lupauksen lähettää minulle luettavaksi ja arvioitavaksi hänen uuden kirjansa: Minä kullanmurunen – hyvinvoinnin työkirja. Kirjaa myydään tällaisella tekstillä:

Ahdistus ja masennus synnyttävät tunteen heikkoudesta ja pienuudesta. Tähän huonommuuden tunteeseen Minä kullanmurunen pureutuu tuomalla päivänvaloon ne kyvyt, joilla pystyt poimimaan valonsäteitä pimeydenkin keskellä.

Jos olet mestari itsesi mollaamisessa, Minä kullanmurunen opettaa sinut löytämään itsestäsi runsain määrin rakastamisen aiheita. Kivileikissä itseä palkitaan pisteillä ja pisteet kuitataan kivillä. Näin itsetunnon kasvu tehdään käsin kosketeltavaksi ja silmin nähtäväksi. Kivileikkiä voi käyttää alakulon itsehoitona, psykoterapian tukena tai jälkihoitona sekä vertaisryhmätyöskentelyssä.

Tiina Tikkanen on opiskellut psykologiaa ja kartoittanut psykoterapioita kirjassaan "Psykoterapiaopas - monta tietä itsetuntemukseen ja iloon." Tässä kirjassa hän kirjoittaa paitsi asiantuntijana myös vertaisena..:Mindfulnessia?:.

Kirjoittajalle oli mainittu kirjassa olevan paljon mindfulnessia. Yhdyn tähän mielipiteeseen kirjan luettuani. Oman elämän ja tuntemusten kuulostelu ja havainnointi on läsnäoloa. Keho on otettu mukaan tähän hetkeen palauttajana, aivan kuten tietoisen läsnäolon harjoituksissakin. Samoin tunteita opetellaan kohtelemaan tunteina. Lisäksi kirjan avulla voi opetella suhtautumaan toisiin ihmisiin neutraalimmin, ilman jatkuvaa hyväksynnän hakemista.

Parissa muussa blogissa on selvitetty hyvin mistä on kyse, joten en sen suuremmin selitä kivien keräämisen ideologiaa. Voitte lukea täältä periaatteista:
Olenko oma kullanmuruseni?
Kerää murusia, ole kullanmurunen itsellesi

Kirjaa kannattaa lukea pienissä pätkissä ja huolellisesti. Pysähdyin mietiskelemään joitain tehtäviä ja kirjoitin päivittäisiä tajunnanvirtatekstejäni joidenkin tehtävien perusteella. En koe itseäni masentuneeksi, mutta kirjan avulla voi työstää mielestäni mitä vain omaan itseen kohdistuvia negatiivisia ajatuksia.


.:Oma sovellus:.

Halusin tehdä kivien keräämisestä ja pisteiden laskemisesta oman sovellukseni. Tähän meni vähän aikaa, kun mietin miten sen saisin aikaan. Suurin syy on se, etten halua ostaa mitään uutta, kuten nyt näitä kiviä. Kirja olikin hyllyllä kunnes keksin, mitä käyttäisin ”kivinä”, kullanmurusina. Niiden virkaa sai tehdä askartelua varten keräämäni mehutölkkien korkit. Tein hieman oman yksinkertaistetun lapun myös eriväristen kivien merkityksistä. Siitä lunttasin merkitykset ennen korkkien maljakkoon viskaamista. Kuvassa on maljakko parin päivän keräämisen jälkeen.Pidin eniten kirjan ajatuksesta, jonka mukaan oikeus olla onnellinen on kiinni tahdosta. Tahdonvoima on mahtava kunhan sitä käyttää oikein!


Kiitos Tiinalle vielä kirjasta!


2 kommenttia:

Anna-Mari kirjoitti...

Itsekin mietin jokin aika sitten, pitàisikò Suomen matkalla hankkia kàsiin tàmà kirja - tykkààn ideasta, ja jonkinlaisen sovellutuksen siità voisi varmaan tehdà/kokeilla sellaista.

Annina kirjoitti...

Siittä vaan! Kirja auttaa konkretisoimaan hyvin oman elämän havainnointia ja itsen arvostamista.