Kirjoitussarja Kehon ja mielen viisaus kirjan muistiinpanoista jatkuu. Tietoisen läsnäolon sanotaan usein olevan hyväksyvää. Käännös on ehkä mielestäni vähän harhaan johtava. Kuten tästäkin kirjoituksesta käy toivottavasti ilmi, on se ehkä enemminkin sitä, että antaa kaiken olla. Mukana on useiden ajattelijoiden määrittelyitä tietoisesta lasnälolosta.
Harjoittaminen nostaa esiin tietoisuuden. Mitä vakaampi on hyväksyvä tietoinen läsnäolo, sitä suurempi on tietoisuus ja läpäisevä oivallus, joka siitä voi kummuta.
.:Määrittelyitä:.
NyanaponikaTheran mukaan hyväksyvä tietoinen läsnäolo on ”Pettämätön yleisavain mielen tuntemiseen ja siten lähtökohta; täydellinen työkalu mielen muokkaamiseen ja siten keskipiste; ja saavutetun mielen vapauden jalo ilmenemismuoto ja siten huipentuma.”
Kirjan kirjoittajan mukaan tarkoituksellisen ja vaivattoman tietoisen läsnäolon välinen ero voidaan kuvata modeemiyhteytenä. Tarkoituksellisessa tietoisessa läsnäolossa on tehtävä jotain saadakseen yhteyden, joka usein katkeaa ja kaikki on aloitettava alusta. Vaivattomassa tietoisessa läsnäolossa yhteys on aina olemassa. Sitä ei tarvitse erikseen avata. Se vain on. Olemme jo yhteydessä. Asiat ovat sitä mitä ovat ja me olemme jo sitä mitä olemme.
Little Red Lighthouse on a dark day by joiseyshowaa, on Flickr |
Joseph Goldstein kuvaa sitä ”mielen ominaisuudeksi, joka havaitsee sen mitä on läsnä ilman arvostelua, ilman asiaan puuttumista. Se on kuin peili, joka heijastaa kirkkaasti sen eteen tulevan.” Larry Rosenberg sanoo hyväksyvän tietoisen läsnäolon olevan ”mielen havaitsen voiman, voiman joka vaihtelee harjoittajan kypsyyden mukaan”.
Kabat-Zinn lisää määritelmiin vielä, että tietoinen hyväksyvä läsnäolo on peili, joka tietää ilman käsitteitä, mitä sen piiriin tulee. Meditaatiossa on kyse järjestelmällisestä ja tarkoituksellisesta hyväksyvän tietoisen läsnäolon, ja sen kautta viisauden, myötätunnon ja muiden mielen ja sydämen ominaisuuksien kehittämisestä, jotka edistävät vapautumisesta sokeudesta ja harhaluuloista.
Lue edelliset osat:
Kehon ja mielen viisaus 1. Elinikäinen haaste Kehon ja mielen viisaus 6. Rakennusteline
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti