Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kuka ohjaa elämääsi, osa 4: Aika

7.11.2010

Kuka ohjaa elämääsi, osa 4: Aika

Pelko?
 Tässä kolmas osa kirjareferaattia kirjasta Kuka ohjaa elämääsi. Edelliset osat 1, 2 ja 3. Kuinka hyvin nykyhetki, mennyt aika ja tulevaisuus ovat sisäisessä teatterissa tasapainossa? Menneisyyteen sisältyy kaikki kokemuksemme ja tekomme, kaikki mitä olemme oppineet.  Miten paljon vatvomme asioita jotka ovat tapahtuneet menneisyydessä meille tai muille? Kuinka usein teatterissa on tämän hetken elämää ohjelmistossa? Kuinka usein tulevaisuus, uskomme, tahtomme tai pelkomme on näyttämöllä?


Ihminen jonka huomiosta suuri osa on nykyhetkessä, pystyy sopeuttamaan käyttäytymisensä tilanteeseen sellaisena kuin se todellisuudessa on, tässä ja nyt. Tästä johtuu tietoisen läsnäolon käyttökelpoisuus arkielämässä. Kyky hankkia tietoa ja käyttää sitä juuri eletyssä hetkessä on suuri voimavara. Jos on tietoisesti läsnä pianotunnilla, pystyy ajan myös hyödyntämään mahdollisimman tarkoin. Jos on tietoisesti läsnä ristiriitatilanteessa, saa hyvät edellytykset toimia rakentavasti. On myös muistettava että nykyhetki on ainoa johon pystymme vaikuttamaan.

Eternal clock by Robbert
van der Steeg, on Flickr
Esimerkiksi sairaalassa vierailulla sairaan ystävän luona tulisi pystyä olemaan läsnä iloisena ystävän tapaamisesta sen sijaan, että murehtisi sitä selviytyykö hän tulevaisuudessa sairautensa kanssa. Toisinaan myös monet nykyhetken mahdollisuudet jäävät huomaamatta kun murehtii menneisyyttä. Tai jos vain haaveilee suuresta menestyksestä, on sen saavuttaminen mahdollisempaa, jos haaveilun sijaan keskittyy siihen mitä meidän on tehtävä tässä ja nyt sen eteen.

Kun soveltaa tietoisuustaitoja aikaan, saa mahdollisuuden olla itse mukana ja jakaa ajan menneen, nykyhetken ja tulevaisuuden kesken itse. Menneiden muistelulle ja miettimiselle voi varata aikaa ihan yhtä hyvin kuin tulevaisuuden suunnittelulle kunhan sen tekee tietoisesti. Muina aikoina keskitymme elämään nykyhetkeä täysillä.

Minkä aikaväli otamme huomioon eri tilanteissa? Pohtiessa lainan takaisinmaksua on aikaikkuna jopa 30 vuotta, suunnitellessa lomaa kenties tuleva vuosi tai ruokaostoksia lähin viikko. Tietoisuustaitojen avulla voi säätää aikaikkunaa niin, että se on ratkaistavan tehtävän mukainen. Jos aikaikkuna on liian lyhyt, keskitymme välittömään palkintoon. Tästä syystä laihduttajan voi olla vaikea kieltäytyä herkusta juuri nyt. Jos aikaikkunaa kuitenkin laajentaa tunnin päähän voi tuntea ällöttävän olon ja kiristävän mahan. Näin aikaikkunaa säätämällä voi vaikuttaa helposti kykyymme käsitellä impulsseja. Liian laaja aikaikkuna taas voi vaikuttaa lamaannuttavasti, ei saa mitään aikaan tai jopa passivoida.

Joskus ajatus lähtee laukkaamaan, kun puoliso on myöhässä tulossa kotiin. ”Hän ei enää rakasta minua. Onko meillä mitään tulevaisuutta kun hän on niin ajattelematon?” Tällöin aikaikkuna on venähtänyt aivan liian laajaksi. Mikä oikeasti on käsillä oleva ongelma? Ja tähän tulee tarttua ja vain tähän. Näin kriisitilanteesta pystyy selviytymään helposti. Ehkä auto hajosi ja siinä kaikki. Nykyhetken ongelma on helppo käsitellä, eikä jäädä menneisyyden musertamaksi tai tulevaisuuden pelottamaksi. Mitä jos nyt vain keskittyisi selviytymään lähimmistä tunneista? Rajattuun ongelmaan on mahdollista löytää rajatun aikaikkunan ansiosta ratkaisu. Kaikkien tulevaisuuden ongelmien ratkaisu tässä ja nyt on usein mahdotonta.

Harjoittele: Aikaikkunaharjoitus:
  1. Ajattele jotain viimeisen viikon aikana tapahtunutta häiritsevää tai ärsyttävää asiaa. Muistele miltä tuntui? Missä olit, mitä kuului ja näkyi? Mitä muut sanoivat tai tekivät? Kun tunnet ärtymyksen tai surun tai häpeän, arvioi sen voimakkuus asteikolla 1-10.
  2. Sitten laajenna aikaikkunaa ajattelemalla vastaavanlaisia tilanteita menneisyydessä. Näet ehkä helminauhan epäonnistumisia ja huijauksia.
  3. Entäpä tulevaisuus? Onko mitään toivoa uskoa että näin ei enää koskaan tapahtuisi?
  4. Ajattele kaikkea tätä hetken aikaa. Tunnustele pahaa oloa, joka aktivoi tuskalliset tunteesi. Arvioi tämä jälleen asteikolla 1-10.
  5. Kutista sitten aikaikkuna tähän hetkeen. Miten voit juuri nyt? Uhkaako jokin, sattuuko johonkin, onko nälkä tai jano, istutko mukavasti? Jos et, vaihda asentoa tai paikkaa. Onko tämä teksti kiinnostavaa? Opitko jotain? Havainnoi ympäristöäsi, kehoasi, tunteitasi ja ajatuksiasi juuri nyt.
  6. Päästä sitten menemään kaikki menneisyyttä ja tulevaisuutta koskevat ajatukset. Kuulostele millaista on olla oma itsesi juuri tällä hetkellä.
  7. Tunnustele sen jälkeen uudelleen miten voimakkaita tuskalliset tunteesi ovat.
Useimmilla paha olo kasvaa harjoituksen vaiheissa kaksi ja kolme, mutta heikkenee sitten kohdan viisi jälkeen. Mitä se tarkoittaa? Tunteemme ovat helposti liikuteltavissa, ne muuttuvat näyttämön mukana ja voimme itse ohjata ohjelmistoa. Mutta myös voimme välttää piinaamasta itseämme tarpeettomasti sillä että päästämme kerralla kaikki surumme ja pettymyksemme näyttämölle. On muistettava, että meillä on voimavara käsitellä ongelmallisia tilanteita, jos vain kykenemme pysyttelemään nykyhetkessä.

Pain by Twistiti, on Flickr

Ei kommentteja: