Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Kehon ja mielen viisaus 8. Enemmän elossa

29.5.2012

Kehon ja mielen viisaus 8. Enemmän elossa





Tänään taas kirjoitusta Kehon ja mielen viisaus kirjan muistiinpanoista. Meillä on useimmilla kaikki aistit käytettävissämme. Silti autopilotti usein huijaa meidät olemaan huomioimatta niitä ja elämättä oikeaa elämää. Meitä viedään usein kuin pässiä narussa, omasta elämästä raportoiminen ja sen jakaminen vaikka sosiaalisessa mediassa vie huomion elämisestä kaikilla aisteilla ja pahakin olo jää huomioitta. Miten pääsisi tasapainoon?





.:Tarkkaavaisuuden tärkeys:.


Olemme koko ajan kosketuksissa maailmaan kaikilla aisteillamme. Mutta silti olemme helposti poissaolevia, poissa kosketuksista. Ja emme edes ole kosketuksissa siihen miten poissa olevia olemme. Aistit ovat ainoa keino olla kosketuksissa yhtään mihinkään. Kirjoittaja lukee myös intuition ja proprioseption aisteiksi. Kaikki havainnot täydentyvät mielen prosessoinnin avulla aistihavainnoista aistimuksiksi.

Puhdas havainto on alkuperäistä, paljasta, elinvoimaista ja siten luovaa, mielikuvituksellista ja paljastavaa. Kun aistimme ovat terveet, voimme olla läsnä sillä tavoin tietoisuuden itsensä kautta. Näin olemme enemmän elossa.

Viisas tarkkaavaisuus luo yhteyttä ja vahvistaa sitä, koska se johtaa parempaan säätelyyn, sitä kautta järjestykseen, mikä taas puolestaan on hyvinvoinnin ja terveyden merkki.


.:Paha olo:.

Aina ei voi olla hyvä olla. Pahinta on jos omaa pahaa oloa ei tutki, koska on niin irti omasta itsestään, tekee virhehavaintoja ja virhearviointeja. Meillä on salainen elämä täynnä unelmia ja mahdollisuuksia. Kärsimme tyytymättömyydestä, meitä kohtaa vääjäämättä sairaus, vanhuus ja lopulta kuolema. Pahinta kuitenkin on, että olemme tietämättömiä oman olemuksemme luonnosta. Vihjeet ovat omassa sisimmässämme. Meillä ei ole varaa olla tarkkaamattomia.

Dukkha on halujen vietävänä olemista, mistä seuraa kärsimystä, ahdistusta, stressiä, pahanolontunnetta, rauhattomuutta ja tyytymättömyyttä.

Teknologia vie ajan, jonka voisimme käyttää pohdiskeluun. Keskeytämme itse itsemme pakkomielteisellä taipumuksellamme tehdä useaa asiaa yhtä aikaa.

Omassa kokemuksessa läsnäolo on tärkeämpää kuin kokemuksen jakaminen toisille. Mikä arvo on jakaa toisille tieto siitä, että on ostoksilla, jos ei itse tiedosta olevansa? Jakaminen vaikka soittamalla vie huomion pois tästä hetkestä. Tavoitettavissa olosta tulee merkityksetöntä, jos emme enää tiedä, kuinka olla läsnä tai kuinka kohdistaa jakamaton huomiomme vain yhteen asiaan kerrallaan.

Into the Sun by ...-Wink-..., on Flickr


.:Tasapainoon:.

Miten pääsisi tasapainoon koko ajan tavoitettavissa olemisen ja rauhoittumisen kesken? Kuinka pääsemme yhteyteen itsemme kanssa? Se tapahtuu sisäisen tutkiskelun, kehonkokemuksen ja aistimusten kautta. Jatkuva yhteydessä oleminen ei palvele mitään tarkoitusta. Meditaatio on polku siitä vapautumiseen, ei pelkästään itsemme vuoksi, vaan myös kaikkien olentojen vuoksi.

Ei ole sattumaa, että löydämme usein rauhaa myös luonnosta, koska siellä ei ole mitään keinotekoista. Olemme osa luontoa, jota tulee suojella. Vuodenaikojen vaihtelu ja luonnonvoimat puhuttelevat meitä.

Hyväksyvän tietoisen läsnäolon tuominen kehoon, mieleen ja kokemukseen tuo vastapainoa nopeaan ulkoiseen elämään. Se rauhoittaa ja virittää hermojärjestelmämme ja panee sen viisaan elämän palvelukseen.


Lue edeltävät osat:
Kehon ja mielen viisaus 1. Elinikäinen haaste
Kehon ja mielen viisaus 2. Meditaatio ei sovi heikkohermoisille.Kehon ja mielen viisaus 3. Ei takertumistaKehon ja mielen viisaus 4. Ei mitään
Kehon ja mielen viisaus 5. Suunta Kehon ja mielen viisaus 6. Rakennusteline




Kehon ja mielen viisaus 7. Yleisavain

Ei kommentteja: