Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Konkretiaa lapsen kanssa läsnäoloon

1.4.2012

Konkretiaa lapsen kanssa läsnäoloon
Ylen olotilassa on loistava Ulla Vuorelan kolumni nimeltä: Lasten toiveita aikuisille: älä uhraudu, ole aito ja anna aikaasi. Tässä hieman lyhenneltynä sen pääideoita, jotka mielestäni tuovat hyvin konretiaa siihen miten lapsen kanssa voi olla kaikessa elämässä läsnä. Haluan julkaista sen, ettei se häviä YLEn sivuilta.

Ikikasvattaja Heikki Hessu Takkinen keräsi listan lasten aitoja toiveita vanhemmilleen. Ei esittämistä ja lelutaivasta vaan yhdessä tiskaamista ja rehellisyyttä. Lastensa vuoksi uhrautuva aikuinen on lapsellekin pelottava olio! Lasten toiveissa on jämäkkä, itsensä kanssa tasapainossa oleva vanhempi

Heikki Hessu Takkinen on elänyt työ- ja arkielämäänsä lasten kanssa nelisen vuosikymmentä. Näissä erilaisissa kohtaamisissa ja muun muassa kouluja kiertäessään hän on kirjannut ylös lasten toiveita aikuisille. Hessu tiivisti ja muokkasi toiveita muistilapuiksi aikuisille. Jokaisen lapun takana on lapsen tai useamman tarina ja toive siitä, mitä he aikuisilta toivovat.

Opettele myös olemaan, aina ei tarvita tekemistä.
Hessu: Aikuiset luulevat, että lapset eivät osaa olla tekemättä mitään. Aikuiset luulevat lisäksi tekemisen tarkoittavan, että pitää ohjatusti suorittaa asioita, saada pisteitä, mitä enemmän, sitä parempi. Lapsen arki koostuu hyvin usein peräkkäisistä suorituksista, ikään kuin lapsen olemassaolon arvo mitataan sillä, miten ja mitä lapsi suorittaa. Kuitenkin lapsi tarvitsee aikaa ja tilaa vain olla. Ja silloin kun asioitaan tehdään, tehdään ne yhdessä ilman suorituspaineita. Lapset toivovat, että vanhempien kanssa joskus ”ollaan vaan, eikä tehdä mitään”.


Ole aikuinen. Ole läsnä, ole aidosti läsnä. Ole lähellä, henkisesti ja fyysisesti. Ole oma itsesi.
Hessu: Puhu, keskustele! Muista, että keskustelu ei voi olla koskaan yksipuolista tai yksinpuhelua, anna myös lapsesi puhua. Jos keskusteluyhteyteen ei kasveta jo pienenä, siihen on vaikea oppia myöhemmin.

Mieti pientä lastasi sitten murrosiässä. Oppiiko hän vastaamaan kysymyksiisi silloin, jos et ole vaatinut vastauksia aiemmin? Kysymiseen ja vastaamiseen kasvetaan, opitaan ja totuttaudutaan. Kommunikaation traditio lähtee siitä, että aikuinen haluaa oikeasti tietää ja kysyy niin monta kertaa, että saa vastauksen. Ja kysymys- ja vastauspariksi ei todellakaan riitä: ”mitä sinulle kuuluu?” – ”ihan hyvää”.


Anna lapsen olla lapsi. Rakasta ja kunnioita lasta lapsena ja ihmisenä.
Hessu: Onko lapsesi jollain tasolla palkintosonni, jonka tekemisillä ja osaamisilla kehuskellaan? Lapsi ei ole miniaikuinen, jonka temput viihdyttävät. Lapsi haluaa olla hyväksytty ja rakastettu juuri sellaisena kuin hän on.

la mirada de una niña by ryyta ( ocupada), on Flickr
Lapsesi ei ole täydellinen, et sinäkään. Eikä teidän tarvitsekaan olla. Ei kummankaan.
Hessu: Pyrkimys täydellisyyteen aikuisena, vanhempana, kasvattajana johtaa helposti ylilyönteihin ja normaalin arjen eläminen unohtuu. Lapselle riittää, että olet oma aikuinen itsesi. Lapsi haluaa, että hän riittää sinulle sellaisena kuin hän on.


Jokainen aikuinen on lapselle malli aikuisuudesta. Jokainen kohtaaminen on vuorovaikutusta.
Hessu: Me kaikki aikuiset olemme kaikkien lasten kasvattajia ja opastajia niin hyvässä kuin pahassakin.


Ei ole vain yhdenlaista aikuisuutta. Erilaisuus on rikkautta, moni-ilmeisyys on vaurautta.
Hessu: Joissakin afrikkalaisissa maissa lapselle voidaan valita jopa 12 eri-ikäistä kummia. Näin taataan malli ja esikuva mahdollisimman erityyppisistä aikuisista eri elämänvaiheisiin. Kasvaessaan lapsi voi suhteuttaa itseään ja kehitystään erilaisiin aikuisiin, eikä synny väärä painetta olla vain vanhempiensa jatke.


Muista hoitaa myös itseäsi, että jaksat ja muistat myös hoitaa muita.
Hessu: Lapsikin ymmärtää, että kampaajalla käynnistä nauttinut äiti on iloinen äiti. Lapset toivovat aikuisilleen näitä asioita. Lastensa vuoksi uhrautuva aikuinen on lapsellekin pelottava olio.


Lapselle jokainen hetki on kasvamista. Aikuiselle jokainen hetki lapsen kanssa on kasvattamista. Kasvatus on elämistä yhdessä, ei vain kasvatustapahtumia.
Hessu: Lapsi ei kuule, jos istutat hänet pöydän ääreen ja paukutat faktoja: Nyt minä kasvatan sinua. Näin sinun on toimittava. Haluan sinun tekevän näin ja näin.  Arjessa unohtuvat helposti ohjeet niin aikuiselta kuin lapseltakin. Käyttäytymismallit ja esimerkit eivät unohdu, vaan muokkaavat ja ohjaavat toimintaa ja sitä kautta persoonallisuutta.


Kommunikoi! Vastaa, kun kysytään. Kun kysyt, vaadi ja kuuntele vastaus. Varaa aikaa kysyä, aikaa kuunnella.
Hessu: Aikuinen voi hetken odottaa, lapsi ei. Pieni lapsi elää hetkessä. Kun lapsella on asiaa, sinulla on silloin aikaa kuunnella.


Ei kommentteja: