Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Wabi-Sabi IX: Lopussa

20.4.2012

Wabi-Sabi IX: LopussaWabi-Sabi kirjassa jatkuu kodin peruselementtien tutkiminen. Tässä osassa on inspiraatiota kotiin etsitään sellaisten välttämättömyyksien seasta kuin viihde-elektroniikka, lelut, astiat ja keittiövälineet. Niitä voi kompensoida taiteella ja luovuuden vapauttamiseen tähtäävällä sisustuksella, jolloin pääsee vaikka kirjoittamaan. Tämä on toiseksi viimeinen muistiinpanoni kirjasta.Kaikelle paikkansa Wabi sabi on vastakohta elämäntavalle, jolle tyypillistä on alituinen kireys ja ärtymys kotiin ilmaantuvasta rojusta tai siitä, että joku perheenjäsen tuo sinne jotakin, josta et pidä. Zeniläiset periaatteet kannustavat mielenmalttiin.


.:Viihde-elektroniikka:.

Televisiota ja musiikkijärjestelmiä voi pitää wabi sabin ajatusten vastaisina, ja niiden piilottaminen hitaasti lahoavaan kaappiin voi tuntua houkuttelevalta. Zen opettaa kuitenkin, että itse pitäisi pyrkiä olemaan omanlaisensa. Laitteiden piilottaminen ei estä nauttimista elokuvista ja tv-draamasta.

Kannettavaa tietokonetta voit käyttää kaikkialla kodissasi ja siirtää sen sitten syrjään.


.:Lelut:.

Osta mahdollisuuksien mukaan leluja, jotka on valmistettu luonnonmateriaaleista. Mieti ennen uuden lelun ostamista, voisitko vaihtaa sen yhteiseen tekemiseen. Lapsi kannattaa kannustaa lisäämään omaa luovuuttaan ja sosiaalisuuttaan. Esimerkiksi väriliidut, paperi, kartonki, muovailuvaha, rakennuspalikat, ompeluvälineet, soittimet ja kamerat kehittävät selvästi luovuutta.

Vanhempien suuri haaste on se, kuinka nopeasti lapset levittävät lelunsa ympäri kotia ja kuin kauan kaiken raivaaminen kestää leikin loputtua On erittäin tärkeää oppia selviytymään tilanteesta rauhallisena; opeta vain lapsia pitämään leikkitilansa sellaisena, että he pystyvät toimimaan siinä.

Vanhemmat lankeavat helposti nalkuttamaan vihaisesti tavaroiden paikoista. Jos pystyt muuttamaan paikkojen siistimisen meditatiiviseksi toiminnaksi ja ehkä aistimaan samalla muutoksen, tilanne ei ole enää kireä vaan toivottavasti aiempaa miellyttävämpi lapsille.
summer kitchen by nicolas.boullosa, on Flickr.:Astiat ja Keittiövälineet:.

Hyvät keittiövälineet taas kannustavat meitä nauttimaan yksinkertaisten, täysipainoisten aterioiden valmistamisesta ja käyttämään siihen aikaa. Hyvien astioiden avulla pääsemme sopivaan vireeseen nauttiaksemme rennosta ja rauhallisesta ateriasta ja terveellisestä, luonnollisesta ruoasta.

Haluamme maan-läheisemmän, luonnonmukaisemman ympäristön, jossa uskallamme työskennellä. Liian puhtauden vaaliminen voi tutkimusten mukaan altistaa meidät ruokamyrkytyksille ja allergioille. Wabi sabi ei tunnista yhtenäisten astiastojen tarvetta. Se on mielenkiintoisempaa kuin samanlaistenastioiden varaaminen kaikille.


.:Taide:.

Kodissa oleva taide stimuloi visuaalisesti ja voi jopa vaikuttaa elämänkatsomukseen. Taide siis on tärkeää, joten vapauta itsesi mahdollisista ennakkokäsityksistä ja avaudu laajemmalle näkemykselle.


.:Luova nurkkaus:.

On tärkeää, että löydämme kodista tilan, jossa ihanteellisesti voimme toteuttaa luovuuttamme, ja samalla luovuuden ilmaisemisen prosessi ja ilmaisun hedelmät vahvistavat luovuuden ilmapiiriä kodissa. Erota osa kodistasi luovaksi nurkkauksesi. Kyseessä voi olla huone, jonkin huoneen nurkkaus tai vaikka jokin seinätila. Jätä tämä alue tyhjäksi lukuun ottamatta töitä, jotka haluat pitää esillä.

Yritä olla luova hetkenä, jona voit uppoutua täysin prosessiin tarvitsematta kantaa murhetta ajankäytöstä ja muista arjen asioista. Ole avoin, tee vain sellaista, mikä tuntuu hyvältä juuri sillä hetkellä. Anna itsellesi mahdollisuus kokea spontaani luovien mielijohteiden purkaus vaikka kirjoittamalla. Harjoittele kaiken sen muuttamista sanoiksi, mitä sydämessäsi ja mielessäsi liikkuu. Yritä olla juuttumatta sanavalintoihin tai kielioppiin. Etsi vain ilmaisutapa, jolla saat asiat paperille tai tietokoneesi näytölle.Lue edelliset osa:
Wabi Sabi I: Alku
Wabi Sabi II: Alun jatko
Wabi-Sabi III: Keskikohtaa ennen
Wabi-Sabi IV: Keskikohta
Wabi-Sabi V: Keskikohdan jälkeen
Wabi-Sabi VI: Keskikohdan jälkeen eteenpäin
Wabi-Sabi VII: Kohden loppua 
Wabi Sabi VIII: Ennen loppua

2 kommenttia:

Runotalon Sari kirjoitti...

Sattuipa hauskasti - tein tänään postauksen sattumalta juuri samaisesta kirjasta. Etsin linkkiä kirjaan ja samalla löysin tänne blogiisi, joka vaikuttaa heti mielenkiintoiselta. Jäin lukijaksi. Jos sopii niin voisin lisätä linkin kirjoitukseni loppuun niin kiinnostuneet voisivat tulla poikkeamaan tänne. Viestittele, jos sopii.

Annina kirjoitti...

Ole hyvä vain, blogiani saa linkittää! Tervetuloa lukijaksi myös.