Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Wabi-Sabi X: Lopun jälkeen

23.4.2012

Wabi-Sabi X: Lopun jälkeenWabi-Sabi kirjan muistiinpanojen viimeisessä osassa käsitellään löytöesineiden, säilytystilojen, kasvien ja valaistuksen roolia kodin rytmin ja harmonian luomisessa..:Löytöesineet:.

Luonnosta löydettyjen esineiden pitäminen esillä vaikuttaa kodin sisäiseen tunnelmaan. Uusi ja raikas luonnonenergia elävöittää sitä. Aloita siitä kotisi osasta, johon sinä ja perheesi muut jäsenet voitte yhdessä rakentaa vaihtuvan näyttelyn luonnonesineistä, esimerkiksi erilaisista puunkappaleista. Etsi kävelyretkilläsi esineitä, jotka voit tuoda kotiin ja asettaa esille. Sellaisia voivat olla esimerkiksi kivet, kepit, lehdet, heinät, kukat, tammenterhot, oksat, kaarna, ajopuut, simpukat, hiekka, sammal, kastanjat, voikukan hahtuva-liljat, voikukan hahtuvapallot tai höyhenet.

Jos asut kaupungissa, löydät ehkä vanhoja sanonoma- ja aikakauslehtiä, pahvilaatikoita, kuolleita kukkia, pääsylippujen jämiä, lasipulloja, lasipulloja, paperikappaleita. Älä kuitenkaan ryhdy etsimään järjestelmällisesti ja miettimään, mitä löydöistäsi tekisit. Järjestä vain kotiisi sopiva tila ja katso, mitä tapahtuu.

Mieti, miten voit esitellä löytöjäsi. Pane esille korkeintaan kaksi esinettä. Mieti, jätä ne paikalleen muutamaksi päiväksi ja vaihda ne sitten. Koeta jolloinkin päivän mittaan meditoida löytö-esineidesi äärellä ja kehittää kykyäsi huomata, että arkipäiväisimmätkin esineet ovat kiinnostavia..:Säilytystilat:.

Tavaroiden säilyttäminen antaa mahdollisuuden koko ympäristön yksinkertaistamiseen ja järjestämiseen. Yksinkertaisuus ja tyhjyys ovatkin wabi Sabin tärkeimpiä periaatteita toimivuuden ohella. Hyvät säilytysratkaisut helpottavat tuntuvasti kodin pitämistä selkeänä ja avoimena ja antavat paljon tilaa, jossa voit olla oma itsesi. Myös säilytyskalusteita valittaessa on runsaasti mahdollisuuksia ilmaista wabi sabi –ajatuksia.

Zen Beach Stones at Home by Pink Sherbet Photography, on Flickr


.:Kasvit:.

Kasvit luovuttavat tilaan elävää energiaa ja vaikuttavat ihmiseen rauhoittavasti. Kodin ja puutarhan kasvit voivat osaltaan vähentää stressiä ja parantaa fyysistä terveyttä. Kun autamme kasvia kasvamaan, kukoistamaan, tuottamaan uusia versoja, tunne luonnon syklistä ja omasta osuudestamme luonnon kierrossa vahvistuu.

Etsi kasveja, jotka voisit sijoittaa huoneen nurkkaan tai lähelle ikkunaa. Näiden kohtien tunnelma saattaa olla seisova tai liian kiihkeä, ja sitä voi tasoittaa kasveilla.

.:Valaistus:.

Auringonvalo valaisee kodin ihanteellisesti. Sehän on ilmaista, ja sillä voi olla myönteinen vaikutus terveyteemme ja hyvinvointiimme. Päätä siksi mahdollisimman paljon aurinkoa sisään. Sisävalaistuksen pitäisi aina sopia moneen käyttötarkoitukseen, työhön ja lepoon. Mitkä ovat kotisi hiljentymispaikat, missä hiljaisuus taas ei ole tarpeen?


.:Rytmi:.

Yksi Wabi sabin opetuksista on se, että kaikki muuttuu; mikään ei ole valmista eikä pysyvää. Luonnossa on paljon sellaista, mikä muodostuu, sykleistä: vuodenajat, yö ja päivä, kuun vaiheet ja vuorovesi. Kun kahden tai useamman syklin toiminnan taajuus on sama, rytmit pyrkivät harmonisoitumaan.

Rytmin voi tuoda kotiin eri tavoin:
Ï Juhli vuodenaikojen vaihtelua
Ï Huomioi auringonnousu ja auringonlasku
Ï Huomioi henkilökohtaiset syklit
Ï Asettele erilaisia kelloja eri paikkoihin

Joko sinulla heräsi ajatuksia siitä miten kotisi voisi olla enemmän Wabi-Sabi? Kuten kirjan pitkä nimi sanoo:
Wabi sabi : elä tässä hetkessä kotona : tee kodistasi paikka, jossa voit olla onnellinen, elää sopusoinnussa luonnon kanssa ja kohdata elämän haasteet


Ei kommentteja: