Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Vapaudu tapojesi vallasta

24.4.2012

Vapaudu tapojesi vallastaTiesitkö, että 40 % tekemisistämme on tavan tai autopilotin ohjaamaa? Luku on suorastaan järkyttävän suuri. Se tarkoittaa melkein kuutta ja puolta tuntia vuorokauden valveillaoloajasta! Siksi tuntuu siltä, että olisi hyvä ohjelmoida kaikki nämä ”automaattiset toimintomme” sellaisiksi, että ne perustuvat tietoisille päätöksille omasta ajankäytöstämme. Mitkä tavat sinä haluaisit ohjelmoida omaan autopilottiisi? Miten se onnistuu?

Tähän 40 % ”automaattista toimintaa” kannattaa ohjelmoida kaikki toivomansa ”hyvät tavat ja tottumukset”. Silloin tietoisesti tähän kiintiöön ohjelmoimistasi hommat tulee tehtyä autopilotin avulla aina, tilanteessa kuin tilanteessa. Minulla on tietyt iltarutiinit, joihin liittyy seuraavan päivän eväiden tekeminen ja aamiaisena syömäni tuorepuuron lataaminen blenderiin likoamaan. Teen ne aina, asiaa paljon ajattelematta. Toki viljoja huuhtoessa palaan tähän hetkeen, koska se sattuu olemaan yksi päiväni ankkureista. Meistä useimmilla on tapoja, joista haluaisimme eroon tai ainakin niitä olisi tarpeen muuttaa. Mikä mahdollistaa muutoksen?
Tapojen vallasta vapautumisesta ja niiden vaihtamisesta toisiin parempiin tapoihin puhuttiin myös Psychcentralin blogissa, joka on Elisha Goldsteinin käsialaa.


.:Tarve muuttaa omaa toimintaa:.

Usein muutoksen tarve alkaa oman pään sisällä kuiskailuna, joka voimistuu ja sitten kun sitä ei voi enää sivuuttaa, muutos tapahtuu kuin itsestään, tuntuen jopa aivan itsestäänselvyydeltä. Ennen sitä autopilotti ottaa kuitenkin arkitoimissa helposti komennusvallan, koska kuiskailu on sen avulla helppo sivuuttaa.

Ajan myötä kuiskauksen volyymi nousee ja siihen alkaa kiinnittää enemmän huomiota, etenkin, jos elämässä on vastoinkäymisiä; tulee töissä haasteita, ystävä lopettaa yhteydenpidon tai saamme sakkoja.

Äänen huomioimatta jättäminen saa sen kovenemaan lähelle huutoa ja elämässä alkaa tapahtua ikäviä asioita. Saamme potkut, menetämme ystävän tai saamme sydänkohtauksen, jolloin viesti viimeistään menee perille. Usein nämä viestit voivat tulla keholtamme erilaisina kremppoina tai selittämättöminä kivun tai yleisen pahan olon tunteina. Autopilotti ja jatkuva puuhailu saa ne vaan usein unohtumaan.
Catch me. Heal me. Lift me back up to the sun  _ by NuageDeNuit | Chiara Vitellozzi, on Flickr

.:Kuka se on joka kuiskaa?:.

Riippuu elämänkatsomuksestamme, uskommeko äänen kuuluvan Jumalalle tai vaikka intuitiollemme. Artikkelin kirjoittajan mielestä tietoisuustaidot ovat ainoa oikea tapa saada mieli ottamaan vastaan äänen sanoma aikaisessa vaiheessa. Miten siis saisimme itsemme kuuntelemaan tätä ääntä?

Tietoisuustaitojen harjoittamisen avulla nämä pienet äänet ja kehon merkit oppii huomaamaan jo heti niiden alettua. tämä johtuu siitä, että kykymme virittäytyä tässä hetkessä elämiseen paranee. Tietoisuustaitojen avulla on mahdollista pysyä yhteydessä omaan kehoon ja sen kaikkiin signaaleihin siitä, onko keho tasapainossa vai epätasapainossa. Harjoittaminen lisää mahdollisuutta pysyä erossa kaikista mielen myllerryksistä, jotka aiheuttavat helposti stressiä, levottomuutta ja jopa masentuneisuutta.

Tietoisuustaitojen harjoittaminen opettaa meitä kuuntelemaan elämää ja löytämään sen välin havainnon ja teon välistä. Silloin voimme oppia reagoimaan haluihimme ja tahtomisiimme muuten kuin autopilotilla. Eikö olisikin olennaista pystyä erottamaan se mikä on meille elämässä tärkeää ja huomata mahdollisuudet parantaa tapojaan terveellisimmiksi, tehokkaammiksi tai toiset huomioon ottavammiksi?

Ensimmäinen askel on harjoittaa itseään tiedostamaan pienetkin kuiskaukset. Missä nyt olen mielessäni, fyysisesti ja henkisesti? Harjoitukseen tulee palata säännöllisesti vähintään silloin, kun huomaa epätoivottuja autopilotin luomia tapoja. Tapojen vallasta vapautuminen ei tapahdu ilman työtä, mutta tietoisuustaitojen avulla se on mahdollista!Ei kommentteja: