Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Wabi Sabi VIII: Ennen loppua

18.4.2012

Wabi Sabi VIII: Ennen loppua

Wabi-Sabi kirjassa uppoudutaan tänään tutkimaan vielä vähän lisää peruselementtejä kodin harmonian esille houkuttelemiseksi. Vuorossa on järjestys, kodin eri toiminnot ja vielä vähän lisää esineistä.


.:Järjestys:.

Kannattaa ottaa intuitio mukaan ja kokeilla esineiden sijoittelua kodissasi. Huonekalujen järjestely voi olla jatkuva prosessi, joka ei maksa mitään. Voit muutosta tarvitessasi leikkiä kotisi tunnelmalla ja raikastaa sen ilmapiiriä siirtelemällä esineitä eri paikkoihin. Tavaroiden intuitiivisella järjestelemisellä pyritään valmistautumaan muuttuviin tarpeisiin. Tämä ajatus on syvällä taas wabi sabi –filosofiassa, joka kannustaa muutokseen.

Kun yrität päättää, kuinka sijoittaisit huonekalut huoneeseen, aloita etsimällä parhaat paikat istuimille. Aseta tuolit eri paikkoihin ja kokeile, millaiselta sillä istuminen kulloinkin tuntuu. Hengitä muutama minuutti hitaasti ja syvään keskittyen jokaiseen hengenvetoon, jotta näet, tuleeko mieleesi jonkinlaisia tunteita tai ajatuksia. Tutki myös eri näkymiä.


.:Toiminnot: nukkuminen ja työ:.

Vuoteen sijainti voi vaikuttaa uneen. Makuuhuoneen sisustusta kannattaa vaihdella muutaman kerran, jotta sopiva paikka vuoteelle löytyisi.

Jos työskentelet kotona, työpisteen sijainnilla ja järjestyksellä on erittäin suuri merkitys, sillä molemmat voivat vaikuttaa mielialaan ja työhön asennoitumiseen. Sinun ei välttämättä tarvitse työskennellä aina samassa paikassa. Huomaat, että luovuutesi on ehkä parhaimmillaan isossa huoneessa, jonka näkymä on avara. Kotoisammassa nurkkauksessa olet kuitenkin levollisempi. Joskus kannattaa jopa lähteä ulos ja työskennellä kahvilassa, kirjastossa tai puistossa. Vaihtelu on stimuloivaa, joten uusia ratkaisuja ja entistä useampia vaihto-ehtoisia ajatusmalleja saattaa pian löytyä.

Kun olet päättänyt, mihin haluat vuoteesi ja tuolisi, aseta muut tavarat paikoilleen. Kalusteiden pitäisi myötävaikuttaa toivomaasi ilmapiiriin ja lisätä huoneen kiinnostavuutta. Yritä säilyttää joustavuus, jotta voit siirrellä kalusteita, jos haluat.

other titles by nicolas.boullosa, on Flickr

.:Valokuvat:.

Kun olet valinnut elämäsi vahvimmat valokuvat, mieti kuinka haluat asettaa ne esille. Wabi sabin periaatteiden mukaan pitäisi välttää oman elämän esittämistä selvästi kronologisessa järjestyksessä. Tutki mieluummin, säilyisikö kuvien kiinnostavuus, jos aikoja ja tapahtumia sekoitettaisiin. Yritä nähdä tämä prosessi jatkuvana. Aloita keskittymällä katselemaan joukkoa valokuvia. Voisit vaihtoehtoisesti valita tarkasteltavaksi vain muutaman valokuvan, jotka auttaisivat sinua tuntemaan, että olet sovussa elämäsi kanssa.

.:Kodin esineet ja laitteet:.

Ihannetapauksessa hankit kotiisi ja säilytät kodissasi vain sellaisia esineitä ja laitteita, jotka auttavat sinua pohtimaan elämääsi ja sitoutumaan siihen. Esineet eivät ole välttämättömiä, joten niitä pitäisi olla mahdollisimman vähän, jotta ne eivät aiheuttaisi epäjärjestystä. Zeniläisen ajattelun mukaan kaikilla esineillä pitäisi olla jokin tarkoitus.

Järjestä kirjat toimivasti ja pidä innostavimmat niistä aina lähellä. Kirjojen ikä paljastuu kansista, jotka kuluvat tai haalistuvat auringossa. Se sopii hyvin wabi sabin katoavan kauneuden ihanteeseen.

Ellet kerää aikakauslehtiä, revi lehdistä sivuja, jotka herättävät sinussa haluamiasi tunteita, ja kiinnitä ne muutamaksi päiväksi näkyvään paikkaan.

Kodin järjestäminen wabi sabin mukaisesti on uuden järjestyksen kokeilemista. Uuden järjestyksen keskellä tarkkaile jonkin aikaa, miltä sinusta tuntuu.


 
Lue edelliset osat:
Wabi Sabi I: Alku
Wabi Sabi II: Alun jatko
Wabi-Sabi III: Keskikohtaa ennen
Wabi-Sabi IV: Keskikohta
Wabi-Sabi V: Keskikohdan jälkeen
Wabi-Sabi VI: Keskikohdan jälkeen eteenpäin
Wabi-Sabi VII: Kohden loppua  

Ei kommentteja: