Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Wabi-Sabi VII: Kohden loppua

16.4.2012

Wabi-Sabi VII: Kohden loppua



Wabi-Sabi kirjassa uppoudutaan tänään tutkimaan lisää peruselementtejä kodin harmonian esille houkuttelemiseksi. Vuodossa on pinnat, esineet, muodot ja tekstiilit.



.:Pinnat ja esineet:.

Paljaat luonnonmateriaalit hyväksytään wabisabi – ympäristössä sellaisinaan. Niinpä esimerkiksi karkeasyisiä pintoja, löyhiä kudoksia ja huokoisuutta ei kaihdeta. Voit wabi sabin periaatteita noudattaen rakentaa kodin ja puutarhan, jotka ovat käsin kosketeltavia ja täynnä kiehtovia, voimakkaita pintoja. Tällaiset pinnat vangitsevat mielenkiinnon ja ylistävät luontoa sen puhtaimmassa, koruttomimmassa muodossa.

Voimakkaassa pinnassa on kolmas ulottuvuus, joka antaa sille syvyyttä. Kiinnostavimpia ovat pinnat, jotka ovat jo saaneet kuluneen patinan. Voit testata wabi sabi – ajatteluasi miettimällä, missä määrin hyväksyt normaalin kulumisen ohella myös erilaiset kolhut ja nirhamat.

Jokaisessa huoneessa pitäisi olla monenlaisia pintoja. Erityyppisten materiaalinen tasapaino on makuasia, mutta puhdasoppinen wabisabisti, välttäisi kovin kiiltäviä pintoja. Kun ostat jonkin puuesineen tai korjaat sellaista, palauta alkuperäinen asu ja toimintakyky.

Wabi-Sabimaisia, kiinnostavia pintoja löytyy ainakin seuraavista:
Ï Puuovet, huonekalut, kehykset ja kiinteät kalusteet
Ï Karkeasti lasitettu savitavara
Ï Käsin tehty paperi
Ï Kivilaatat
Ï Mosaiikki
Ï Matot
Ï Taide ja käsityöt

Lasittamattomat savikupit, puiset varastolaatikot, rautapadat, punotut korit, pajukorit, säkkikankaiset istutusastiat, käsittelemättömät puukehykset, rautasaranat, säpit, pultit ja oljesta tai bambusta valmistetut katealuset monipuolistavat kodin ja puutarhan pintoja.

John Pawson - House by Ndecam, on Flickr

.:Muodot:.

Muodot vaikuttavat ilmapiiriin ja muuttavat kokemustamme kyseisestä tilasta. Wabi sabissa muotoja pyritään käyttämään niin, että tuntisimme olevamme lähellä luontoa, uppoutuisimme tekemisiimme ja eläisimme tässä ja nyt. Samalla meidän pitäisi säilyttää levollisuuden tunne.

Sekä luonnossa että alastomassa ihmisessä on kaaria, kierukoita, kiehkuroita, ympyröitä ja aaltomaisia muotoja. Luonnossa innoitusta voi etsiä äärimmäisen suuresta – auringosta, kuusta ja pilvistä – tai hyvin pienestä – kukkien terälehdistä, kasvien lehdistä ja siemenistä.

Ï Pyöreät tai soikeat ikkunat
Ï Holvatut ja kulmikkaat katot, kupolit
Ï Seinien väliset kulmat  
Ï Pyöreät ja soikeat pöydät
Ï Soikea peili tai kehys 
Ï Kaartuva nurmikko ja mutkittelevat polut

.:Tekstiilit:.

Kuteina pitäisi Wabi-sabin mukaan käyttää luonnonmateriaaleja, esimerkiksi puuvillaa, villaa, olkea, heinää, silkkiä, pellavaa tai hiuksia. Tekstiilit ovat wabi sabissa kiinnostavia väriensä ja pintakuviointinsa vuoksi, mutta myös siksi, että ne ovat hauraita ja haalistuvat ja hajoavat ajan mittaan. Matot voisi aina tuulettaa ulkona, jotta luonto sekoittuisi suoraan huoneen ilmapiiriin.

Seinävaatteet ja verhot, sekä seinille ja ikkunoihin ripustetut tekstiilit vaimentavat jonkin verran ääniä ja luovat viihtyisän ja lämpimän tunnelman.

Pöytäliinat tai tablettien väri ja pintakuviointi vaikuttavat aterian tunnelmaan ja ehkä myös tunteisiisi. Valitse verhoilumateriaaleiksi pehmustettuihin kalusteisiin, esimerkiksi tuoleihin ja sohviin, karkeita kankaita.

Vuodevaatteidenkin pitäisi olla luonnonkuiduista valmistettuja. Patjaksi helpoin vaihtoehto on futon.


.:Huonekalut:.

Idea on, että koti koostuisi pelkästään tarpeellisista esineistä, jotka vaihtelevat asukkaan mukaan ja tuntuvat hänestä oikeilta. Huonekaluja hankkiessasi sinulla on tilaisuus saada lisää luonnonmateriaaleja kotiisi. Pidä hankintoja tehdessäsi wabi sabi mielessäsi ja tähtää yksinkertaisuuteen, nöyryyteen ja levollisuuteen.

Ajattele uutta huonekalua hankkiessasi ensimmäiseksi, mitkä asiat asetat etusijalle. Mieti myös, saatko kyseessä olevasta esineestä iloa pitkään; kuinka kyseinen esine vanhenee? Ellei kyseinen kaluste vaikututa tällä tavalla ja sinusta tuntuu, että voit elää sitä ilmankin, harkitse siitä luopumista, jotta ympäristösi yksinkertaistuisi.



Lue edelliset osat:
Wabi Sabi I: Alku
Wabi Sabi II: Alun jatko
Wabi-Sabi III: Keskikohtaa ennen
Wabi-Sabi IV: Keskikohta
Wabi-Sabi V: Keskikohdan jälkeen
Wabi-Sabi VI: Keskikohdan jälkeen eteenpäin


Ei kommentteja: