Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Ihmisenä Olemisen taito

20.12.2011

Ihmisenä Olemisen taito




Ihmisenä Olemisen taito dokumentti lähetettiin FST5 kanavalla 5.9.11. Aineellisesti kaikki on yhä paremmin, mutta yhä useampi voi aiempaa huonommin. Miksi? Onko vika ihmisissä vai yhteiskunnassa? Onko meneillään jotain sellaista, mikä ei ole vielä selvästi havaittavissa? – Tämä kirjoitus liippaa tietoista läsnäoloa tietoisten valintojen tekemisen taidolla.


Dokumentissa mietittiin, onko järjestelmä ihmistä varten vai ihminen järjestelmää varten? Suurin osa kehityksestä on nykyään luontoa laimin lyövää. Jos jokin toimii paremmin ja tehokkaammin, se otetaan käyttöön, huolimatta sivuvaikutuksista. Ihminen ja luonto ovat sivuosassa. Ihmiset eivät välitä siitä, koska täällä ollaan vain vähän aikaa. Se, että omasta elämästä tai elintavoista ei välitetä, on vielä suurempi ongelma. Selvimmin se näkyy työn orjuuttamana elämänä. Kuka osaa ajatella, että kuolleena ei tarvitse rahaa. Kumman valitset: rahat vai henki?
Kuka haluaa tehdä 8-16 töitä? Kuka haluaa tehdä yhtään mitään oikeastaan. Suurimman osan tekemisistään moni haluaisi jättää tekemättä, mutta jollain itsensä ja perheensä on elätettävä.

Ajatteletko koskaan: Mitä haluat tehdä tänään? Veikkaan, että et, koska pitää mennä kauppaan, laittaa ruokaa, siivota ja hoitaa 100 muuta asiaa. Koskaan ei ole aikaa tehdä sitä mitä haluaa ja on aina kiire. Uupumus on osa yhteiskuntaa. Ihmiset eivät jaksa, ovat väsyneitä ja usein allapäin. Elämässä tapahtuu liikaa.

Cold Reception by jaxxon, on Flickr

Meillä on yhteiskunnan säännöt ja työpaikan säännöt, mutta vain omaan elämään voi vaikuttaa. Jokaisella on oman elämänsä kompassi. Silti systeemi ei tarjoa realistisia mahdollisuuksia päättää itse elämästään. Tuntuu usein, että vaikutusmahdollisuuksia ei ole tai aloitteita ei pysty tekemään. Tässä kylmässä maailmassa on paljon ristiriitoja, mikään ei suojaa ihmistä. Kuinka paljon voi tehdä päätöksiä oman hyvän olonsa perässä?

Säännöt vievät yksilöltä oman etiikan ja päätöksen mahdollisuuden. Meidät on kasvatettu niihin. Miksi teen niin kuin teen? Sääntöjä tarvitaan kriiseissä, mutta ne ovat tiedostamattomia muulloin. Niitä ei tarvitse ajatella kunhan elää vain eteenpäin autopilotilla.

Jossain elämän kriisissä sitten selviää, että jotain meni pieleen, vaikka ammatinvalinta. Kuka halusi, että sinusta tulee vaikka opettaja? Kuka oikeasti ohjaa elämääsi? Elämän muutos tulee pakottavaksi tarpeeksi. Tarvitseeko oikeasti välittää siitä mitä toiset ajattelevat? Tanssii vaikka 7 päivää viikossa, jos huvittaa. Kuka sanoo mitä pitää tehdä?

Dokumentissa oli muodikkaasti oravanpyörästä hypänneiden ruotsalaisten haastatteluita. He toistelivat, kuinka kun jättäytyy pois kiireestä, on yhtä äkkiä valtavasti aikaa. Aikaa ajatella kuolemaa ja muita kummallisia ajatuksia, ja tavoitteena on usein vain saada yhteys omaan rakkaaseensa takaisin.

Yhteiskunta kasvaa ihmisten toiveiden mukaan. Sukupolvi sukupolvelta se muuttuu. Dokumentissa todetaan, että tarvitaan vastavoimia, ihmistä ei voida enää riistää enempää. Industrialismi on kuollut, tarvitaan ihmisten välistä solidaarisuutta. Yhteiskunnan säännöt eivät käytännössä ole mustavalkoisia. Osaatko olla ihminen ihmiselle?


Ei kommentteja: