Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 1. Esittely

28.12.2011

Jokapäiväiset ilonaiheet, osa 1. Esittely



Jokapäiväiset ilonaiheet : vanhemmuus ja tietoinen läsnäolo on seuraava kirja jota käsitellään blogissa. Sen ovat kirjoittaneen Myla & Jon Kabat-Zinn. Kirjasta on ollut suurta hyötyä miettiessäni omaa tapaani olla lapseni kanssa. Ahmin kirjan lähes yhdeltä istumalta. Sen englanninkielinen nimi: Everyday blessings kuvaa hyvin tätä olemisen tapaa. Siksi on mukavaa päästä jakamaan kirjan ajatuksia kanssanne. Ne ovat pakollista luettavaa myös pienestä lapsestamme tällä hetkellä pääasiassa huolehtivalle koti-vanhemmalle.




Kirjaa myydään mm. seuraavalla kuvauksella:

Jon ja Myla Kabat-Zinnin yhdessä kirjoittama Jokapäiväiset ilonaiheet lähestyy vanhemmuutta tietoisen läsnäolon näkökulmasta. Tietoinen läsnäolon avulla voimme saavuttaa syvemmän ymmärryksen itsestämme ja maailmasta sekä lisätä jokapäiväisen elämämme mielekkyyttä ja palkitsevuutta. 

Kirjan avulla vanhemmat voivat rikastaa omaa ja lastensa elämää läsnäolevan vanhemmuuden keinoin, hidastaa kiireistä elämää ja tukea lapsen mielen kehitystä.

Myla Kabat-Zinn on työskennellyt mm. kätilönä, synnytysneuvojana sekä ympäristöaktivistina. Professori Jon Kabat-Zinn on Massachusettsin yliopistollisen sairaalan stressinhallintaklinikan perustaja.



"Heti kun hyväksymme ajatuksen, että jopa läheisimpien ihmisten välillä kasvaa loputtomia välimatkoja, voivat ihmiset kasvattaa ihmeellisen elämän rinta rinnan, jos he pystyvät rakastamaan tätä heidät erottavaa matkaa, joka suo heidän nähdä toisensa kokonaisena taivasta vasten."

               ~  Rainer Maria Rilke, Kirjeitä



.:Esipuhe – Jon:.

Jotkin lapsen elämän hetket, esiaskeleet tai ensimmäinen sana jäävät mieleen ja luovat yhteyttä lapsen ja vanhemman välille. Onko näitä hetkiä kuitenkin enemmän? On. Niitä on tarjolla joka hetki ja ne ovat yleisiä. Ne vain usein menevät ohi huomaamatta ja arvostamatta, ellei niitä havainnoi ja yritä saada kiinni niistä tietoisesti.

Lapsen elämä on matka yhdessä meidän kanssamme. Sen laatuun ja merkityksellisyyteen vaikuttaa, kuinka näemme ja säilytämme kokemuksemme koko kirjon mielessä ja sydämessä. Se vaatii omistautumista ja läsnäoloa, hienovaraista sinnikkyyttä, mutta tuntuu hellävaraiselta ja avoimelta. Usein matka opettaa tarkkaavaisuutta ja herättää. Joskus opetukset saapuvat karmaisevilla tavoilla. Jon sanoo, että vanhemmuuden haaste on elää jokainen hetki mahdollisimman täydesti ja pysyä kurssissa, lapsia raviten ja itsekin kasvaen.

Vanhemmuus on elämän mittainen työ, jota ei voi tehdä täydellisesti aina onnistuen. Tärkeintä on olla aito, kunnioittaa itseään ja lapsiaan parhaan mukaan ja vähintään pyrkiä olemaa tekemättä vahinkoa.

Tietoinen vanhemmuus on kovaa työtä. Se tarkoittaa itsemme sisäistä tuntemista ja työskentelyä rajalla, jossa sisäinen elämämme kohtaa lapsen elämän. Meditaation on tarkoitus auttaa pitämään mieli tasapainossa ja kirkkaana suurten haasteiden edessä ja pysymään kurssissa kaikissa myllerryksissä. Meditaation auttaa pysymään tarkkaavaisena sille, mikä on todella tärkeää ja päättämään elää tuon tarkkaavaisuuden mukaan.

Meditaatio ei takaa kilttiä, hellää ja läsnä olevaa vanhempaa. Se ei tarkoita, että tietäisi aina mitä tehdä, eikä koskaan olisi hämmentynyt tai hämillään. Pieni määrä tietoisuutta antaa kuitenkin nähdä asioita, joita ei muuten näkisi ja tehdä tekoja, joita ei muuten tekisi.


Lue aiemmin käsiteltyjä Jonin ajatuksia vanhemmudesta:
Vauvalle pitää olla kokonaan läsnä?

Ei kommentteja: