Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Mindfulnessin harjoittaminen muuttaa päätöksen tekemisen tapaa

13.12.2011

Mindfulnessin harjoittaminen muuttaa päätöksen tekemisen tapaa



Tutkimuksella on todistettu mindfulnessin, tietoisen läsnäolon harjoittamisen muuttavan päätöksen teon prosessia. Jos ystäväsi voittaa lotossa ja tarjoaa sinulle osuutta voitosta, hyväksytkö rahan? Yleisimmin kaikki vastaavat kyllä, mutta aina päätöksen teko ei ole täysin rationaalista. Joskus lahjoituksesta kieltäydytään, koska se ei ole mielestämme reilu.


Tämä pätee, jos tarjouksen saaja ei ole buddhalaisen meditaation harjoittaja. Tutkimuksen mukaan he käyttävät aivojen eri alueita päätöksen tekoon kohdatessaan epäreiluja valintatilanteita (Peliteorian: Ultimatum game). Heidän on mahdollista tehdä päätös rationaalisesti eikä tunteellisesti. Mindfulnessin harjoittajilla aivot toimivat hieman eri tavalla ja tekevät parempia valintoja tietyissä tilanteissa. Tutkimuksessa he ottivat tarjotun rahasumman vastaan, vaikka se ei ollutkaan reilu tai tarjouksen olisi voinut muuten ottaa loukkauksena itseä kohtaan.
Kuva: www.frontiersin.org
The main effect [Controls > Meditators] display elevated activity in bilateral DLPFC, whereas in the opposite contrast [Meditators > Controls] the left postcentral gyrus (PCG) and left posterior superior temporal cortex (pSTC) are displayed.

Löydös on kliinisesti ja sosiaalisesti tärkeä. Harjoittaminen mahdollistaa tietoisten päätösten tekemisen. Avainkysymys tutkimuksessa oli, voivatko he pitää tunteisiin perustuvat reaktionsa erossa todellisesta käytöksestään?

Tutkimuksessa verrattiin 26 meditoijaa 40 kontrollihenkilöön aivojen magneettikuvausten avulla tilanteessa, jossa tarjottiin rahaa. Tutkimushypoteesi oli, että negatiivisten tunteiden onnistunut hallinta johtaisi epäreilujen tarjousten hyväksymiseen. Tutkimus vahvisti tämän lisäksi myös sen, että kokeneilla meditoijilla oli aktiviteettia aivojen eri alueilla kuin mitä odotettiin.

Aivojen alue (anterior insula), jolla normaalisti esiintyy aktiviteettia, on yhdistetty sosiaalisten normien rikkomiseen, pettymyksen ja inhon tunteisiin. Meditaation harjoittajilla ei havaittu lainkaan aktiviteettia tällä alueella ja heidän oletettiin hallitsevan negatiiviset tunteensa, mikä taas näkyi toisessa aivojen alueessa (posterior insula). Tämä alue keskittää huomion kehon tuntemuksiin ja pitää mielen tässä hetkessä, sen sijaan, että mieli askartelisi mitä-jos-ajatusten parissa.

Näin ollen tutkimuksen lopputuloksena todetaan mindfulness meditaation muuttavan ihmisen tapaa tehdä päätöksiä. Kokenut harjoittaja pystyy tekemään päätöksiä tietoisesti, antamatta tunteiden vaikuttaa niihin.


Ei kommentteja: