Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Yksinkertaisempaa elämää V

19.9.2012

Yksinkertaisempaa elämää V
Tässä on viides osa elämän yksinkertaistamiskirjoitussarjaa. Pysähdyn nyt hetkeksi miettimään mitä se yksinkertaisuus oikeasti tarkoittaa? Minimalismista ja hitaasti elämisestä puhutaan paljon. Ekologisuus ja jopa ekologinen kuluttaminen on saanut oman lehtensä ekologisen lifestylelehden, nimeltä Huili. Onkohan tässä nyt oikeasti mitään järkeä?Vähällä toimeen tuleminen ja uuden ostamisen välttäminen on vaikeaa. Mainokset ja TV tuputtavat kaikenlaista ja luovat tyhjästä tarpeita. Sosiaalisissa tilanteissa tulisi aina olla uudet vaatteet, puhdas ja ehjä ei riitä. Toisaalta taas tuntuu siltä, että osa ekologisista valinnoistakin tehdään siksi, että voidaan kertoa tarinaa vihreämmästä egosta. Valitettavasti ekologisuus on alkanut näkyä hintalapussa ja sitä tai sen avulla voi yhtä hyvin ylikuluttaa!


Hyvä esimerkki on mielestäni kaikki kauniit ja eriväriset kestovaipat. Netistä löytyy ainakin sata kotiäitien verkkokauppaa ja saman verran blogeja, joissa kuoseja vertaillaan. Vaikka tosiasia on, että yksikään kertakäyttövaippa ei ole vielä maatunut kaatopaikalla sitten niiden keksimisen, ei ole aivan ekologista ostaa koko ajan uusia materiaaleja ja tehdä tai ostaa kestovaippoja yli oman tarpeen. Järki olisi otettava käteen!


Valitsetko egosi takia ekodesignia tai luomuruokaa? Kulutatko niitä hankkiessasi enemmän polttoainetta tai aikaa?

Minimalism by Lights and Lines, on Flickr


.:Muista:.

Yksinkertaisen elämän noudattaminen vaatii alussa muistamista ja keskittymistä. Kirja neuvoo kirjoittamaan käteen näkyvälle paikalle: Yksinkertaisuus. Kun teet valintoja jokapäiväisessä elämässäsi, annan sen toimia muistutuksena. Mitä valitset juuri tähän perustuen?


Pitääkö omistaa ollakseen jotain vai onko tärkeämpää olla jotain? Tekeekö vasta tavara sinusta jotain? Tai tavarattomuus? Olisiko tärkeämpää tehdä jotain mistä oikeasti nauttii tai pitää? Ennemminkin kuin väkisin elää minimillä? Mitä sitten päättää valitakin eri tilanteista, olisi ehkä hyvä, jos valinnoista tulisi iloiseksi ja tuntuisi siltä, että näin minun kuuluu oikeasti elää.


Ensi kerralla mieti, miksi olet tekemässä jotain, tai ostamassa jotain uutta itsellesi. Mikä dominoi taloudellisesti, ekologisesti ja egoistisesti: Omistaminen vai Oleminen? Miten se näkyy valinnassa jonka teet?


Itse haluaisin uskoa, että rönsyjen karsiminen elämästä, yksinkertaistaminen antaa minulle:

  • aikaa olla, kun osaa joskus sanoa ei
  • tilaa kotiin, kalenteriin ja jopa mieleen
  • mahdollisuuden olla tässä ja nyt – on parempi olla tekemättä mitään, kun tehdä jotain ihan tarpeetonta.

Näin se menee, kun ei ole koko ajan sata rautaa tulessa! Tietoiset valinnat antavat tasapainoa elämään. Seuraavalla kerralla palataan pohdintaa vaativien kysymysten pariin.Ekologisen kuluttamisen älyttömyydestä kirjoitti myös Hesarin kolumnisti Virpi Salmi.


Ei kommentteja: