Follow my blog with Bloglovin Tietoinen läsnäolo: Miksi Mindfulness?

7.5.2011

Miksi Mindfulness?

Miten myyn ajatuksen tietoisestä läsnäolosta? Olen miettinyt tätä kun aina joskus joku kysyy mistä kirjoitan. Täältä pesee.
Spring - Mogollon Rim - Payson Arizona by Al_HikesAZ, on Flickr
Tuntuuko koskaan siltä, että elämäsi ei ole käsissäsi? Tuntuuko siltä, että asiat vain tulevat elämääsi ilman, että pystyt vaikuttamaan niihin? Reagoitko tilanteisiin tavoilla, joita ihmettelet itsekin? Haittaavatko ennakkoluulot toisten ihmisten ymmärtämistä? Tuntuuko siltä, ettet koskaan ehdi tekemään sitä mitä oikeasti haluaisit? Tuttu tunne. Elämä menee ohi autopilotilla.

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen lisää tahdon voimaa, kiitos muodollisen harjoittamisen vaativuuden. Se tekee tietoiseksi omasta egosta ja sen metkuista, omasta tarkkaavaisuudesta ja huomioinnista. Se opettaa havainnoimaan tarkemmin ja monipuolisemmin kaikilla aisteilla (ja keholla) kaikissa tilanteissa. Tietoinen läsnäolo opettaa havainnoimaan ajatuksia (mielen sisältöjä) vain ajatuksina ja tunteita alati muuttuvina. Se mahdollistaa selkeämmän ymmärryksen ja sen avulla mahdollistaa toiminnan tai toimimatta jättämisen, joka perustuu omiin arvoihin, siihen mitä pidät tärkeänä. Autopilotin vastakohta on tietoisesti läsnäolevana eläminen.

 
Tietoinen läsnäolo on valppauden, hereillä olon, mielen selkeyden ja olemisen tila. Sinä ansaitset olla tietoisempi voidaksesi paremmin. Tietoisessa läsnäolossa on valtava potentiaali muuttaa jokaisen elämää paremmaksi. Kuka tahansa voi sitä harjoittaa. Ilmaiseksi. Se ei maksa yhtään mitään, paitsi aikaa harjoitella. Ja se vaatii vain yhden päätöksen. Tietoisen läsnäolon harjoittelu on sitä paitsi armollista, voit aina aloittaa alusta ja olet jo perillä. Jokaisen tie tietoisuuteen on erilainen, mutta sen ydin on kaikille ei-tekeminen eli istuminen ja hengittäminen. Tie ei ole helppo, eikä aina miellyttäväkään, sen voi ottaa kuitenkin askel kerrallaan. Ei ole mitään osattavaa. Ei ole mitään saavutettavaa. Opettajan opastusta tarvitsee aluksi, mutta harjoittaminen on tehtävä itse.

Moni ei vielä tiedä tietoisesta läsnäolosta ja vielä harvempi sitä säännöllisesti harjoittaa. Sen hyödyistä kirjoitetaan jo jonkin verran. Se on ikivanhaa buddhalaisuutta, josta Ruotsissa on jo jonkin verran juuriltaan irrotettuna tullut buumi. Suomessakin sitä jo opetetaan aika paljon monin eri tavoin. Joka tapauksessa säännöllisesti harjoiteuttuna siitä saa jokapäiväistä läsnäoloa joka hyödyttää kaikilla elämän alueilla.

Tarviset omakohtaisen näkemyksen ja oman harjoitusohjelman. Harjoituksen tulee itsessään ilmentää näkemystäsi päivittäin ja sen on sisällettävä se, mitä eniten arvostat. Jos tietoinen läsnäolo on sinulle todella tärkeää, silloin jokainen hetki on tilaisuus harjoittaa sitä.

Rock balance 2 by James Jordan, on Flickr
Mitä vielä mietit? Katso täältä miten aloittaa?

* * *
 Kiitos Laurin tästä postauksesta tuli totta. Katso sinäkin miten "hissipuhe" tehdään oikein tästä postauksesta.








Ei kommentteja: