Kurssi lähenee loppuaan. Enää yksi kerta jäljellä! Moni asia joita on ollut aluksi haastava ymmärtää, tuntuu nyt harjoituksen myötä loksahtaneen paikoilleen. Toisaalta taas on asioita kuten buddhalainen 8-osainen polku ja sen 7. askel, joita täytyy vielä paljon tutkia. Ja harjoittelu, se vasta on vähän päässyt alkuun! Hetkittäin ajatukset ovat sangen epätoivoisia, opittavaa on niin paljon. Käsken itseäni: Pysähdy. Hengitä. Ei tietoista läsnäoloa voi hetkessä oppia. Ei ole kiire. Koko elämä aikaa ymmärtää ja oppia.
Harjoitukset muuttuvat nyt sellaisiksi kuin itse haluamme, eli kotitehtävä oli tehdä itselleen harjoitusohjelma. Noudatettavaksi nyt heti tai sitten siihen voi palata vaikka ei koko aikaa harjoittaisikaan.
.:Oma tietoisuustaitojen harjoitusohjelmani:.
Tässä ohjelma jolla ajattelin lähteä eteenpäin. Se muokkaantuu varmasti matkan varrella.
Kerran vuodessa
Kurssi, retriitti tai vastaava, jossa saa opetusta ja johdatusta ”valitsemallani tietoisuuden tiellä”.
Kerran puolessa vuodessa
Tietoisuustaidot kurssin materiaalien ja muistiinpanojen kertaus.
Joka kuukausi
Jonkun ”Mindfulnessia” käsittelevän kirjan lukeminen ja referointi.
Joka viikko
- Haluaisin joka viikko tehdä tietoisen liikkeen harjoituksen. Mikä on minun Asahini? Missä kuuntelen vain liikettä? Voisiko se olla ratsastus? Tai kehonhuolto, esim. venyttelytunti. Tämä jää vielä vähän mietintään. Tavoite olisi olla kerran viikossa tietoisena kehossa ja huomioida kehossa tapahtuvia liikkeitä, tietysti etenkin keskilinjaa. Muussa harrastamassani liikunnassa tulen tätä myös tarkkailemaan.
- Lisäksi joka viikko tulen kirjaamaan tietoisesta elämästä tekemiäni huomioita tänne blogiini.
Kolme kertaa viikossa
Muodollinen istumis- ja hengitysharjoitus. Noin 20 minuuttia hengityksen kuuntelua, tai miten harjoitus elääkään. Lasken hengenvetoja tai olen laskematta, tilanteen mukaan. Hengitysharjoituksen aikana kehon (hengityksen) tarkkailun lisäksi tulen kiinnittämään ajatusten noustessa tunteisiin, mielentiloihin ja mielen sisältöihin huomiota; mitä ne ovat, mistä ne alkavat ja mihin ne päättyvät. Ajatuksen saavat edelleen tulla ja mennä.
Joka päivä
- Keskilinjan tsekkaus etenkin tietokoneella istuessa ja askareissa joissa jonkin aikaa tehdään jotain yksinkertaista liikettä. Keskilinjaan palaaminen on nopea kehoon ja tähän hetkeen palaamisharjoitus. Myös kehon muista asennoista ja liikkeistä suhteessa keskilinjaan voi olla kaikessa tekemisessä tietoinen.
- Tietoisia askareita tulee olemaan joka päivä, esimerkkeinä portaiden kulkeminen, ruuan laitto, käsityöt. Koska hengitän aina, voin aina sitä myös arkiaskareissa tarkkailla. Se palauttaa minut kulloinkin käsillä olevaan hetkeen. Lisäksi kaikkien aistien käyttäminen arkiaskareissa tietoisesti kiinnittää huomiota elämän yksinkertaiseen kauneuteen
Forest walk at Plum Village by ogglog, on Flickr |
.:Arvot:.
Puhuimme tällä viikolla myös arvoista. Arvot liittyvät tietoisuustaitoihin, koska taidot antavat tilaa ja aikaa tehdä päätöksiä valistuneesti, omien arvojen pohjalta. Jos omat arvot eivät ole selkeänä mielessä, ei niiden pohjalta voi toimia. Tavoitteena on olla tietoinen kaikessa toiminnassaan, myös valinnoissa.
Toinen kotitehtävä on omien arvojen kartoittamistehtävä. Se tehdään HOT, eli hyväksymis- ja omistautumisterapian (englanniksi ACT) suosimalla tavalla joka on kuvattu yksityiskohtaisesti kirjassa Vapaudu mielesi vallasta ja ala elää. Olen aloittanut omien arvojeni kartoituksen, tehtävä ei ole helppo ja siinä riittää pureskeltavaa useaksi päiväksi. En lupaa julkaista sitä, koska se on hyvin henkilökohtainen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti